Naslovna / Korona

XBB.1.5 varijanta Omikron soja izazvaće novi talas epidemije ove zime

Priredio/la: I. V. |13:00 - 05. 01. 2023.

Naučnici su zabrinuti zbog nove XBB.1.5 varijante virusa jer se brzo širi i lako prenosi, često daje nepouzdan rezultat testa zbog svojih mutacija i ima potencijal da postane velika pretnja po zdravlje ljudi

XBB.1.5 Naučnici su zabrinuti zbog nove XBB.1.5 varijante virusa jer se brzo širi i lako prenosi Foto: Shutterstock

XBB.1.5 je nova varijanta Omikron soja korona virusa kojom se zarazilo skoro 50 odsto obolelih od covid 19 u mnogim zemljama pa se strahuje da će ovaj podsoj izazvati nove talase infekcije. Naučnici su zabrinuti zbog ove nove varijante virusa, pre svega, jer se brzo širi i lako prenosi, često daje nepouzdan rezultat testa zbog svojih mutacija i ima potencijal da postane velika pretnja po zdravlje ljudi.

Šta je XBB.1.5  varijanta i koliko brzo se širi?

XBB.1.5 smatra se najnovijim „potomkom“ Omikron soja korona virusa, koji je evoluirao iz XBB Omikron varijante za koju se zna da predstavlja fuziji dva različita BA.2.a soja virusa. Ovaj novi soj virusa nastao je u državi Njujork ili oko nje krajem oktobra 2022, a krajem decembra, broj slučajeva u SAD se, na primer, više nego udvostručio za nedelju dana i trenutno čini više od oko 40 odsto svih covid 19 infekcija u toj zemlji. Broj hospitalizacija u Njujorku raste iz dana u dan, što izaziva bojazan da će XBB.1.5 izazvati dalje talase bolesti kako se širi na druge zemlje.

Zašto se XBB.1.5  tako brzo širi?

Omikron varijanta XBB.1.5  ima neobičnu mutaciju, poznatu kao F486P, koja joj pomaže da se brže i lakše širi. Mutacija menja deo SARS-CoV-2 virusa, koji cilja mnoga antitela stečena  vakcinacijom ili prethodnom infekcijom. Ta neobična promena, odnosno mutacija, čini antitela manje efikasnim u neutralizaciji virusa. „Roditeljska“ varijanta XBB, od koje je nastao XBB.1.5 ima drugačiju mutaciju na istoj poziciji. To pomaže XBB soju da lakše zaobiđe imunološku odbranu. Ali, mutacija ima i svoju „cenu“ – virus ne može tako efikasno da se uhvati za ljudske ćelije, tako da je virus zapravo manje zarazan. Međutim, varijanta XBB.1.5 nema takav hendikep – mutacija F486P omogućava joj da izbegne antitela bez ugrožavanja procesa koliko se dobro vezuje za ljudske ćelije. U stvari, XBB.1.5  vezuje se za njih čak i jače od XBB soja, povećavajući njegovu infektivnost.

Da li nova varijanta korona virusa izaziva težu bolest?

Nema dokaza da XBB.1.5 izaziva težu bolest od drugih Omikron varijanti. Ali, činjenica da se brzo širi jeste zabrinjavajuća, jer je veća verovatnoća da će virus doći do ranjivih grupa ljudi koji bi mogli da budu hospitalizovani ili da umru od infekcije, posebno ako nisu zaštićeni vakcinom ili antitelima stečenim prethodnom infekcijom.

Hoće li XBB.1.5 soj izazvati još jedan talas infekcije?

To jeste velika briga. U SAD, naučnici sumnjaju da je XBB.1.5 soj barem delimično odgovoran za porast broja obolelih, iako će hladno vreme i okupljanje u zatvorenom takođe doprineti širenju infekcija. Glavna stvar o kojoj naučnici trenutno brinu je težina bolesti. Paradoksalno, zimski talas gripa i drugih respiratornih virusa mogao bi da ublaži bilo koji skok obolelih od covid 19. Ako se neko zarazi virusom trebalo bi da aktivira urođeni imuni sistem, prvu liniju odbrane tela od patogena, nudeći mu bar neku zaštitu od virusa koji slede ubrzo nakon toga. Dakle, ako ste dobili grip ili neki drugi respiratorni virus tokom prazničnih dana, imunološka odbrana organizma mogla bi da vas sačuva od covid 19 infekcije.

Šta savetuju naučnici?

Vakcine su i dalje najbolji način zaštite od teškog oblika covid 19, ali, Sam Wilson, profesor virusologije na University of Glasgow, kaže da će preduzimanje poznatih mera predostrožnosti u cilju zaštite od covid 19 biti od pomoći.

– Bez obzira na uticaj nove XBB.1.5 varijante, zdravstveni sistemi u svetu su već pod ogromnim pritiskom koktela različitih virusa. Tamo gde je to moguće, preduzimanje dobrovoljnih koraka za smanjenje prenošenja virusa, kao što je smanjenje kontakata, nošenje visokokvalitetnih maski u prepunim zatvorenim prostorima i izolacija, u slučaju da neko ima simptome – pomoći će da se spreči širenje virusa i smanji pritisak na zdravstveni sistem.

Dr Michael Osterholm, stručnjak za zarazne bolesti sa University of Minnesota upozorava međutim da varijanta XBB.1.5 postaje velika pretnja.
-Ironično, verovatno najgora varijanta sa kojom se svet trenutno suočava je zapravo XBB – izjavio je dr Osterholm. Kako je naveo, kombinacije varijanti XBB i XBB.1.5 zajedno su činile 44,1 odsto svih covid 19 slučajeva u SAD u poslednjoj nedelji 2022. godine, dok je u pretposlednjoj sedmici XBB.1.5 varijanta činila 21,7 odsto od ukupnog broja zaraženih.

Kritična sredina januara

– Prethodne dve zime videli smo nalet infekcija koji je dostigao vrhunac sredinom januara i očekujem da će se isto dogoditi i ove godine – smatra John Moore, profesor mikrobiologije i imunologije  na Weill Cornell Medical College u Njujorku. Razlika između prethodne i ove godine je u tome, kako kaže, što nije došlo do značajnijeg povećanja stope smrtnosti.

Stručnjaci smatraju da je XBB.1.5  varijanta Omikron soja korona virusa „zabrinjavajuća“ posebno zbog sumnje da vakcine možda neće biti efikasne. Prošlog meseca istraživači sa Columbia University objavili su studiju u kojoj su izrazili zabrinutost da nove podvarijante Omikron soja „predstavljaju ozbiljnu pretnju trenutnim covid 19 vakcinama jer čine neaktivnim sva stečena antitela i da su verovatno baš zbog toga stekle dominaciju u populaciji zbog svoje sposobnosti da zaobiđu antitela“. Kao dodatni problem izdavaja se i to što covid testovi ne uspevaju uvek da registruju infekciju, upravo zbog mutacija koje ima XBB.1.5  varijanta zbog čega testovi postaju nepouzdani.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo