Naslovna / Korona

Lekovi za lečenje covid 19 dostupni u Srbiji: Kako deluju i kome su namenjeni

Priredio/la: I. V. |10:30 - 20. 12. 2021.

Kod lekova za lečenje covid 19 dostupnih u našoj zemlji važno je kada se primenjuju, jer nema efekta davati lek prerano, ili ako je vreme dejstva na virus u kome je njihova efikasnost na najvišem nivou – prošlo

Lekovi za lečenje covid 19 U Srbiji je za lečenje covid 19 infekcije trenutno dostupno nekoliko tretmana/lekova Foto: Shutterstock

Lekovi za lečenje covid 19 počeli su da se razvijaju u svetu uporedo sa razvojem covid 19 vakcina i do danas ih se već nekoliko primenjuje kao protokol za lečenje infekcije izazvane SARS-CoV-2 virusom. Reč je o terapijama monoklonskim telima i antivirusnim lekovima koji se primenjuju za lečenje različitih kategorija pacijenata – od onih u početnom stadijumu infekcije, ali koji su u riziku od razvoja teške bolesti, do vrlo rizičnih slučajeva. U Srbiji je za lečenje covid 19 infekcije trenutno dostupno nekoliko tretmana/lekova.

 Bamlanivimab – terapija koju je idealno dati pacijentu 3 dana od dijagnoze covid 19

Pred kraj marta u Srbiji bio dostupan Bamlanivimab – terapija/lek monoklonskim antitelima koji se primenjuje intravenskom infuzijom. Bamlanivimab je koktel monoklonskih antitela i namenjen je pacijentima kojima preti razvoj ozbiljnog oblika covid 19, koji imaju dosta komplikacija usled hroničnih oboljenja i preti im smrtni ishod zbog velikog virusnog opterećenja organizma. Monoklonska antitela su laboratorijski napravljeni proteini, koji imitiraju sposobnost imunog sistema da se bori protiv štetnih patogena, kao što su virusi. Idealno je lek dati pacijentu 3 dana od dijagnoze covid 19, može i kasnije, ali nikako ne sme da se daje obolelima u kritičnoj fazi bolesti, jer njihovo dejstvo nije proučavano kod takvih pacijenata. Istraživanja su pokazala da Bamlanivimab može da bude povezan sa lošijim kliničkim ishodima kada se daje hospitalizovanim pacijentima sa covid 19 kojima je potreban kiseonik sa velikim protokom ili mehanička ventilacija.

Regeneron – terapija namenjena za visokorizične pacijente

Nekih mesec dana kasnije, 28. aprila 2021, u zemlju stiže Regeneron, drugi nama dostupan lek za lečenje covid 19. Regeneron je namenjen za visokorizične i teške oblike covid 19 infekcije. Lek poznat kao kombinacija antitela REGN-COV2 (kazirivimab/imdevimab) ili Regeneron, koji su zajedno razvile farmaceutske kompanije Regeneron Pharmaceuticals i F. Hoffman-La Roche, još dok nije bio dozvoljen za upotrebu, korišćen je kao „super-koktel“ koji je sadržavao steroide i antivirusna sredstva, za lečenje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa od covid 19. Lek Regeneron ubrzo nakon toga dobio je od američke Uprave za hranu i lekove FDA odobrenje za hitnu upotrebu. Tretman je odobren za primenu kod blagog do umerenog oblika covid 19, kod pacijenata starijih od 12 godina, koji su pozitivni na virus i imaju visok rizik od napredovanja bolesti do prelaska u težak oblik covid 19, ili im je neophodna hospitalizacija. REGN-COV2 nije odobren za upotrebu kod pacijenata koji su hospitalizovani ili im je potrebna terapija kiseonikom, niti za ljude koji trenutno koriste hroničnu terapiju kiseonikom, zbog već postojećih bolesti, koje zahtevaju povećanje osnovnog protoka kiseonika zbog covid 19.

Favipiravir – lek kojim se lečio grip, uzima se oralno, daje u ranim fazama bolesti

Favipiravir lek je antivirusni lek odobren za terapiju gripa u Japanu 2014. godine, mnogo pre pojave covid 19.  Ovo je prenamenjen lek koji sprečava deobu virusa i izuzetno je važno da se  primeni u ranim fazama bolesti. U našim protokolima za lečenje covid 19 infekcije pojavio se u 8. nacionalnom protokolu lečenja (koji se menjaju u skladu sa novim saznanjima i otkrićima) i predviđeno je da se pacijentu daje Favipiravir tableta od 1.600 mg na 12 sati prvi dan, a zatim se doza smanjuje, i daje se ukupno ukupno 5 dana, tačnije u prvih pet do šest dana simptoma korona virusa. Lek se uzima oralno i ambulantno. Pacijent ide kući i tako se rasterećuju bolnice.

Deksametazon – kortikosteroid za pacijente na respiratoru

Deksametazon je veštački, veoma delotvoran kortikosteroid, koji umirujuće deluje na imuni sistem tako što zaustavlja upalne procese i suzbija imunu reakciju. Teško oboleli pacijenti često se suočavaju sa situacijom prekomerne rekacije imunog sistema. Ljudski imuni sistem može da se preoptereti i umesto da napadne infekciju, imuni sistem počinje da uništava zdrave ćelije koje  telo proizvodi, a konačni ishod može da bude fatalan. U tim slučajevima primenjuje se Deksametazon koji sprečava upalne proces i smanjuje smrtnost pacijenata na respiratoru kojima je kiseonička potpora potrebna duže od nedelju dana. Nije namenjen za osobe osoba sa blagim simptomima covid 19 infekcije.

Molnupiravir – za osobe koje imaju simptome 5 dana i u iziku su od teškog oblika bolesti

Zbog otkrića da je hospitalizacija smanjena, a broj smrtnih slučajeva prepolovljen posle upotrebe anivirusne pilule Molnupiravir za lečenje covid 19, farmaceutski gigant Merck & Co. i njegov partner Ridgeback Biotherapeutics LP odmah su podneli zahtev za odobrenje leka i njegovu primenu u protokoli lečenja obolih od covid 19. Molnupiravir je namenjen za upotrebu kod nehospitalizovanih pacijenata sa covid 19 koji su imali simptome 5 ili manje dana i u opasnosti su da infekcija preraste u ozbiljno stanje. Dodavanje Molnupiravira u protokol terapija dalo bi lekarima mnogo jednostavniju opciju lečenja inficiranih pacijenata koja bi ih sprečila da napune bolnice. Rezultati kliničkih ispitivanja pokazali su da je blagovremeno uključivanje Molnupiravira u terapiju smanjilo verovatnoću hospitalizacije i do 50 odsto. Molnupiravir je lek uskog spektra i, prema najavama domaćih zvaničnika, ovih dana trebalo bi da počne da se primenju u našim zdravstvenim institucijama, isključivo po preporuci lekara.

– Najpre bi trebalo objasniti izraz „lekovi uskog spektra“, odnosno, reći da se radi o strogo namenskim, novim antivirusnim lekovima. Molnupiravir nije antibiotik, koji se inače koriste u lečenju infekcija izazvanih osetljivim bakterijama, jer antibiotici ne deluju na viruse. Sam princip njihovog dejstva i uticaja na deobu virusa SARS-Cov-2 se razlikuje. Mehanizam delovanja Molnupiravir lek je takav da on ulazi (inkorporira se) u sam genom virusa SARS-CoV-2. „Tera“ ga da pravi svoje loše kopije, što rezultira umiranjem virusa – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal profesor Medicinskog fakulteta dr Radan Stojanović, klinički farmakolog i toksikolog.

Dr Stojanović napominje da je za efikasnost Molnupiravir leka izuzetno važna pravilna procena momenta primene. Nema razlike, kako ističe, da li se daju u kućnim uslovima u prvim danima infekcije (kao Favipiravir), ili u bolnici, kada već se već razvila pneumonija i postoji potreba za kiseoničkom potporom, zbog niske saturacije (kao Remdesivir).

– Jednostavno nema efekta davati lek prerano, ili ako je vreme dejstva na virus u kome je njihova efikasnost na najvišem nivou, prošlo – naglašava sagovornik eKlinika portala dr Radan Stojanović. Ovi lekovi prvenstveno su namenjeni pacijentima sa blagom kliničkom slikom, koja ima šanse da se razvije u težu i da dođe do komplikacija. Zbog toga u anamnezi treba obratiti pažnju na faktore rizika. Namenjen je isključivo starijima od 18 godina, a preporuke kompanije Merck, proizvođača Molnupiravira, kažu da žene u toku primene ovog leka obavezno treba da koriste efikasnu kontracepciju, i to treba primeniti i četiri dana po prestanku uzimanja terapije, dok bi dojilje  trebalo da, ako uzimaju Molnupiravir, prekinu dojenje.

Lekovi za lečenje covid, koji se trenutno koriste u Srbiji, kako je najavljeno, uvećaće broj. Naime, lek Paxlovid, oralni lek za lečenje covid 19 kompanije Pfizer, uskoro bi trebalo da se nađe i u našim nacionalnim protokolima za lečenje covid 19 infekcije.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Branka
13:05, 27. 12. 2021.
Odgovori

Zasto se u kovid centrima prepisuju za covid 19 samo antibiotici i vitamini. Gde su antivirusni lekovi. Ja osam dana za civid 19 i problem sa plucima pijem samo antibiotik, a i svi ukucani i uza familija. ZASTO!!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo