Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Od sunčanja epiderm kože zadeblja 5 do 7 puta, a ovako treba da je negujete

Priredio/la: eKlinika
17:00 - 15. 03. 2021.

Posle sunčanja koža može da počne da se peruta i bora, a to znači da je niste dovoljno štitili od sunca.  Sledeći korak je saniranje ovih posledica posebnom negom

Od sunčanje se koža lica brani zadebljanjem Foto: Shutterstock

Leti uživamo u preplanuloj i sjajnoj koži, ali kako dani prolaze, ona polako menja stanje – postaje suva, počinje da se peruta, a na istaknutijim mestima poput jagodica, nosa ili ramena javljaju se i fleke od sunca. Kada se to desi, znači da kožu niste kako treba zaštitili od sunčevih zraka i da je sledeći korak da sanirate posledice tako što ćete joj pružiti posebnu nega.

Mnogi faktori preko leta naruše prirodni balans kože. Na prvom mestu izloženija je jačim UV zracima samim tim što je temperatura vazduha veća. Zatim, ako ste putovali, na kožu utiče i promena klime, a ako ste se još i sunčali, znači da ste je izlagali duži vremenski period tim jačim UV zracima. Ona se od svega toga branila tako što je zadebljala epiderm za pet do sedam puta, pa je tek onda melanin počeo da radi svoje i da dobijamo ten, koji je suštinski prirodna odbrana od sunčevih zraka − objašnjava za eKlinika portal Jasna Obradović, kozmetičar.

Prvo se skida zadebljali epiderm

Zadebljaloj koži prvo treba piling, ali ne bilo kakav. Mehanički, krupnijim česticama pogotovo ako je koža počela da se peruta, može povrediti mladu, zdravu kožu koja se nalazi ispod izumrlog sloja. Blagi hemijski piling uvek je bolja varijanta za tu priliku.

Hidratacija i obnova su ključne

Koži je i pre i posle sunčanja najvažnija hidratacija. U tom smislu, kako navodi naša sagovrnica,  dobro je naći hidratantnu masku za lice i stavljati je dva puta nedeljno dok se koža ne oporavi. Hidratantna krema se podrazumeva da bi se koži vratila potrebna vlaga nakon isušivanja na suncu. Kad se koža dobro navlaži, onda se prelazi na bogatije kreme koje će joj s jedne strane takođe pomoći da zadrži vlažnost, a s druge je podstaći da se prirodno obnavlja.

Hidratantnu masku stavljajte dva puta nedeljno Foto: Shutterstock

Za čišćenje samo blagi preparati

Ovaj korak je važan u svakom periodu godine, pa se ne preskače ni nakon sunčanja. Jedina preporuka je da se ne koriste jaki sapuni, već nežne pene i blage kupke. Za telo koristite hidratantna mleka, koja će koži najbrže vrati potrebnu vlažnost.

Zaboravite na agresivnije tretmane

S jeseni nije vreme za hemijske pilinge ili mezoterapiju. U salonima treba raditi samo tretmane koji vlaže kožu, ublažavaju znake starenja nastale od prekomernog izlaganja suncu i obnavljaju epiderm.

− Kozmetičar treba najpre da utvrdi u kakvom je stanju koža ispod, koliko je oštećena, pa se prema tome određuje i tretman. Na neoštećenoj koži spašće samo rožnati deo, a na oštećenoj će se pojaviti fleke. U svakom slučaju treba da se rade blagi hranljivi tretmani, nikako oni agresivni − naglašava Obradović. I u jesen, baš kao i svakoga dana u godini, ma koliko jaki ili slabi bili sunčevi zraci, potrebno je da štitite kožu od UV zraka.

− To je jedini način da sprečite prevremeno starenje kože i pigmentaciju koju izazivaju sunčevi zraci − zaključuje Jasna Obradović.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend