Naslovna / Lekovito Bilje / Ječam

Ječam

Ječam podstiče olakšano pražnjenje crevnog sadržaja

Ječmeni slad se pije kod gihta Foto: Pexels

JEČAM – Hordeum sativum

Čaj od ječma dobar je kao rashlađujuće sredstvo, kod bolesti koje dovode do povišene telesne temperature. Dobar je diuretik, tj.podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma i olakšava pražnjenje crevnog sadžaja. Pomaže i u lečenju drugih bolesti, kao što su skorbut i hronične bolesti kože. U narodu se radi lečenja pije čaj od ječma, a prave se i kupke od njega. Treba ga piti po tri-­četiri čaše na dan. Čaj se pravi isto kao i onaj od ovsa.

Otečena slezina i dojenje

Smesa od ječmenog brašna, umešanog kao kaša sa jakim vinskim sirćetom, koristila se za lečenje otečene slezine, oblaganjem otoka pet-šest puta.

Kod bolova u grudima i izostanka mleka kod dojilja, tradicionalni recept preporučuje kuvanje ječma sa malo mirođije u 2 i po litra vode, dok se zrna sasvim ne raspuknu, posle procediti i dnevno piti 2–3 puta.

Ječmeni slad

Od ječmenog brašna pravi se slad koji se tradicionalno pije protiv gihta, gljivičnih infekcija, skorbuta, kamena u bešici, anemije. Slad se pravi tako što se u jedan litar prokuvane vode stavi 5–6 kašika ječmenog brašna, dobro se izmeša i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Nakon toga se procedi i staviti i doda u smesu malo dobrog, starog vina, a potom pije dnevno po nekoliko čaša umesto obične vode. Najbolje je kad se slad sva­ki drugi dan napravi svež, za one koji nisu sasvim bolesni da se očiste ječmena zrna od ljuske i skuva kaša, koja se jede dok se slad pije.

Skorbut

Tvrdi se da konzumiranje ječma svakog dana, tri puta po 1 šaku ili čašu, leči skorbut. Da bi se izvesno poboljšanje postiglo, ovo valja nekoliko nedelja upražnjavati. Još je bolji ječmeni bulgur prokuvan dobro u vodi i začinjen slatkim mlekom. Što je ječam krupniji i grublji, tim je bolji za zdravlje.

Dobra hrana za stoku

Ječam odlično hrani i leči stoku od više bolesti, ako se skuva u vodi i ohlađen daje za jelo. Od kuvanog ječma krave daju više mleka i stoka i živina biva jača i deblja.