Naslovna / Lepota

Saveti kako ublažiti uporni celulit koji pogađa 90 odsto žena

Priredio/la: eKlinika/PR|10:59 - 17. 05. 2023.

Celulit je estetski i zdravstveni problem koji najčešće dolazi u prvi plan pred leto, kada je vreme za haljine, bermude i kupaće kostime

celulit Naborana koža najčešće se manifestuje na butinama, zadnjici i na bokovima Foto: Shutterstock

Raspoređen ispod kože, celulit izaziva karakteristične neravnine na njenoj površini, u vidu udubljenja. Ova pojava nalikuje pomorandžinoj kori i javlja se prvenstveno kod žena, ali i muškaraca, bez obzira na godine. Neravnine na koži, kojima su podložne i osobe koje nemaju problem sa viškom kilograma, nastaju usled mnoštva potencijalnih faktora, poput genetike, starenja, hormonskog disbalansa, ishrane i životnog stila. Evo kako uporni celulit možete ublažiti, učiniti manje vidljivim i ojačati svoje samopouzdanje.

Zdrave navike su osnov prevencije

Ukoliko zanemarimo navedene uzroke koji su „urođeni“ i nije ih lako promeniti, celulit se najčešće pojavljuje i opstaje zbog nezdrave ishrane, neredovnog kretanja i bavljenja fizičkom aktivnošću, kao i zbog nedovoljnog unosa vode. Prevencija zato zahteva zdrave navike, ali i onda kad se celulit pojavi, moguće je na njega uticati. Na tržištu postoje različiti preparati za celulit, poput krema, gelova i seruma, i dostupni su putem aplikacije apoteka.rs, koja omogućava brzu nabavku farmaceutskih proizvoda po principu „pretraži-rezerviši-preuzmi”.

S obzirom na veliku rasprostranjenost ovog dermatološkog problema, preporuka svima je da ishranu obogate namirnicama koje povoljno utiču na cirkulaciju, poput voća i povrća. Svako jutro poželjno je započeti čašom vode, a tokom dana se preporučuje 1,5 – 2l, budući da voda pospešuje elastičnost kože. Ako je telo dehidrirano i celulit će biti vidljiviji.

celulit

Svako jutro poželjno je započeti čašom vode, a tokom dana se preporučuje 1,5 – 2l, budući da voda pospešuje elastičnost kože Foto: Shutterstock

Prirodna rešenja upornog problema

U prvoj fazi razvoja, celulit je vidljiv samo pri stiskanju kože. U drugoj fazi, jasniji je gubitak njene gipkosti i celulit postaje vidljiv u sedećem ili ležećem položaju. U trećoj, krajnjoj fazi, čvorići na koži postaju trajno vidljivi. Naborana koža najčešće se manifestuje na butinama, zadnjici i na bokovima. Iako, nažalost, čarobni štapić za uklanjanje celulita ne postoji, najbolja polazna tačka kada je izbor kreme u pitanju je da ona sadrži prirodne ekstrakte.

Neke od biljaka koje blagotvorno deluju protiv celulita i na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora anticelulit preparata su bršljan, menta, ruzmarin, aloja vera i maslačak. Ukoliko nazive njihovih ekstrakta primetite u sadržaju proizvoda za uklanjanje celulita, velika je verovatnoća da je taj preparat dobar izbor. U sastav velikog broja anticelulit proizvoda ulazi i kofein, koji pospešuje protok krvi i uklanja višak nagomilane vode. On ujedno i širi krvne sudove na periferiji i smanjuje vidljivost celulita.

celulit

Iako, nažalost, čarobni štapić za uklanjanje celulita ne postoji, najbolja polazna tačka kada je izbor kreme u pitanju je da ona sadrži prirodne ekstrakte Foto: Shutterstock

Anticelulit preparati kao moćno sredstvo

Proizvodi protiv celulita kao što su kreme, masti i gelovi tretiraju povoljno strukturu vaše kože i brinu o njenim potrebama. Primena preparata koji se nanose lokalno na zahvaćena mesta na telu jedna je od najšire rasprostranjenih mera protiv „pomorandžine kore”. Svojim aktivnim supstancama ovi proizvodi deluju na različite načine na ćelije kože, tako što:

⦁ podstiču cirkulaciju kroz najsitnije krvne sudove u tkivu
⦁ sprečavaju nakupljanje i aktiviraju razgradnju masti
⦁ podržavaju prirodnu zaštitnu barijeru kože i neutralizuju slobodne radikale
⦁ obnavljaju strukturu kože

Anticelulit kreme uglavnom možemo podeliti na one koje hlade i na one koje imaju zagrevajuće dejstvo. I jedne i druge imaju aktivne sastojke koji poboljšavaju mikrocirkulaciju ili pospešuju razgradnju potkožnih masnih naslaga – a najkvalitetnije kreme protiv celulita obavljaju i jedno i drugo.

Proizvodi, ali i saveti za prevenciju i tretman celulita, kao i svi ostali saveti po pitanju zdravstvene zaštite i nege, dostupni su putem platforme apoteka.rs. Stručni farmaceuti posavetovaće vas odgovorom na upit ili kroz razgovor online. Nega kože je važan faktor u očuvanju zdravlja, a smanjivanje vidljivosti celulita pozitivno će uticati na vaše samopouzdanje, te stoga pojavu ovog problema ne treba zanemariti, već blagovremeno tretirati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo