Naslovna / Korona

Psi tragači precizno otkrivaju ko od putnika na aerodromu ima covid 19

Priredio/la: I. V. |17:00 - 07. 06. 2022.

Psi imaju veoma izoštreno čulo mirisa i mogu da osete čak trilioniti deo mirisa, što daleko prevazilazi sve čoveku dostupne tehnologije

psi tragači Obučeni psi tragači mogu da otkriju ko od putnika na aerodromu ima covid 19 Foto: Pixabay

Psi tragači mogu precizno da otkriju ko je od putnika na aerodromu zaražen SARS-CoV-2 virusom, koji izaziva covid 19 infekciju, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Global Health. Ovaj metod detekcije verovatno će biti posebno vredan, jer će moći da pomogne u obuzdavanju pandemije koja još traje, poručuju istraživači.

Psi tragači bolje osećaju miris od svih čoveku dostupnih tehnologija

Psi imaju veoma izoštreno čulo mirisa i mogu da osete čak trilioniti deo mirisa, što daleko prevazilazi sve dostupne mehaničke tehnologije, ističu naučnici. Smatra se da su u stanju da otkriju različita isparljiva organska jedinjenja, koja se oslobađaju tokom različitih metaboličkih procesa u telu, uključujući i one izazvane bakterijskim, virusnim i parazitskim infekcijama.

Preliminarni podaci pokazuju da psi mogu da se obuče u roku od nekoliko nedelja kako bi otkrili uzorke pacijenata sa infekcijom covid 19, sa preciznošću koja je uporediva sa standardnim PCR testom brisa nosa i grla. Iako obećavaju, ovi rezultati laboratorijskih podataka morali su da se i praktično primene u realnim uslovima. Istraživači su zbog toga obučili 4 psa da nanjuše SARS-CoV-2 virus još prve pandemijske godine, u proleće 2020. Svaki od pasa prethodno je bio dresiran da nanjuši nedozvoljene droge ili opasnu robu ili karcinom.

Dijagnostička tačnost svih uzoraka koje su psi onjušili bila je 92 odsto

Da bi testirali veštinu otkrivanja pasa, 420 volontera dalo je po četiri uzorka brisa kože. Sva četiri psa nanjušila su uzorke kože od 114 dobrovoljaca koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 na PCR testu, i od 306, koji su bili negativni. Uzorci su nasumično davani svakom psu tokom 7 probnih sesija. Sve u svemu, dijagnostička tačnost svih uzoraka koje su psi onjušili bila je 92 odsto. istraživači navode da je kombinovana osetljivost, odnosno tačnost otkrivanja onih sa covid 19 infekcijom bila 92 odsto, a kombinovana specifičnost – tačnost otkrivanja onih koji nisu inficirani bila je 91 procenat. Među psima su primećene samo male varijacije, a najbolji učinak bio je 93 odsto preciznih pokazatelja inficiranih osoba i 95 procenata preciznih nalaza za osobe koje nisu bile zaražene korona virusom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo