SMOKVA – Ficus carica
Smokva raste na čitavom našem primorju. Ima je i u Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, a poneki žbun susreće se i u Srbiji i drugde gde vlada blaga i pogodna klima.
Smokve se jedu sveže i osušene. U njima ima i do 50% šećera, pektina, organskih kiselina i drugih sastojaka.
Rogač, smokve i drugo kao lek za kašalj
Mada rogač ne rađa po svima krajevima, ipak se može naći po prodavnicama, kao i smokva. Uzmi jednu šaku rogača i šaku smokava, pa stavi u litar i po crnog vina, pa onda dodaj jednu šaku žutog šećera i malo cimetovih korica. To treba skuvati u zemljanom loncu na žaru, ali tako da ne preplane. Od toga leka treba piti na dan tri puta po 1 čašu. Kašalj novi, pa makar i najopasniji bio, biće izlečen za dva-tri dana tim lekom.