Naslovna / Korona

Posle korona virusa istraživači NAJVIŠE ABNORMALNOSTI uočili na plućima i bubrezima

Priredio/la: eKlinika|9:00 - 21. 10. 2020.

Osobe koje su se izborile sa korona virusom osim nedostatka vazduha, umora i depresije, suočeni su i sa promenama na vitalnim organima

rak pluća Preventivni pregledi neophodni za uspešno lečenje Foto: Schutterstock

Prema nalazima mini studije iz Velike Britanije, više od polovine pacijenata obolelih od covid 19 i otpuštenih iz bolnice i dalje su imali simptome kao što su nedostatak vazduha, umor, anksioznost i depresija. Ovi simptomi trajali su dva do tri meseca nakon što je kod tih osoba potvrđena zaraza korona virusom. Istraživanje su vodili naučnici sa britanskog Univerziteta Oksford, a analiziran je uticaj infekcije covid 19 kod 58 hospitalizovanih pacijenata, preneo je Rojters.

Najrizičniji pluća, bubrezi, srce i jetra

Rezultati oksfordske studije pokazali su da je dva do tri meseca nakon pojave infekcije covid 19, 64 odsto pacijenata patilo od nedostatka daha, a 55 odsto osećalo značajan umor. S druge strane, snimci magnetne rezonance pokazali su abnormalnosti na plućima u 60 odsto slučajeva pacijenata sa covid 19, promene na bubrezima zabeleženo je kod 29 procenata obolelih, dok su abnormalnosti na srcu uočeni na 26 odsto slučajeva i 10 odsto na jetri.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo