Naslovna / Korona

Zašto Evropa i svet strahuju od Omikron soja

Priredio/la: I. V. |10:30 - 29. 12. 2021.

Evropa se zatvara pred novogodišnje praznike, otkazani dočeci Nove godine i okupljanja, u Kini ponovo „Vuhan scenaro“, zabranjen ulazak u Finsku nevakcinisanim stranim putnicima…

omikron Omikron varijanta virusa mogla da dovede do preopterećenosti zdravstvenih sistema u celom svetu Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi Omikron soj mogao da preplavi zdravstvene sisteme, jer se broj novih slučajeva u Evropi, a i u svetu, na dnevnom nivou, povećava rekordnom brzinom, mnogo više nego na samom početku pandemije 2020. godine. Zemlje Evrope beleže dupliran broj obolelih u roku od samo 2 dana. Zatvaranje granica, otkazvanje novogodišnjih proslava, ponovno uvođenje karantina, rad od kuće minimum tri dana nedeljno kao u Francuskoj… samo su neke od mera koje su već počele da se primenjuju širom sveta kako bi se obuzdala Omikron varijanta korona virusa.

Preopterećenost zdravstvenog sistema je glavna pretnja Omikron soja

SZO upozorava da bi Omikron varijanta virusa mogla da dovede do preopterećenosti zdravstvenih sistema, iako prve studije ukazuju na to da ovaj soj izaziva blažu bolest. Ipak, ukupan broj novozaraženih porastao je za 11 posto u odnosu na prethodnu nedelju, a broj umrlih se smanjio za 4 posto. To znači, kako saopštava SZO, da je nešto manje od 5 miliona novozaraženih i više od 44.000 umrlih. Porast novozaraženih izazvao je haos širom sveta, primoravajući mnoge nacije da naprave teške izbore između ekonomskog kažnjavanja/ograničenja i kontrole širenja virusa.

Finska je u utorak saopštila da će zabraniti ulazak nevakcinisanim stranim putnicima. U Nemačkoj se drugu godinu zaredom uoči Nove godine uvodi zabrana okupljanja i kontakata, a najveća evropska ekonomija zatvorila je noćne klubove i odlučila da se sportska takmičenja održavaju iza zatvorenih vrata. Porast zaraženih u mnogim zemljama podstaknut je visoko prenosivom varijantom Omikron, pri čemu su Holandija i Švajcarska juče saopštile da je ovaj soj sada postao dominantna vrsta u njihovim zemljama. Oko 11.500 letova širom sveta je ukinuto od petka, a desetine hiljada još odloženo, tokom jednog od najprometnijih perioda putovanja u godini.

U Kini ponovo „Vuhan scenario“

Uprkos tome što se suočava sa mnogo manjom epidemijom, u poređenju sa globalnim žarištima virusa, Kina nije popustila svoju strategiju „nulti covid“, nametnuvši naredbe o ostanku kod kuće u mnogim delovima grada Janan. Stotine hiljada pogođenih tamošnjih stanovnika pridružilo se 13 miliona ljudi u gradu Sian, koji su ušli u šesti dan kućnog pritvora, dok se Kina borila sa najvećim dnevnim brojem slučajeva u poslednji 21 mesec. U Sianu je uvedena zabrana vožnje i samo jednom članu domaćinstva je dozvoljeno da izađe napolje po namirnice, na svaka tri dana. Ovo zatvaranje je najteže u Kini od kada je grad slične veličine – Vuhan, odsečen od sveta u prvim danima pandemije.

Rizik od infekcije Omikron sojem izuzteno visok

Brzi porast inficiranih Omikron sojem, čak i ako je u kombinaciji sa nešto blažom bolešću, i dalje će rezultirati velikim brojem hospitalizacija, posebno među nevakcinisanim grupama, i izazvati velike poremećaje u zdravstvenim sistemima i drugim kritičnim službama – upozorila je Catherine Smallvood, menadžer za incidente SZO u Evropi.

Utvrđeno je da je Omikron povezan sa smanjenjem rizika od hospitalizacije za dve trećine, u poređenju sa Delta varijantom, a istraživanja su takođe pokazala da je dopunska vakcina obezbedila značajnu dodatnu zaštitu od simptomatske infekcije. Iako je smanjen rizik od hospitalizacije obolelih od Omikron varijante, stručnjaci upozoravaju da rizik od infekcije ostaje izuzetno visok. Kako ističu, treća, dopunska doza covid 19 vakcine nastavlja da obezbeđuje najbolju zaštitu od infekcije i hospitalizacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo