Naslovna / Korona

Još uvek bez odgovora na pitanje KOLIKO TRAJE IMUNITET protiv korona virusa

11:00 - 31. 10. 2020.

Naučnici su utvrdili da najviše antitela ima nakon dve do četiri nedelje od infekcije korona virusom, ali niko još ne zna koliko dugo smo imuni na covid 19 

Studije pokazuju da imunitet nestaje brže nego što se mislilo Foto: Shuttersock

Jedna velika studija u Velikoj Britaniji pokazuje da imunitet, nakon što je kod nekoga utvrđeno da je pozitivan na covid 19, nestaje brže nego što se mislilo. Šta smo do sada naučili o imunitetu na korona-virus?

– Ja sam imun – rekao je predsednik SAD Donald Tramp prilikom povratka u predizbornu kampanju, nakon što je preboleo covid 19. Još je dodao da bi ljude u publici najradije izljubio. Najpoznatiji čovek na svetu zaražen covidom 19 to ipak nije uradio. I to je verovatno bilo dobro. Jer, prema dosadašnjim saznanjima, nije sigurno da li je američki predsednik zaista stekao imunitet.

Malo nade u prirodni imunitet

Pitanje imuniteta prati korona-pandemiju od početka. A s obzirom na brz rast broja infekcija u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, to pitanje je važnije nego ikad. Ali, jedno novo istraživanje umanjilo je nade u prirodni imunitet bez vakcinacije. Naučnici Imperijal koledža iz Londona istražili su uzorke 365.000 ljudi u Engleskoj i pronašli indicije da imunitet vremenom opada.

Koliko traje imunitet?

To zavisi od više faktora. Recimo od starosti, kako pokazuje studija. Kod osoba starijih od 75 godina antitela su nestajala mnogo brže nego kod mladih ljudi. Osim toga, stvaranje antitela variralo je s obzirom na težinu bolesti. Zanimljivo je da se broj antitela sporije smanjivao kod osoba zaposlenih u zdravstvu, što bi moglo da ukaže na ponovno ili jače izlaganje korona virusu, smatraju naučnici. To da li imunitet traje nedeljama ili mesecima zavisi dakle od same osobe koja je inficirana.

Imunitet traje oko 4 meseca

U drugoj studiji koju su sproveli Medicinska škola Harvard i Univerzitet u Torontu, naučnici su utvrdili da je najviše antitela bilo nakon dve do četiri nedelje od infekcije, ali da se nakon toga broj smanjivao. Nivo antitela je oko četiri meseca bio povećan, pa se polazi od toga da u tom vremenu postoji imunitet, kaže rukovodilac studije Rišel Čarls. Ali stvarni dokaz da postoji imunitet ne može biti ni ta studija i još uvek nema odgovora na pitanje koliko traje imunitet protiv korona virusa.

Zašto postoje različite tvrdnje o imunitetu?

To zavisi od mesta istraživanja, perioda i veličini studije. Naučnici u Njujorku su kod 20 odsto istraživanih osoba pronašli antitela, u nemačkom Hajnsbergu kod 15 procenata, a u austrijskom skijalištu Išglu kod 40 odsto ljudi. Sva ta tri mesta su u određenom trenutku bila žarišta zaraze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo