Naslovna / Lepota

Sastojci koji brišu bore, zatežu i obnavljaju kožu

Priredio/la: D. T.|18:00 - 19. 02. 2021.

Proverene kreme glavni su faktori zdrave i mladalačke kože lica

Genetika, tip kože, hormonski procesi i spoljni faktori utiču na starenje kože. Kod nekog su prvi znaci starenja vidljivi već u kasnim 20-im godinama, kod nekog se pojavljuju tek u petoj deceniji života. Na starenje utiče mnogo činilaca, ipak, izbor prave kozmetike i optimalnih sastojaka može u znatnoj meri usporiti taj proces.

Redovna primena, ne znači da ćete neminovno ukunuti svaku boricu sa vašeg lica, ali prve znake u vidu sjajnije i zategnutije kože možete primetiti posle nekoliko meseci primene. Ne očekujte da ćete ponovo imati 18 godina, ali znajte da su proverene kreme koje najviše prijaju vašem licu, glavni faktori zdrave i mladalačke kože lica, piše WebMD.

Retinol

Retinol je jedan od najefikasnijih anti-age sastojaka. Deluje na bore, hiperpigmentacije, fleke, akne, ali i i obnavljanje ćelija kože. Retinol pripada grupi retinoida i predstavlja derivat vitamina A. U kozmetici se može naći u različitim oblicima: retinil palmitat, retinil acetat, tretinoin, retinolska kiselina. Svi ovi sastojci mogu donekle izgladiti bore, zato što će podstaći produkciju kolagena. Imajte na umu da je retinol blaži i potrebno je nešto duže vremena kako biste uočili željene rezultate. Retinoinska kiselina je jača, brže otklanja dermatološke probleme, ali je najčešće potreban recept kako biste mogli doći do preparata koji sadrži ovaj sastojak.

Vitamin C

Jedan od najjačih antioksidanata je vitamin C. Neutrališe dejstvo slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres ćelija i njihovo starenje. Deluje preventivno na starenje izazvano delovanjem UV zračenja. Pomaže da postojeće hiperpigmentacije izblede, posvetljujući ten, a istovremeno deluje preventivno na stvaranje novih. Vitamin C poboljšava sintetisanje makromolekula kolagena, čineći da koža izgleda jedro i hidrirano. Neki dermatolozi preporučuju vitamin C kao jedan od prvih sastojaka za negu kože koji treba uvesti već od 25. godine. Zdrava balansirana ishrana bogata vitaminom C je neophodna kako za zdravlje celog tela pa i kože. Doktori savetuju da jedete puno svežeg voća i povrća kao što su lisnati zeleniši.

Peptidi

Kratki lanci aminokiselina, od kojih su neki poznati po sposobnosti ponovnog pokretanja proizvodnje kolagena i usporavanja starenja. S vremenom se metabolizam kože usporava, odnosno koža se manje efikasno obnavlja i sporije proizvodi kolagen, što dovodi do gubitka čvrstine i elastičnosti. Dodavanjem peptida u kožu lica, pomažete vezivanje proteina. U slučaju kože, to znači da pomažete obnavljanje kolagena koji je glavni borac protiv suve i opuštene kože.

Hijaluronska kiselina

Potpuno prirodna supstanca koja važi za jedan od najjačih ovlaživača kože. Ima veliku sposobnost zadržavanja vode, i do hiljadu puta više od sopstvene težine. Glavni je preparat za hidriranje kože. Posle primene hijalurona, koža je vlažna i elastična, a bore mogu da deluju popunjenije i pliće. Hijaluron se posebno preporučuje kod dehidrirane, atonične (tanke i mlitave) i seboreične kože, kao i u završnom delu kozmetičkog tretmana voćnim kiselinama

Primena

Neki sastojci kao, na primer, vitamin C, trebalo bi da se primenjuju ujutro. Retinol je za noćnu varijantu nege lica, pošto sunčevi zraci mogu da spreče njegovo delovanje. Ukoliko koristite više proizvoda, savet je da prvo primenjujete one kreme sa aktivnijim sastojcima kako bi ih koža dobro upila. Primera radi ujutro stavite neku kremu sa vitaminom C, potom sredstvo za zaštitu od sunca i na kraju šminku.

Važne napomene

Neki od ovih proizvoda sadrže aktivne sastojke. Previše jake koncentracije retinola mogu da iritiraju kožu, zato je savet da počnete sa blažim proizvodima. Ukoliko imate bilo kakav ekcem ili rozaceu, ne bi trebalo da koristite kremu sa retinolom, jer možete izazvati pogoršanje postojećeg stanja, upozoravaju dermatolozi. Retinol kreme za lice se takođe ne preporučuju trudnicama i dojiljama zbog mogućnosti štetnog uticaja na plod. Ukoliko neki od ovih proizvoda iritiraju vašu kožu ima i drugih opcija. Najbitnije je da pronađete pravu kombinaciju, pa je savet, da se obratite stručnjaku.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Monika
1:49, 20. 02. 2021.
Odgovori

Najzad sam pronasla za moje godine odlicnu anti age kremu magija pcele na bazi pcelineg otrova.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo