Naslovna / Lepota

I puževi, crvene alge i kaktus neguju kožu

Priredio/la: M. R. |12:30 - 18. 03. 2021.

U prirodi ima leka i za bore i za suvu i za oštećenu kožu. Treba ga samo naći i upotrebiti, što savremena kozmetika i radi…

Proizvodi sa puževom sluzi za tri meseca poboljšaju izgled kože Foto: Shuttershock

Bez obzira na trendove ili na aktuelnost brendova, kozmetolozi se kontinuirano bave ispitivanjima novih sastojaka i njihovog potencijalnog povoljnog uticaja na negu kože. Evo nekih, na prvi pogled neobičnih i, do sada ne tako često spominjanih sastojaka koji pretenduju da postanu obavezan deo kozmetičkih preparata.

Crvene alge protiv UV zraka

Ova vrsta algi ima crvenu boju zbog pigmenta koji se zove fikoeritrin. Istraživači iz Kalifornije su došli do saznanja da fikoeritrin „odbija crvenu svetlost i apsorbuje plavu“, a to se prvenstveno odnosi na saznanja da tzv. plava svetlost koja se emituje iz elektronskih aparata može da doprinese preranom starenju kože. Crvene alge sadrže intenzivne antioksidansne komponente koje se bore protiv negativnih uticaja koje prouzrokuju slobodni radikali, a oni dokazano utiču na starenje kože razgradnjom kolagena i elastina. Uz to, doprinose i hiperpigmentaciji.

Neki proizvođači su u kreme za sunčanje već ubacili komponente crvenih algi, a pojedinu i u šminku. Jedna laboratorijska studija objavljena u časospisu „Journal of Photochemistry and Photobiology“ otkrila je da ekstrakt crvenih algi zajedno sa ostalim vitaminima može da pomogne u povećanju efikasnosti krema za sunčanje u borbi protiv UV zraka i oštećenja kao posledice preteranom izlaganju.

Kvasac učvršćuje i zateže kožu

Kvasac sadrži peptid, koji može da poveća funkciju sirtuina (metabolički enzim) i spada u grupu proteina koji su povezani sa brojnim metaboličkim procesima koji utiču na starenje i dugovečnost kompletnog organizma, pa i kože. Sirtuin može da utiče na ćelije koje proizvode kolagen i elastin, komponente kože koje je održavaju zategnutom i elastičnom. Zato, upotreba seruma ili esencije koje sadrže kvasac može da pomogne u smanjenju pojave znakova starenja iako je potrebno još istraživanja, kažu američki naučnici.

Mucin iz sluzi puža

Najprostije rečeno, radi se o tečnosti (sluzi) koju luče puževi.  Mucin je protein visoke molekularne mase i sadrži komponente koje pomažu u zaštiti ili lečenju životinja od povreda. Već se uveliko koristi u kozmetici, posebno u kremama i serumima za oči i lice jer poboljšava hidrataciju, utiče na sjaj kože i podsticanje bolje proizvodnje kolagena. Istraživanja su za sada ograničenog dometa, ali sugerišu da ovaj sastojak ipak ima pozitivna svojstva. Recimo, jedna manja studija na uzorku od 25 osoba otkrila je da je korišćenje proizvoda koji sadrži puževu sluz tokom tri meseca poboljšalo izgled i strukturu njihovih bora.

Bodljikavi stanovnik pustinje

Postoji razlog zašto cvetovi kaktusa mogu da prežive u pustinji – puni su vode koja je u stanju da ih održi tokom suša, a ova biljka je puna vitamina, antioksidanata i elektrolita. Ako kaktus uključimo u negu kože, to može pomoći da koža ostane hidratizovana i zaštićena od sunca, zbog čega se nalazi kao sastojak hidratantnih krema ili sredstava za smirenje iziritirane kože. Međutim, iako vitamini i antioksidanti mogu da poboljšaju zaštitu i da poprave UV oštećenja, stručnjaci upozoravaju to ovaj sastojak nije dovoljan i da nije zamena za pravu zaštitu od sunca.

Kelj

Iako je kelj bogat vitaminima i antioksidantima, problem je idealnije prodiranje u pore kože. Kelj sadrži vitamin C i u ovoj dobroj kombinaciji benefiti za kožu bi mogli da budu značajni. Stoji i upozorenje onima sa osetljivom kožom da se konsultuju sa stručnim licem na koji način i koje količine vitamina C mogu da nanesu kako ne bi došlo do iritacije kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo