Naslovna / Lepota

Masna koža mora da se pere, a ovo su sastojci koji joj prijaju

Priredio/la: I. V.|11:00 - 17. 01. 2021.

Masna koža je najdelikatnija za negu. I dok vas nervira sebum koji vam prosijava na licu, ne zaboravite da on ipak štiti i neguje vašu kožu koju morate negovati na poseban način

masna koža nega Masna koža se najteže neguje i traži najviše pažnje Foto: Schutterstock

Masna, previše masna koža lica ili seboreična koža, jedno je od stanja/tipova kože koje se najteže neguje. Javlja se kod prekomerne aktivnosti lojnih žlezda koje stvaraju višak sebuma. Sebum je voštana, masna supstanca, koja iako ne tako lepa koži, ipak je štiti i hidrira. Od vitalnog je značaja za održavanje kože zdravom, međutim, previše sebuma može dovesti zapušavanja pora i stvaranja akni. Zbog toga je masna koža veoma zahteva kada je ritual nege u pitanje.

Masna koža se brani sebumom

I, ne samo što je zahtevna, već se i ponaša uvek suprotno od onoga što želimo. Dermatolozi to objašnjavaju ovako: koliko god da smo mi uporni da specijalno formulisanim preparatima uklonimo višak sebuma, on se uporno sve više stvara i izbija na površinu lica. Na ovaj način masna koža se „brani“ i čim vidi da je sebum/masnoća uklonjen, ona ga sve više stvara kako bi ga nadoknadila. Zbog toga je veoma važno kako negujete masnu kožu i koje proizvode, odnosno formule koristite.

Pranje je obavezno!

Ovaj tip kože ne podnosi agresivna sredstva za negu, koliko god mi mislili ili imali osećaj da nam prijaju. Dok neke osobe sa normlanom ili suvom kožom, na primer, ujutru ne moraju čak ni da se umiju, masna koža zahteva da je operete. Jer, ujutru se na površini lica nakupe svi produkti koje koža i organizam stvaraju tokom noći, od znoja do sebuma. Dermatolozi preporučuju da se za jutarnje pranje, odnosno umivanje koristi blaga pena ili gel za umivanje bez sastojaka koji iritiraju masnu kožu i obavezno mlaka/topla voda.

Izbegavajte…

– Sapune/gelove sa mirisima, dodatim hidratantima ili oštrim hemikalijama. One mogu iritirati ili isušiti kožu koja će odreagovati stvaranjem još više sebuma.
– Lufe i grube sunđere/četke za pranje, jer dodatno trenje može stimulisati kožu da stvara više ulja
– Piling-gelove za pranje sa mnogo krupnih, oštrih granula. One ipak ostavljaju mikroskopski vidljive posekotine na epidermu, veoma „zgodne“ za razvijanje bakterijskih infekcija

Kiseline koje masna koža voli

Ukoliko ne pomažu blaga sredstva za umivanje, lekari uvek savetuju da treba probati i neke medicinske preparate za negu akni i masne kože. Ti proizvodi obične sadrže kiseline koje se mogu boriti protiv masne kože, kao što su:
– salicilna kiselina
– glikolna kiselina
– beta-hidroksi kiselina
– benzoil peroksid
Ove kiseline mogu izazvati iritacije nekih stanja kože. Zato, pre nego što počnete da koristite proizvod, testirajte ga na maloj površini kože (ispod vilične kosti, na vratu) kako biste videli kako telo reaguje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo