Naslovna / Lekovito Bilje / Kim

Kim

Od kima se upotrebljava osušen zreo plod Foto: Shutterstock

KIM – Carum carvi

Raste kao divlja biljka na livadama, ali se sve više gaji, jer se traži u velikim količinama najviše kao začin.
U mnogim zemljama gajenje kima predstavlja važnu privrednu gra­nu. Holandija proizvodi najviše kima i njihov kim je najbolji. Kim se gaji i u Vojvodini i Slovenija.
Od kima se upotrebljava osušen zreo plod (Carvi fructus). U njemu je glavni sastojak etarsko ulje u količini od tri do sedam odsto. Plod od kima se upotrebljava u obliku odvara za otklanjanje tegoba od lošeg varenja.

Najveće količine se potroše kao začin u kuhinji, u proizvodnji raznih peciva i za dobijanje etarskog ulja. Kimovo ulje ima prijatan mi­ris i sadrži karvon, limonen i druge sastojke. Dobija se iz zdroblje­ nih plodova destilacijom pomoću vodene pare. To je tečnost prijatnog mirisa. Upotrebljava se i u parfimeriji i u izradi raznih aromatičnih alkoholnih napitaka. Zaostale uljane pogače posle de­stilacije etarskog ulja upotrebljavaju se za ishranu stoke, jer sadrže veliku količinu belančevina, masti i drugih korisnih sastojaka.

Kimu su botanički srodni morač komorač ili divlja mirođija (Foeniculum vulgare), korijandar ili paprić (Coriandrum sativum), anason ili anis (Pimpinella anisum), mirođija ili kopar (Anethum graveolens) i druge. Ove se biljke sve više gaje radi plodova koji se upotrebljavaju kao prijatni začini i sirovine za etarska ulja koja jednim delom nalaze i određenu medicinsku primenu.