Naslovna / Lekovito Bilje / Rusa

Rusa

U narodnoj medicini rusa se u čajnim mešavinama koristi za jetru i žuč

Rusa se koristi za smirenje stomačnih grčeva Foto: Shutterstock

RUSA – Chelidonium maius

Trava od ruse, rosopas, rosnica, zmijnje mleko, raste na zapu­štenim mestima, kraj međa i živih ograda, uz puteve i drugde. Po­znaje se po perastom lišću, žutim cvetovima i plodovima koji su slični mahuni. Kad se rusa ozledi, pojavi se žuto narandžasti sok koji je ljutog i gorkog ukusa i neprijatnog mirisa. Biljka je otrovna.

Od ruse se sakuplja nadzemni zeljasti deo biljke u cvetu (Herba
Chelidonii) ili samo koren (Radix Chelidoni).

Biljka sadrži veći broj alkaloida od kojih su važniji helido­nin, heleritrin, sangvinarin, protopin i drugi. Najviše alkaloida ima u mlečnom soku.

Rusa se upotrebljava u vidu ekstrakta ili tinkture kao lek pro­tiv grčeva i bolova u organima za varenje, za jače lučenje žuči, pro­tiv bolesti jetre, kožnih oboljenja i dr. Dodaje se u malim količina­ma raznim biljnim mešavinama koje se koriste u slične svrhe u obliku čaja.

Rusa leči jetru. Za lek se sprema ovako: Ubrati i iseckati sitno lišće od jednog stabla ove trave i pomešati sa čašom meda. Lek valja jesti svako jutro na prazan stomak i uveče pre odlaska na spavanje, mala kaši­čica za decu a velika za odrasle. Ovde treba zapamtiti da se ne sme jesti za vreme ovakvog lečenja ni pasulja, ni ribe, ni svinjskog, ni kozijeg mesa, jegulje i sličnih variva i jela.

Uspeh je siguran za te bolesti, ako se ovo marljivo i tačno bude primenjivalo. Svežim sokom ruse mažu se i uklanjaju bradavice.