Naslovna / Korona

Omikron će za 2 meseca zaraziti polovinu stanovništva Evrope, kaže SZO

Priredio/la: I. V. |14:03 - 11. 01. 2022.

Omikron sa Zapada stigao na Balkan, a prema procenama SZO, za 6 do 8 nedelja više od polovine Evropljana će se zaraziti ovim sojem korona virusa

omikron Više od polovine Evropljana biće zaraženo Omikron sojem u naredna 2 meseca Foto: Shutterstock

Omikron bi mogao da zarazi polovinu stanovništva evropskog regiona u roku od dva meseca, upozorila je danas agencija Ujedinjenih nacija. Dr Hans Kluge rekao je novinarima tokom brifinga za štampu da Omikron „predstavlja novi talas plime od zapada ka istoku“ koji se širi kroz 53 zemlje koje prati SZO Evropa.

Omikron se sada širi Balkanom

Više od sedam miliona infekcija potvrđeno je širom regiona u prvoj nedelji 2022. godine, što je više nego udvostručeno u periodu od dve nedelje.

– Od 10. januara, 26 zemalja izveštava da se više od jedan odsto njihove populacije svake nedelje zarazi covid 19 infekcijom. Pedeset zemalja je do sada prijavilo Omikron slučajeve, varijante koja je brzo postala dominantan virus u zapadnoj Evropi i sada se širi na Balkanu. Ovim tempom, Institut za zdravstvenu metriku i procenu (IHME) predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo u narednih 6 do 8 nedelja – rekao je dr Kluge.

Omikron mnogo prenosiviji i od originalnog soja i od Delta varijante

Dokazi su pokazali da je Omicron mnogo prenosiviji od originalnog soja virusa ili Delta varijante. Takođe je otporniji na lečenje i kod potpuno vakcinisanih ljudi, sa većom verovatnoćom da će se imunoizovani inficirati ili ponovo zaraziti. Kluge je objasnio da je to zato što Omikron soju njegove mutacije „omogućavaju da se lakše pričvrsti za ljudske ćelije“.

Takođe je bilo 20.400 smrtnih slučajeva u proteklih sedam dana u regionu SZO Evrope – koji takođe pokriva delove centralne Azije sa ukupnom populacijom od oko 900 miliona. Ovo je blagi pad u odnosu na prethodnu nedelju kada je život izgubilo više od 22.600 ljudi. Ipak, broj umrlih ostaje ispod cifara viđenih tokom zime 2021. kada se varijanta Delta brzo širila Evropom.

Dr Hans Kluge je naglasio da, iako su stope smrtnosti ostale stabilne, one su „i dalje najveće u zemljama sa visokom incidencom covid 19, u kombinaciji sa nižom stopom vakcinacije“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo