Naslovna / Zdravlje

Ovo je hrana od koje koža stari pre vremena

Priredio/la: V. M. B.|10:00 - 05. 01. 2021.

Neke namirnice dovode do zapaljenskih procesa i oštećenja kože

žena gleda bore u ogledalu

Neke namirnice vremenom dovode do oštećenja kože i njenog starenja Foto: Shutterstock

Da bi vaša koža bila zdrava, a samim tim i lepa, veoma je važno kako se hranite. Pored redovnog spavanja, izbor namirnica bitno utiče na izgled kože. Neke od njih je svakodnevno oštećuju i dovode do preveremnog starenja.

Začinjena hrana

Neki vole vruće … a neki ne mogu podneti toplotu. Začinjena hrana čini da vam krvni sudovi nabreknu, a oni sitniji čak pucaju, što dovodi do ljubičastih tragova na vašem licu. Ako imate rozaceu – uobičajenu kod žena nakon menopauze – vrelina izazvana začinima može izazvati ovu neprijatnu pojavu. Takođe vam podiže telesnu temperaturu, pa se znojite da biste se ponovo ohladili. Kada se znoj pomeša sa bakterijama na koži, to može prouzrokovati i mrlje.

Margarin

Vaša koža je najveći organ u vašem telu i sve što jedete utiče na nju. Većina margarina, posebno čvrstih, ima trans masti. Oni podižu vaš „loši“ i smanjuju dobar  holesterol i stvaraju upale u celom telu. Zapaljenja su povezana sa bolestima srca i moždanim udarom, dva ozbiljna zdravstvena stanja koja pored raznih komplikacija donose i ostareli izgled.

Gazirano piće i energetski napici

Što više gaziranih pića gazirate i energetskih napitaka, ćelije u tkivima brže stare. Ova pića imaju i  više kalorija i šećera u odnosu na druge napitke. U kombinaciji sa bakterijama u ustima, taj šećer takođe stvara kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ. Ovi napici zbog svog sastava dovode do gojenja, a vremenom raste rizik od moždanog udara i demencije.

Smrznuta jela

Jedan smrznuti obrok obiluje solima. Kada unosite previše soli, morate i da pijete više nego što je normalno. Svaka dodatna voda otićići će na mesta u telu sa manje soli, poput lica i ruku. To je ono zbog čega izgledate otečeno, podbulo.

kokteli

Kokteli su lepi, ali ne čine doboro vašoj koži Foto: Shutterstock

Alkohol

Ti kokteli ne izgledaju tako dobro na vašoj koži kao u čaši. Ako ste ikada probudili suvih usta nakon noći uz alkoholna pića, znajte da vas alkohol dehidrira. Ovo ima veliki uticaj na vašu kožu. Čak i ako popijete veliku čašu vode, ona će hidrirati sve vaše druge organe pre kože. Kada niste dovoljno hidirirani, vaša koža izgleda i oseća se suvo i ne može da se odbrani od bora.

Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput slanine, kobasica, šunke i delikatesnih proizvoda, dimi se, suši ili soli, tako da će trajati duže,  da se ne pokvari. To je ono što ih čini ukusnim i opasnim. Natrijum i hemijski konzervansi izazivaju upale koje vaše telo mogu da istroše iznutra i spolja. Preterana konzumacija može izazvati bolesti srca, moždani udar i dijabetes.

Pržena hrana

Razlika između testa i krofne je dugo prženje u vrelom ulju. Ta duboka „uljna kupka“ puna je slobodnih radikala ili nestabilnih molekula koji oštećuju druge molekule u ćelijama i dodaju godine vašoj koži. Slobodne radikale možete pronaći i u drugoj prženoj hrani, kao što su pomfrit i mocarela štapići.

pomfri

Pomfri ne prija ni vašoj liniji, ni koži Foto: Shutterstock

Peciva

To što nisu prženi ne znači da izgledaju dobro. Peciva poput kolačića i kolača sadrže puno masti koja može da zapuši arterije i dodaje kilograme. Takođe puni su šećera, koji može izazvati dijabetes, visok krvni pritisak i propadanje zuba (između ostalog). Zapaljenje je još jedan razlog da se preskoče te slatke kuglice. Što više upala imate, veće su šanse za artritis, depresiju, Alchajmerovu bolest i neke vrste karcinoma.

Ugljenisana mesa

Prženje ili pečenje mesa na visokim temperaturama stvara napredne krajnje proizvode za glikaciju ili AGEs. Niski nivoi AGEs-a su u redu (vaše telo ih proizvodi), ali velike količine ugljenisanih mesa uzrokuju upale koje pokreću bolesti srca i dijabetes.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Kukuruzni sirup sa visokim udelom fruktoze, deo zaslađenih gaziranih napitaka. Među mnogim drugim zdravstvenim nedostacima, ometa sposobnost vašeg tela da koristi bakar, koji vam pomaže u formiranju kolagena i elastina koji održavaju kožu zdravom. Takođe je pun kalorija i predstavlja rizik za dijabetes i bolesti srca.

Kofein

Kofein je diuretik: stimuliše mozak i potrebu za mokrenjem. To može prouzrokovati dehidrataciju. Kada nemate dovoljno vode, vaša koža prestaje da oslobađa toksine. Vašakoža postaje suvlja, sklonija psorijazi i borama.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo