Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Raž

Raž

Čaj od raži deluje povoljno kod bolesti disajnih organa

Čaj od raži ublažava plućne bolesti Foto: Shutterstock

RAŽ – Secale cereale

Kafa od raži

Kafa od raži, ako se pije po dve-­tri čaše na dan, čini dobru uslugu. Ova kafa se prži, melje i kuva isto kao i druga kafa. Ne treba da pregori. Ona je još prijatnija i zdravija s mlekom, ali i bez njega ona ima divan miris, ukus i izgled.
Bila bi prava blagodet za onu decu koja piju pravu kafu da umesto nje piju kafu od raži ili od žira, sa mlekom ili bez mleka. Ove domaće kafe ne samo što su zdravije nego one su deset, pet­naest puta jeftinije od one. Takva kafa i leči i hrani i bolesnika i zdravoga.

Ražani hleb

Kad se uprži komad, kriška raženog hleba pa se ostavi da po­stoji desetinu minuta u dobro provreloj vodi, onda je to piće bolje i zdravije od svakog čaja i pića alkoholnog. To je dobro i za grozni­čave osobe. Kad se na dobar raženi hleb (od neprosejanog brašna) namaže borove smole i jede tri­-četiri puta na dan, leči bolesti grudi i pluća.

Čaj od raži

Lekari ruski ispitali su da je zelena raž odličan lek za sve plućne bolesti. Ona se upotrebljava kao čaj. Za tu svrhu treba nakositi mlade raži u proleće, kad je izrasla za jednu stopu visoko. Najbolje je kositi je posle kiše i osušiti na suncu. Za lek se prokuva dobro deo potrebne vode i stavi u nju šaku-­dve ražanog suška i nešto žutog šećera i poklopi da stoji jedno pola sata. Uvek mora biti zemljan sud i poklopac. Čaj treba piti nekoliko puta na dan po 1 čašu. Ovo piće ublažava i leči sve plućne bolesti i krepi i oporavlja iznemogle osobe. Narod treba da se koristi tim jeftinim lekom dok je mlada raž. Za zimu je treba poviše isušiti i ostaviti u čistoj beloj hartiji negde na čistom mestu.

Kafa koja ne škodi, a pitka je i zdrava za pluća

Uzeti dva dela raži i po jedan deo pšenice i ječma, pa to uredno očišćeno ispržiti i skuvati kao običnu kafu. Kuvati i piti kao običnu kafu sa mlekom ili samu. Još više kori­sti zdravlju ako se doda u nju jedan deo utučenog kakaoa.

Prava kafa škodi osobama koje ne mogu da spavaju, koje su nervo­zne, koje kašlju, koje imaju šuljeve i glavobolju, a ova kafa ili kafa od žira leči od svih tih bolesti, a i inače zdrava je i dobra.

Kafi običnoj svako može dati osobito prijatnu aromu, miris, kad dobro osuši i utuca u kafi neki deo semena iz šipaka ružinih.

Send this to a friend