Naslovna / Korona

Sve o leku bamlanivimab protiv covid 19 koji je stigao u Srbiju

Priredio/la: I. V.|13:00 - 21. 03. 2021.

U Srbiju je stigao lek na bazi koktela antitela koji će se davati samo strogo definisanoj kategoriji ljudi kojima je dijagnostifikovan covid 19

Lek Bamlanivimab Lek protiv teškog stanja covid 19 daje se intravenski Foto: Ely Lilly/ Shutterstock

Američka farmaceustka kompanija Eli Lilly među prvima je proizvela terapiju protiv razvoja teškog oblika covid 19 nazvan bamlanivimab, a koja je, kako je nedavno najavljeno, stigla u Srbiju. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof dr. Sanja Radojević Šodrić kaže da postoje strogo definisani kriterijumi za primenu ovog leka s obzirom na to da se daje pacijentima sa lakim do umerenim simptomima, ali samo onima koji imaju rizik od razvoja teškog oblika covid 19 usled gojaznosti, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili neko drugog hroničnog oboljenja. 

Lek se daje intravenskom infuzijom

Bamlanivimab je terapija/lek monoklonskim antitelima koji se primenjuje intravenskom infuzijom. Predstavljaja koktel monoklonskih antitela i namenjen je pacijentima kojima preti razvoj ozbiljnog oblika covid 19, koji imaju dosta komplikacija usled hroničnih oboljenja i preti im smrt zbog velikog virusnog opterećenja organizma. Monoklonska antitela su laboratorijski napravljeni proteini koji imitiraju sposobnost imunog sistema da se bori protiv štetnih patogena kao što su virusi. Idealno je lek dati pacijentu 3 dana od dijagnoze covid 19, može i kasnije, ali nikako se ne daje obolelima u kritičnoj fazi bolesti.

Bamlanivimab i etesevimab daju se zajedno

Prve nedelje februara 2021. američka Uprava za hranu i lekove FDA odobrila je za hitnu upotrebu lekove kompanije Eli Lilly – monoklonska antitela bamlanivimab i etesevimab, koji se daju zajedno kako bi se lečio blagi do umereni oblik covid 19 kod odraslih i pedijatrijskih pacijenata (starijih od 12 godina, sa najmanje od 40 kilograma). Kombinacija ova dva leka daje se osobama kod kojih postoji visok rizik od prelaska u teški oblik bolesti covid 19. Odobrena upotreba uključuje lečenje starijih od 65 godina ili onih koji imaju određena hronična oboljenja. Bamlanivimab i etesevimab su monoklonska antitela koja su posebno usmerena protiv S proteina SARS-CoV-2, dizajnirana da blokiraju vezivanje i ulazak virusa u ćelije čoveka, a deluju tako što se vezuju za različita, ali preklapajuća mesta na šiljku proteina virusa.

Kome je namenjen bamlanivimab i etesevimab?

Bamlanivimab i etesevimab nisu odobreni za pacijente koji su hospitalizovani zbog covid 19 i potrebna im je terapija kiseonikom, jer njihovo dejstvo nije proučavano kod takvih pacijenata. Monoklonska antitela, kao što su bamlanivimab i etesevimab, mogu da budu povezana sa lošijim kliničkim ishodima kada se daju hospitalizovanim pacijentima sa covid 19 kojima je potreban kiseonik sa velikim protokom ili mehanička ventilacija.

Nemačka je prva u EU nabavila koktele sa antitelima

Nemačka je prva zemlja EU koja je počela da koristi koktele sa antitelima za borbu protiv covid 19, iako oni nemaju odobrenje za upotrebu Evropske agnencije za lekove EMA.. Dve hiljade terapija monoklonskim antitelima, koje su razvili američki farmaceutski giganti Eli Lilly i Regeneron Pharmaceuticals, isporučene su krajem januara u bolnice i klinike širom zemlje. Tako su ondašnje bolnice za lečenje covid 19 postale prve u EU koje koriste ovaj eksperimentalni tretman, odnosno antitela koja blokiraju širenje virusa na nove ćelije. Nemački parlamentarci smatraju da su potrebna „odgovarajuća klinička ispitivanja koja dokazuju efikasnost i bezbednost ovog leka“.

– Moramo znati doze. A ako to nije moguće, pacijenti mogu da dobiju ovaj lek, ali moraju i da budu  svesni da on nije odobren i da, ustvari, učestvuju u ispitivanju – naveo je Andrew Ullmann koji pozdravlja kupovinu jednog od najskupljih tretmana korona virusa. Pojedinačne doze se prodaju za oko 2.000 dolara, a Nemačka će platiti više od 450 miliona dolara za isporuku od 200.000 jedinica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo