Naslovna / Korona

Da li će Omikron soj i pored lakše kliničke slike razvijati post-covid sindrom

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 25. 01. 2022.

Stručnjaci se slažu da je potrebno vreme kako bi se o dugoročnim efektima infekcije Omikron sojem saznalo više, ali napominju da, prema onome što do sada znamo o prethodnim sojevima, nema dokaza koji bi sigurno potvrdili da Omikron soj neće izazvati i post-covid sindrom

Omikron soj i post kovid Omikron soj izaziva lakše kliničke slike, ali su naučnici ipak podeljeni u predviđanjima o pojavi post-covid sindroma Foto: Shutterstock

Budući da je Omikron soj još uvek dominantan u ovom trenutku i da je incidenca zaražavanja u svetu najviša od početka pandemije covid 19, nema jasnog odgovora na pitanje da li ta varijanta korona virusa može da izazove post – covid sindrom. Jedna grupa naučnika tvrdi da će lakša klinička slika koja preovladava i koja je, po njihovom mišljenju prvenstveno posledica imunizacije, zaštititi ljude i od posledica produžene bolesti. Drugi, međutim, veruju da će visoka prenosivost Omikrona neminovno umnožiti i broj infekcija koje će dati post – covid sindrom.

Omikron soj i post-covid još uvek nepoznanica, ključan imunološki status

Pokazalo se da su najčešći simptomi infekcije koji izaziva Omikron varijanta virusa SARS-CoV-2:

  • curenje iz nosa
  • glavobolja
  • umor i malaksalost
  • kijavica
  • upaljeno grlo

– Iako postoji dovoljno indikacija o tome da se Omikron soj lakše širi i brže prenosi, za sada, na sreću, rani podaci ukazuju na to da ova varijanta izaziva i manje teških oblika bolesti u populaciji – kaže za International Medical Corps dr. Scott Lillibridge, epidemiolog. Činjenicu da najveći broj zaraženih prolazi sa simptomima tipičnim za prehladu, stručnjaci objašnjavaju višim nivoima imuniteta u odnosu na dosadašnji tok pandemije, uključujući i imunitet stečen vakcinom, i prirodnom infekcijom. Pokazalo se da za sada infekcije izazvane Omikron sojem u Sjedinjenim Američkim Državama imaju „lakši tok“, budući da je većina stanovništva vakcinisana. Kada je tako, to je logično očekivanje, izjavila je dr Marisa Montecalvo, medicinski direktor NIMC Health Services u Njujorku.

I Omikron soj ugrožava imunokompromitovane pacijente

Studija o simptomima covid 19 u Velikoj Britaniji pokazala je da je kod vakcinisanih ljudi 49 odsto manja verovatnoća da će razviti i produženi kovid, odnosno post – covid sindrom. Međutim, u kliničkoj praksi beleže se i umereno teških kliničkih slika.

– Uvek će postojati izuzeci u slučaju bilo koje varijante virusa. To posebno važi za ljude sa nekim pridruženim bolestima koji su samim tim imunokompromitovani – poziva dr. Scott Lillibridge, na oprez. Podaci koji govore u prilog tome kažu da je u Sjedinjenim Američkim Državama stopa hospitalizacije zaraženih Omikron sojem u porastu. Stručnjaci se slažu da je potrebno vreme kako bi se o dugoročnim efektima infekcije Omikron sojem saznalo više. Napominju i da, prema onome što do sada znamo o prethodnim sojevima, nema dokaza koji bi sigurno potvrdili da Omikron soj neće izazvati i simptome post-covid sindroma.

Oko 30 odsto zaraženih razvije post-covid, šta će biti sa Omikron sojem

Prethodna istraživanja procenila su da u proseku do 30 odsto pacijenata koji preleže covid 19 infekciju razvije post-covid sindrom. Studije su takođe izvestile i da jedno sedmoro od dece ili mlađih osoba i dalje ima neke simptome, čak 15 nedelja nakon početne infekcije. Dr Marisa Montecalvo mišljenja je da bi produženi kovid mogao da bude posledica infekcije i Omikron varijantom, ali da je za sada ta stopa njegove incidencije nepoznata.

Neki stručnjaci veruju da bi procenat osoba koje su razvile post-covid sindrom nakon infekcije Omikron varijantom mogao biti niži, jer ovaj soj ne karakteriše tako visok i dugotrajan rast markera upale u telu. Post covid sindrom je, inače, bio izuzetno dugotrajan i iscrpljujući u prethodnim talasima kod zaraženih koji su imali ozbiljne upale, prvenstveno pneumonije. Javljali su se i neurološki, kardiološki i kognitivni problemi.

Omikron zarazniji, očekivanja optimistična

Iako je dokazano da vakcinacija značajno smanjuje rizik od razvoja post-covid sindroma, ponovna infekcija može da bude asimptomatska, sa blagim, ali i nešto intenzivnijim simptomima. Dr Andrey Catchpole, virusolog koji je radio veliki broj studija koje su pratile zarazne bolesti, kaže da ne očekuje veću incidencu post-covid slučajeva kada je reč o Omikron soju.

– Iako je Omikron varijanta neuporedivo zaraznija od prethodnih, mislim da ta infektivnost nije povezana sa povećanom verovatnoćom post-covid. Više je u vezi sa ozbiljnošću bolesti, odnosno težinom kliničke slike. U ogromnom  proseku, infekcije Omikron varijantom su ipak neuporedivo manje ozbiljne od svega što smo kod drugih ili originalnog soja, tako da očekujemo i da će procenat post-covid simptoma biti manji – rekao je dr Andrey Catchpole za Healthline.

Ipak, u slučaju da i nakon nekoliko sedmica od infekcije Omikron sojem imate simptome kakvi su problemi sa koncentracijom, glavobolja, bol u mišićima ili hronični umor, obratite se lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
goran
20:02, 26. 01. 2022.
Odgovori

Omikron soj ima simptome kao i grip, ali se sad zove drugacije…., toliko sam sludjen sa sojevima i talasima, da sam resio samo da jacam imuni sistem (dijetetski suplement Spermidin Plus), uz to jos stiti srce i krvne sudove, ima antitumorsko dejstvo i snazan je antioksidans, toliko mocan i savrsen za zastitu zdravlja.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo