Naslovna / Korona

T ćelije imunog sistema mogu da se bore protiv Omikron soja, tvrdi nova studija

Priredio/la: I. V. |15:00 - 04. 01. 2022.

T ćelije imunog sistema, nastale vakcinacijom ili nakon covid 19 infekcije, važan su „igrač“ u odbrani od covid 19 jer su sposobne da eliminišu ćelije zaražene  virusom

T ćelije T ćelije imunog sistema, nastale vakcinacijom ili nakon covid 19 infekcije, važan su „igrač“ u odbrani od covid 19 Foto: Shutterstock

T ćelije, kako se očekuje na osnovu istraživanja sa Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) i University of Melbourne, jedna su od ključnih odbrambenih snaga tela od covid 19, biti efikasne u podizanju imunološkog odgovora protiv Omikron soja, uprkos značajno većem broju mutacija u poređenju sa prethodnim zabrinjavajućim varijantama.

T ćelije prepoznaju epitope kod oporavljenih od covid 19

Pokazalo se da su T ćelije imunog sistema, nastale vakcinacijom ili nakon covid 19 infekcije, „kritičan igrač“ u ograničavanju progresije infekcije i pretvranje u tešku bolest eliminacijom ćelija zaraženih virusom i pomaganjem u drugim funkcijama imunog sistema. Zbog toga i nose naziv „ćelije ubice“. Preliminarne studije su izvestile da Omikron (koji brzo postaje najdominantniji cirkulišući soj u svetu) može da izbegne antitela proizvedena vakcinacijom ili prirodnom covid 19 infekcijom, što izaziva zabrinutost zbog povećane mogućnosti ponovne infekcije i probojnih infekcija.

Studija je objavljena juče u Viruses, a istraživački tim je analizirao više od 1.500 fragmenata virusnih proteina SARS-CoV-2, nazvanih epitopi, za koje je utvrđeno da ih T ćelije prepoznaju kod oporavljenih pacijenata od covid 19 ili nakon vakcinacije. Nalazi tima pokazuju da je malo verovatno da Omikron može da izbegne T ćelije, dodajući sve veći broj dokaza istraživačkih grupa širom sveta koje takođe istražuju odgovore T ćelija na covid 19.

– Uprkos tome što je ovo preliminarna studija, verujemo da je ovo pozitivna vest. Čak i ako Omikron, ili neka druga varijanta u tom slučaju, potencijalno može da pobegne od antitela, i dalje se može očekivati da će snažan odgovor T ćelija pružiti zaštitu i pomoći u sprečavanju teškog oblika bolesti – objasnio je profesor Matthew Mckay sa University of Melbourne. 

Umanjene šanse da Omikron izbegne odbranu T ćelija

Najzabrinjavajući aspekt Omikron varijante je obilje mutacija u njegovom S proteinu, koji je primarna meta covid 19 vakcina. S protein ili šiljak virusa omogućava virusu da se pričvrsti i uđe u ćelije ljudi. Trenutne vakcine indukuju neutralizujuća antitela sa ciljem da blokiraju ovaj proces, ali je prijavljeno da su ova antitela manje efikasna protiv Omikron soja, u poređenju sa prethodnim varijantama, kao što je Delta.

U analizi epitopa virusa iz S proteina, koji su ciljani T ćelijama kod vakcinisanih ili prethodno inficiranih osoba, studija je otkrila da je samo 20 odsto pokazalo mutacije povezane sa Omikron sojem. Čak i tada, ove mutacije ne znače nužno da će virus moći da izbegne T ćelije tela.

– Među ovim epitopima T ćelija, koji imaju mutacije Omikron soja, naša dalja analiza je otkrila da se predviđa da će više od polovine još uvek biti vidljivo T ćelijama. Ovo dodatno umanjuje šansu da Omikron izbegne odbranu T ćelija – naglasio je profesor Ahmed Abdul Kuadeer, sa HKUST.

Odgovori T ćelija, izazvani vakcinama i pojačivačima, pomažu u zaštiti od Omikron varijante

Dok se studija fokusirala na S protein virusa, kada su istraživači proširili svoju analizu na druge virusne proteine, otkrili su da ogromna većina (više od 97 procenata) epitopa T ćelija bez šiljaka ne obuhvata mutacije povezane sa Omikron varijantom.

– Ovi rezultati sveukupno bi ukazivali na to da je malo verovatno da će široko pobeći iz T ćelija. Na osnovu naših podataka, očekujemo da će odgovori T ćelija izazvani vakcinama i pojačivačima, na primer, nastaviti da pomažu u zaštiti od Omikron varijante, kao što je primećeno za druge varijante – istakao je profesor Mckay.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo