Naslovna / Lekovito Bilje / Čičak

Čičak

Po predanju narodne medicine i po ispiti­vanju mnogih doktora, čičak leči više bolesti, čuva od opadanja kose i izaziva njen rast

Čičkov koren može da se upotrebljava i svež i osušen Foto: Shutterstock

ČIČAK – Lappa maior

Ova biljka, poznata kao čičak, repuh, repušina i lapak, raste svuda kraj putova i ima najveće lišće među svima našim travama. Po predanju narodne medicine i po ispiti­vanju mnogih doktora, čičak leči više bolesti i čuva od opadanja kose i izaziva njen rast.

Lekovita svojstva

Koren čička leči poljačinu skorbut, reumatizam, razne kožne bolesti i ospe. Zato je najbolje iskopati korena čičkova, pa ga osušiti, a može se i sirov upotrebiti. U litar vode stavi se kašika iseckana korena i skuva dobro, pa se bolesniku tri puta na dan da po 1 čaša osrednje veličine. Napitak nek je mlak, a može biti i hladan, začinjen sa nešto meda.
Mokraćni kamen odstranjuje koren čičkov urezan sitno i pomešan sa šećerom. Dovoljno je da se četiri puta na dan uzme po jedna kašičicu. Kosa izraste i pojačava se kad se mije (pere) glava svaki dan odvarom od litra vode i dve­-tri šake korena čičkovog.

Za reumu se donja strana lista čičkovog namaže mašću i oblaže sva­ku noć na bolna mesta. Bilo je obolelih od navedenih bolesti kojima nije pomagao nijedan apotekarski lek, ali su ih spasli koren i list čička. U korenu čičkovom ima mnogo polisaharida inulina, zatim gorkih i oporih sastojaka, malo etarskog ulja i drugih jedinjenja.