Naslovna / Zdravlje

„Lepak“ za zdravlje i lepotu – kako kolagen podmlađuje telo

Priredio/la: D. T.|17:00 - 09. 03. 2021.

Kolagen je moćan sastojak zdravlja i lepote, od stomaka, do kostiju i kože

Kolagen je vrsta proteina koja ima bitnu ulogu i izgradnji tkiva, od kostiju do kože, kose, očiju, sistema za varenje. Zadužen je za elastičnost i podmlađivanje svih vezivnih tkiva, što uključuje kosti, tetive, ligamente, hrskavice, krvne sudove. Stanje kolagena u organizmu određuje biološki uzrast čoveka. Ipak tokom starenja tela dolazi do manjka kolagena, što se prvo uočava na koži lica u vidu bora. Kolagen sadrži 19 različitih aminokiselina koja su mešavina neesencijalnih i esencijalnih tipova aminokiselina.

4 najvažnija tipa kolagena

Od 19 vrsta kolagena, četiri najvažnija kolagena označavaju se rimskim brojevima. Tip I koji je najzastupljeniji u kostima, tip II čini većinski deo hrskavice, tipom III prožeti su krvni sudovi i sistem za varenje. Tip IV nalazi se u bazalnim membranama i formira svojevrsnu mrežu. Kada koristite kolagen u vidu suplementa ili hrane bogate ovim sastojkom, koristite životinjski kolagen. Prodaje se u kapsulama ili u vidu praha i kao i skoro svi suplementi ima neželjenje efekte, kao što su osip, probleme sa jetrom, piše Health. Dobra stvar je što kolagena ima u dovoljnim količinama u hrani.

Može i u vidu suplemenata

Kolagen je „lepak“ koji spaja telo, sačinjava jednu trećinu proteina u telu. U tridesetim i četrdesetim godinama telo počinje da proizvodi manje količine kolagena. Ipak nekada je telu teško da svari proteine iz piletine ili govedine. Neki ljudi zato imaju probleme s probavom u vidu bolova posle obroka. Neki stručnjaci zato preporučuju kolagen u vidu suplemenata, je kako tvrde neka istraživanja, lakši za probavu i komforniji način da unesete ovaj protein u telo, dok drugi zagovaraju unos kolagena u telo putem zdravo izbalansiranih obroka.

Glača bore i jača kožu

Najpoznatiji i najviše proučavan jeste uticaj kolagena na kožu. Dokazano je da kolagen poboljšava elastičnost kože, pomaže njenu hidrataciju. Neku stručnjaci tvrde da je količina od 10 grama dnevno kolagena ključ za mladalački izgled kože.

Za stomak

Kolagen se pokazao i kao dobar kada je u pitanju sistem za probavu, naročito kod sindroma iritabilnog klona. Neka istraživanja sugerišu da pacijenti sa ovim problemom imaju niže vrednosti kolagena. Domaća supa od kostiju, može na primer da obezbedi telu prolin i glicin koji čine kolagen i pomogne u popravljanju crevne propustljivosti. Dobri izvori su i spanać, kupus, kelj, blitva, brokoli, špargla, crveno voće i povrće, omega masne kiseline (riba, morski plodovi, orašasti plodovi), ćuretina, namirnice od soje, citrusi. Magnezijum, gvožđe i cink podstiču proizvodnju kolagena, pa možete konzumirati hrane koja obiluje njima (badem, celovite žitarice, jagnjetina, jaja, sočivo).

Za zdravo srce

Prolin je aminokiselina koja pomaže zidovima arterije da oslobađaju masti u krvotok, smanjuje mast u arterijama i njegovu ukupnu akumulaciju. Prolin pomaže i u kontroli krvnog pritiska. Kao deo kolagena koji se nalazi unutar zglobova, prolin ublažava efekte vibracija ili šoka našeg tela i pomaže nam da zadržimo zdravlje hrskavice tokom starenja. Smatra se da ima ulogu i u sprečavanju ateroskleroze. Još jedan sastojak kolagena – arginin, učestvuje u proizvodnji azotnog oksida, što omogućava bolje širenje arterija opuštanje mišićnih ćelija i krvnih sudova zarad bolje cirkulacije

Za kosti i zglobove

Bol u zglobovima može u znatnoj meri da naruši svakodnevne aktivnosti. U nekim istraživanjima se pokazalo da kolagen odlično utiče na pokretljivost zglobova i ublažava bolove. Sportisti koji su patili od bolova u kolenu koji su uzimali po pet grama kolagena dnevno smanjili su bolove u kolenima za 12 nedelja, pokazuju neke studije. Smatra se da kolagen obnavlja hrskavicu i smanjuje zapaljenja.

Kosti gube gustinu sa godinama, a žene u menopauzi se često žale na probleme s kostima. Peptidi kolagena pospešuju gustinu kostiju. Doktori ipak naglašavaju da je u lečenju osteoporoze kolagen samo pomoćno sredstvo uz kalcijum i vitamin D.

Prvi znakova nedostatka kolagena

Bol pri kretanju i „drvene noge“ su neki od prvih znakova nedostatka kolagena. Opada jačina tetiva i ligamenata, što sve dovodi do krutosti i otečenih zglobova. Kolagen „podmazuje“ zglobove i smanjuje bol. Kolagena vlakna služe kao „mesta vezivanja“ za kalcijum i sve koštane minerale. Jedini način na koji kalcijum može postati deo vaših kostiju je vezivanje za kolagen u njima (poznat kao mineralizacija). Najnovije istraživanje ukazuje na činjenicu da se niska mineralna gustina kostiju često može pripisati gubitku kolagena sa godinama.

Pušenje, slatkiši, voda i kolagen

Stručnjaci naglašavaju da je pušenje siguran način uništavanja kolagena. Ne samo što uzrokuje starenje kože tako što ubija proteine u licu kao što je kolagen, već pušenje takođe ograničava protok krvi. Šećer je neophodan ali u razumnim količinama, svaki višak smanjuje proteine, ograničava pokretljivost kolagena i uslovljava starenje kože. Kolagen takođe neće moći do kraja da pokaže uticaj na kožu, ako ona nije pravilno hidrirana. Voda pospešuje proizvodnju kolagena i može povećati elastičnost kože.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo