Naslovna / Lepota

Sprečite bore jednostavnim savetima

Priredio/la: M.R. |17:00 - 16. 03. 2021.

Teško da možete da ih izbegnete u određenom životnom dobu, ali evo šta možete da uradite da ih ima manje

 

bore Bore mogu da se pojave i u mladosti a od toga kako se odnosite prema nekim životinim navikama zavisi koliko ćete ih imati kasnije Foto: Shutterstock

Dobar početak za sprečavanje pojave bora svakako su izbegavanje sunca i korišćenje krema za sunčanje sa visokim faktorom zaštite, nošenje dugih rukava i nogavica kada ste mu izloženi, uzdržavanje od cigareta i redovno korišćenje hidratantne kreme. Evo još nekih saveta koji mogu da pomognu a većina njih je korisna i za druge segmente zdravlja.

Spavajte na leđima

Kada spavate u određenim položajima na koje ste navikli, to dovodi do stvaranja tzv. „linija spavanja“ – bora koje se urezuju u gornje slojeve kože i ne nestaju kada ustanete. Spavanje na boku dovodi do bora na obrazima i bradi, dok spavanje na stomaku može da utiče na pojavu bora na vratu ili oko obrva, zbog nesvesnog nabiranja čela.

Jedite više lososa

Losos je odličan izvor proteina koji je dobar za opšte stanje kože. Sadrži omega-3 masne kiseline koje neguju kožu i čine je zategnutom i mladalačkom, što pomaže i u smanjenju bora.

Ako ne vidite dobro, koristite naočare za čitanje

Bilo koji izraz lica koji se pravi zbog nekog stanja koje nije prirodno (poput „škiljenja“, recimo), prekomerno opterećuje mišiće lica i pravi brazde ispod površine kože koje se pretvaraju u bore. Da biste držali oči otvorenim, nosite naočare za čitanje ako su vam potrebne. Takođe, koristite sunčane naočare. One štite kožu oko očiju od oštećenja od sunca i sprečavaju „žmirkanje“ koje takođe utiče na pojavu bora.

Koristite preparate sa alfa-hidroksilnim kiselinama (AHA)

Ove prirodne kiseline štite gornji sloj ćelija kože i pomažu u smanjenju pojave pora, finih linija i površinskih bora, posebno oko očiju. AHA kiseline mogu da pomognu u proizvodnji kolagena u našoj koži, daju joj snagu i čvrstoću. Međutim, njihovo korišćenje kožu može da učiniti osetljivijom na uticaj sunca, zato se preporučuje nanošenje kreme za sunčanje kada vremenske okolnosti to zahtevaju.

Nemojte previše da perete lice vodom

Voda iz slavine uklanja vlagu i prirodna ulja koja štite od bora. Ako prečesto perete lice, tim procesom praktično ispirate i njegovu zaštitu. Koristite sapun sa hidratantnim kremama, gel ili kremu za čišćenje i samo blago ispirajte lice vodom.

Obavezno nanošenje vitamina C

Neke studije su pokazale da kreme sa vitaminom C mogu da povećaju količinu kolagena koji naša koža stvara. Vitamin C štiti od oštećenja koja prave UVA i UVB zraci i pomaže u smanjenju crvenila, tamnih mrlja i neujednačenog tona kože. Najdelotvorniji su preparati sa L-askorbinskom kiselinom.

Soja, ali ne kao hrana

Soja može da utiče na poboljšanje izgleda naše kože i da je zaštititi. Istraživanja sugerišu da soja koja se nanosi direktno na kožu može da pomogne u zaštiti od sunca ili saniranju posledica oštećene kože preteranim izlaganjem sunčevoj svetlosti. Doprineće i poboljšanju strukture i čvrstoći kože kao i ujednačavanju njenog tonusa. Soju sameljite i dodajte malo bademovog ili arganovog ulja. 

Umesto kafe pijte kakao

Kakao sadrži visoki nivo antioksidanasa epikatehina i katehina koji štite kožu od sunca, poboljšava protok i cirkulaciju krvi u ćelijama kože, zadržava vlagu i čini kožu glatkom i zdravijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
nadica
10:44, 14. 04. 2021.
Odgovori

koristim kvalitetnu kozmetiku godinama ali protiv starenja i bora je preteško barem meni. išla sam na blagi tretman botox na nanoklinici brant i za sada je to sasvim druga prica. strepim koliko ce ovo trajati i da li sam donela pravu odluku.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo