Naslovna / Korona

Upala srčanog mišića pronađena kod jednog od 8 pacijenata lečenih od covid 19 u bolničkim uslovima

Priredio/la: I. V. |14:30 - 31. 05. 2022.

Zaražene osobe, koje su zbog covid 19 morale na bolničko lečenje, mogu da razviju upalna stanja po celom telu, a čak i posle godinu dana po izlasku iz bolnice može se desiti najgori ishod

upala srca Jedan od 8 pacijenata lečenih u bolnici od covid 19 ima upalu srca Foto: Shtterstock

Upala srčanog mišića (miokarditis) pronađena je kod jednog od 8 pacijenata nakon hospitalizacije zbog covid 19, otkrila je studija naučnika sa . Veliko novo istraživanje kliničkih dugoročnih efekata covid 19 pokazalo je da je jednom od 8 ljudi, koji su bili hospitalizovani usled infekcije, između maja 2020. i marta 2021. godine, kasnije dijagnostikovan miokarditis.

Upala srčanog mišića uzrokovana produženim covid sindromom

Najveću studiju ove vrste do sada vodio je University of Glasgow, u saradnji sa NHS Greater Glasgow and Clyde (NHS GGC), koji je godinu dana, u realnom vremenu, pratio 159 pacijenata nakon što su hospitalizovani zbog covid 19. Rezultati, koji pokazuju da pacijenti hospitalizovani zbog infekcije koju izaziva SARS-CoV-2 imaju niz zdravstvenih stanja, objavljeni su u Nature Medicine. Studija je takođe razmatrala zašto neki pacijenti pate od dugotrajnog lošeg zdravlja nakon bolničkog lečenja. Do sada se spekulisalo da prethodno opšte zdravstveno stanje može da bude povezano sa ozbiljnim i dugoročnim negativnim efektima covid 19. Međutim, ova nova studija ukazuje da je ozbiljnost same covid 19 infekcije u najbližoj vezi sa produženim covid 19 (long covid 19) ili post covid sindromom, a ne sa već postojećim zdravstvenim problemima.

Česta zapaljenja po celom telu, kao i oštećenja drugih organa

Studija CISCO-19 (Cardiac Imaging in SARS Coronavirus disease-19) pratila je pacijente u realnom vremenu, nakon hospitalizacije zbog covid 19. Upoređivano je njihovo zdravlje sa osobama u kontrolnoj grupi, slične starosti, pola i zdravstvenog stanja. Procene su uključivale testove krvi, CT skeniranje i MRI skeniranje, magnetnu rezonancu više organa, uključujući srce, bubrege i pluća. Takođe su procenjeni klinički ishodi uključujući preživljavanje i ponovni prijem u bolnicu.

Upala srčanog mišića bila razlog da jedan od 7 pacijenata premine godinu dana posle otpusta iz bolnice

Utvrđeno je da hospitalizacija obolelih od covid 19 uzrokuje niz dugotrajnih zdravstvenih problema. Istraživači su otkrili da 1. od 8 pacijenata hospitalizovanih sa covid 19 ima upalu srca, dok su zapaljenja po celom telu i oštećenja drugih organa, kao što su bubrezi, takođe česta. Ovi problemi grupisali su se kod pojedinaca koji su imali covid 19 opšte  težine, koji je bio pokretač ostalih bolesti. Kvalitet života i sposobnost organizma da se bavi fizičkom aktivnošću, poput vežbanja, bili su značajno narušeni u početku, nakon otpusta iz bolnice, i ostali su smanjeni do dva meseca nakon napuštanja bolnice, baš kao i pojava anksioznosti i depresije. Ovo je posebno bio slučaj kod pacijenata sa upalom srca. Tokom perioda od 450 dana nakon otpuštanja iz bolnice, jedan od 7 pacijenata je umro ili je ponovo primljen u bolnicu, a dva od tri pacijenta zahtevalo je bolničku negu. 

Upala srčanog mišića i oštećenje pluća i bubrega vidljivi na testovima nakon hospitalizacije

Covid 19 je višesistemska bolest, a naša studija pokazuje da se oštećenja srca, pluća i bubrega mogu videti putem na skeniranja i preko testova krvi nakon početne hospitalizacije. Ovi rezultati premošćuju vitalni jaz u našim trenutnim saznanjima o post covid sindromu, kao što je produženi covid 19. Otkrili smo da su prethodno zdravi pacijenti, bez ikakvih osnovnih zdravstvenih stanja, nakon hospitalizacije imali problema sa teškim zdravstvenim ishodima, uključujući i miokarditis – istakao je profesor Colin Berry sa University of Glasgow. Kako je naveo „razlozi za ovo su nejasni, ali može se desiti da će zdrava osoba, koja je smeštena u bolnicu zbog covid 19, verovatno imati goru infekciju nego neko ko već ima nekih zdravstvenih problema“.

Produženi covid češće pogađa žene

Utvrđeno je da produženi covid pretežno pogađa žene. Studija je otkrila da je ženski pol više povezan sa miokarditisom, koji se dovidu u vezu sa slabijim mentalnim i fizičkim stanjem. Istraživači veruju da ovi nalazi pružaju neke odgovore koji bi mogli da objasne fizička ograničenja sa kojima se suočavaju neke pacijentkinje nakon hospitalizacije zbog covid 19.

Na osnovu svih pokazatelja studije naučnici ističu potrebu za fokusiranom upotrebom medicinskih testova, razvojem novih terapija i rehabilitacijom. Rezultati takođe naglašavaju važnost izbegavanja teškog oblika covid 19 koji se postiže vakcinacijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo