Naslovna / Korona

Svi oko mene imaju koronu! Šta će biti sa mnom?

Priredio/la: V. M. B.|10:56 - 26. 10. 2020.

To što ste bili u kraćem kontaktu sa nekim ko ima ili je imao korona virus ne znači automatski da ćete se i vi zaraziti. Ali kada je neko od ukućana bolestan, morate da preduzmete stroge higijenske mere

Šta se dešava ako se neko iz vašeg porodice ili neko s kim ste nedavno proveli vreme razboli, testira i dobije pozitiva test na covid 19? Odmah razmišljate o tome da li ste se i vi zarazili ili, da li je moguće biti uz nekog, a ne dobiti korona virus.

Da! Iako je tačno da se rizik od obolevanja povećava kad god dođete u kontakt sa nekim ko ima virus, moguće je izbeći zarazu sa covid 19 čak i ako ste (ili ste bili) u blizini nekoga ko ga ima.

Koliko je potrebno za zarazu

Zaražavanje virusom korona zahteva bliski kontakt duži od 15 minuta. To što ste bili u kontaktu sa nekim ko ima ili je imao virus ne znači automatski da ćete se i vi zaraziti.

Mnogo stvari utiče na to da li će osoba izložena virusu da se razboli ili ne:  kakva je ventilacija prostora, koliko je jak vaš imunitet, koliko je ljudi u prostoru udisalo i izdisalo virusne čestice…

Izolacija i testiranje

Ako ste bili u društvu nekog koje pozitivan na korona virus, a ne radite ili vam je kuća postala kancelarija, i svi koji to mogu,  trebalo bi da budete u karantinu 14 dana nakon kontakta i pažljivo pratite sve simptome koji mogu da se pojave. Možete i da se testirate na korona virus, ali tek četiri do pet dana nakon izlaganja (testovi nisu dobri u otkrivanju virusa pre toga) ili i ranije ako razvijete simptome. Tih nekoliko dana do testiranja trebalo bi da budete u karantinu.

Korona od kuće

Ako zaražena osoba živi sa vama, preduzmite mere predostrožnosti kako biste smanjili mogućnost da se zarazite korona virusom. Bolesna osoba treba odmah da se izoluje najmanje 10 dana u određenom prostoru u stanu, najbolje u odvojenoj sobi. Nosite maske ako morate da komunicirate. Ostavite hranu i piće ispred njihovih vrata, pažljivo rukujte vešom, često čistite površine, posebno u kupatilu. U slučaju da se pojave simptomi covid 19, testirajte se.

Budući da je covid 19 zarazan čak i ako neko ne pokazuje simptome (ili se simptomi još nisu pojavili), moguće je da je neko s kim ste proveli određeno vreme, nesvesno zaražen. Zato vodi računa da uvek budete dovoljno udaljeni od osobe s kojom ste u kontaktu, nosite masku i često čistite površine, posebno  one koje delite sa drugim ljudima. Možda na taj način uspete da izbegnete infekciju korona virusom.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo