Naslovna / Lepota

4 superefikasna prirodna načina da vaši zubi budu blistavo beli

Piše: I. Pavlović
5:00 - 17. 09. 2020.

Prirodni recepti za izbeljivanje zuba pomoći će vam da se ponovo smejete od srca 

Soda bikarbona, jabukovo sirće i jagode za izbeljivanje zuba Foto: Shutterstock

Beli i zdravi zubi simbol su vitalnosti i zdravlja. U vremenu u kojem je mladost podrazumevani uslov za definiciju lepog izgleda, svi smo skloni da preduzmemo sve što je u našoj moći kako bismo izgledali što zdravije i bili približniji tom idealu lepote.

Gde se zubi uklapaju u tu sliku?

Beli zubi znak su dobrih higijenskih navika, briga o sebi, kao i sa svesti o tome kakav utisak ostavljamo na druge. Boja naših zuba zavisi od mnogo faktora od kojih na neke ne možemo da utičemo, poput genetske predispozicije, dok druge u potpunosti možemo kontrolisati – način ishrane, loših navika kao što je pušenje ili previše kafe i konzumiranja alkohola. Iako svi znamo da danas postoje različiti stomatološki tretmani koji nam mogu pomoći da za kraće ili brže vreme postignemo efekat belih zuba, vrlo često su cenovno iznad naših mogućnosti ili nas pak strah sprečava da se odlučimo za ovakve vrste intervencija koje sa sobom uvek povlače blažu ili težu osetljivost dentina zuba. Tada pribegavamo prirodnim rešenjima za blistav i zdrav osmeh.

Bake kaže „uzmi soda bikarbonu“

Sećate li se kako je vaša baka uvek u ostavi imala teglu soda bikarbone verujući da je baš ona dobra za niz zdravstvenih tegoba, pa i za uklanjanje mrlja sa površine zuba? Danas znamo da ova praškasta supstanca čije je pravo ime natrijum-bikarbonat, u dodiru sa vodom oslobađa molekule koji deluju abrazivno na površinu gleđi. Uklanja mrlje i fleke koje se zadržavaju kao posledica unošenja kafe, duvana ili namirnica koje boje zube. Osim blagog abrazivnog efekta, soda bikarbona izbeljuje zube dovodeći do oksidacije u kristalima gleđi, istovremeno čuvajući zdravlje usne duplje podizanjem ph vrednosti na normalu, uklanjanjem bakterija sa površine jezika kao i neprijatnog zadaha koji nastaje kao posledica istih. Ipak, trebalo bi znati da njeno svakodnevno, dugotrajno i preterano korišćenje može dovesti i do nekih nus efekata poput oštećenja zubne gleđi.

Ajurvedski recept sa uljem

U Indiji se već hiljadu godina upotrebljava jednostavan recept sa uljem suncokreta ili susama za održavanje zdravlja usta i očuvanje beline osmeha. Mućkanjem ovog čistog ulja u ustima dvadesetak minuta svakoga jutra pre obroka, postiže se čišćenje organizma od toksina i uklanjanje fleka sa površine zuba. Tajna je u tome da se nakon par minuta mućkanja, molekuli ulja vezuju za pljuvačku i dospevaju u krvotok nakon čega se u procesu zatvorenog kruga, posle prolaska kroz krvne sudove ponovo izlučuju pljuvačkom u usnu duplju noseći sa sobom sve nečistoće iz tela i menjajući svoju konzistenciju i boju. Na kraju ovog procesa, tokom kojeg ulje dospeva i do najužih interdentalnih prostora izvlačeći bakterije i čisteći površinu zuba, ono treba biti bele boje i penušave konzistencije pa je neophodno zube nakon toga oprati slanom vodom i pastom za zube. Svakodnevno ponavljanje ovog rituala lepote, vratiće belinu i svežinu vašem osmehu.

Jagode kao abraziv

Da li ste znali da je ovo voće, osim što je ukusno i zdravo, pogodno i za beljenje naših zuba? Izgnječene jagode nanešene na površine zuba svojom enzimskom kiselinom vrše blagu abraziju uklanjajući zaostale fleke i pigmentacije iz hrane. Osim jagoda, i drugo voće koje u svom sastavu sadrži neku od prirodnih kiselina, doprineće tome da naši zubi postanu belji, a osmeh lepši i privlačniji.

Jabukovo sirće – izbeljuje i otklanja zadah

Jabukovo sirće najviše poznajemo kao namirnicu u domaćinstvu namenjenu za upotrebu u različitim salatama kako bi nas osvežilo i opskrbilo vitaminima. Ali, da li znate da upotrebom jabukovog sirćeta jednom dnevno možete i da izbelite zube? Pomešano sa vodom u jednakim razmerama, jabukovo sirće uništava bakterije na površinama oralne mukoze dok istovremeno štiti gleđ. Jabučna kiselina, kao prirodni izbeljivač, dolazi u kontakt sa molekulima gleđi odakle odstranjuje fleke i mrlje vraćajući belinu osmehu i svežinu našem dahu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo