Naslovna / Lekovito Bilje / Smokva

Smokva

Smokve su se u narodu koristile za lečenje kašlja

U smokvama ima i do 50 odsto šećera Foto: Pixabay

SMOKVA – Ficus carica

Smokva raste na čitavom našem primorju. Ima je i u Hercego­vini, Crnoj Gori i Makedoniji, a poneki žbun susreće se i u Srbiji i drugde gde vlada blaga i pogodna klima.

Smokve se jedu sveže i osušene. U njima ima i do 50% šećera, pektina, organskih kiselina i drugih sastojaka.

Rogač, smokve i drugo kao lek za kašalj

Mada rogač ne rađa po svima krajevima, ipak se može naći po prodavnicama, kao i smokva. Uzmi jednu šaku rogača i šaku smokava, pa stavi u litar i po crnog vi­na, pa onda dodaj jednu šaku žutog šećera i malo cimeto­vih korica. To treba skuvati u zemljanom loncu na žaru, ali tako da ne preplane. Od toga leka treba piti na dan tri puta po 1 čašu. Kašalj novi, pa makar i najopasniji bio, biće izlečen za dva-­tri dana tim lekom.