Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Žalfija

Žalfija

Žalfija je dobra za bolesne desni

Žalfija je je ljuta i pomalo gorka, a miris joj je jak Foto Shutterstock

ŽALFIJA – Salvia officinalis

Ova biljka poznata je još kao kadulja, kaduna, kalaver, kaloper… Visoka je od 2 do 3 decimetra, a može biti i viša. Stablo je pri dnu upola šibljasto, vrlo granato, sa uspravljenim granama. Lišće je beličasto, mrežasto i rapavo, maljavo i rovašeno. Donje je nasađeno na dršku a pri dnu ima ušice. Gornje je bez drške i zaoštreno. Cveće je naslagano u gomilice. Žalfija je ljutog ukusa i nešto malo gorkog, a mirisa jakog.

Lekovita svojstva

Stari su lekari upotrebljavali žalfiju protiv bolesti organa za varenje, bolesti pluća, nervnih bolesti, protiv reumatizma, groznice, skorbuta i jakog znojenja, naročito kod tuberkuloze. Dobro je piti tej (čaj) žalfije ili još bolje mleko u kome je skuvana sveža ili suva žalfija. Svaki dan po tri čaše, ako je mleko, a ako je voda, manje. Za tri čaše vode ili mleka dovoljno je pola omanje šake žalfije. Kome je moguće nek se uz to i kupa u čaju žalfije.

Protiv bolesnih desni dobro je piti vino u kome je žalfija kuvana i time desni ispirati svaki dan. Za ispiranje zuba i desni bolje je upotrebiti vinsko sirće no vino. Ko se noću znoji i oseća grozničavo stanje, nek pije čaj žalfije. Proti­v svih bolova materice treba piti čaj žalfije po tri čašice na dan, a sa jakim čajem ispirati polni organ uveče i izjutra. Kome ide kakva sluz iz nosa, usta ili pol­nih organa, nek pije čaj ove trave. To pomaže i dojiljama kad im teče mleko iz dojki samo od sebe.

Protivu svraba oko anusa i oko polnih organa treba piti čaj žalfije i prati svako veče pomenuta mesta sa tim čajem. Ovaj čaj za pranje treba da bude mnogo jači od onog za piće. Da je žalfija odista tako zdravonosna i lekovita, svedoči i to što Ercegovci vode priču da i ranjava i trula džigerica ozdravi i podmladi se u onoga bolesnika, koji četrdest dana pije čaj od žalfi­je.

Žalfija je dobra i za prevenciju

Da se preduprede razne zarazne bolesti, dobro je na prazan stomak svako jutro žvakati dva, tri lista žalfije. To je takođe do­bro protiv bolesti desni i čišćenja zuba. Najjeftiniji prašak za zube jeste: utucati deo ugljena brezova i suve žalfije pa time prati zube svake nedelje tri, četiri puta.
Kad to znamo, onda udešavajmo bar od sada da tu i druge takve korisne biljke gajimo oko kuće umesto kojekakvih travurina koje negujemo po baštama i saksijama soba i prozora.

List od žalfije koristi se sam ili kao sastojak u raznim biljnim smesama za spremanje čaja ili tinkture za ispiranje usta i grla protiv zapaljenja. Dobar je i kao blago antiseptično sredstvo koje zbog tanina deluje i stežuće.

Send this to a friend