Naslovna / Lepota

Sve blagodeti ulja: Za negu tela od glave do pete

Piše: D.T.|18:00 - 08. 02. 2021.

Biljna ulja su osnova svakog proizvoda za negu lica i tela, koriste se vekovima, bez njih je nezamisliva kozmetika kakvu danas poznajemo

Iskustva vekova satkana u jednu bočicu Foto: Pixabay

Ulja su dar prirode, koji su otkrili još drevni narodi za svakodnevnu negu lica i tela. Smatra se da su se ulja za ovu namenu sa dodacima mirisa koristila još u starom Egiptu, a dermatolozi tvrde da su ovi proizvodi opstali tako dugo jer mogu da oponašaju prirodna ulja prisutna u koži. Savremena nauka tvrdi da ulja mogu biti od pomoći za negu celog tela, kose,kože, noktiju, desni i zuba.

Ljudsko telo prirodno proizvodi ulje, ipak kako starimo, ta proizvodnja se smanjuje. Dobar balans vode i ulja u koži je najmoćnije sredstvo koje može sačuvati lica od dubokih bora i prevremenog starenja, Ulje za negu birajte u zavisnosti od tipa i opšteg stanja kože ili perioda godine. Možda će ponekada biti potrebno da isprobate više različitih ulja dok ne otkrijete ono koje vam najviše odgovara

Ulje marule

Poreklom je iz južne Afrike, a zbog svojih dobrih svojstava, ovo ulje je pre nekoliko godina osvojilo i svet. U severnoj Namibiji, gde su izrazito suvi klimatski uslovi, žene koriste ovo ulje za negu kože lica, stopala i kose. Moćno hrani i obezbeđuje vlagu koži. Masne kiseline iz ove biljke umiruju i neguju suvu kožu. Brzo se upijaju i posle primene ne ostavljaju neprijatan mastan sjaj na licu.

Ulje čajevca

Dobro sredstvo u borbi sa gljivicama i bakterijama koje ponekada mogu da naruše ravnotežu kože. Ima mogućnost da povrati narušeni balans kože i u nekom slučajevima očisti lice od akni. Smatra se da je peto procentni rastvor ulja čajevca delotvoran kao i petoprocentni benzol peroksid za akne i bubuljice.

Argan

Zove se i „tečno zlato“ zato jer je bogato antioksidansima, tačnije polifenolima koji nam pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, glavnim neprijateljima svake naše ćelije i krivcima za njihovu razgradnju, slabljenje i starenje, piše WebMD. Neizbežno su zbog toga sredstvo u borbi protiv starenja kože. Primenjuje se i u nezi kose.

Kamilica i nana

Iako će mnogi pomisliti na kamilicu kao na čaj za opuštanje, ulje ove biljke ima mogućnost da umiri nadraženu kožu. Dermatolozi je preporučuju kao antiseptik i i sredstvo protiv upala, koje će umiriti crvenilo, iritaciju i tako sprečiti mogući nastanak infekcija. Ulje nane ima slična svojstva.

Kokos

Ispucala i suva koža je podložnija infekcijama i iritacijama, alergijskim reakcijama. Ulje kokosa štiti ovakav tip kože. Može da se koristi i u nekim stanjima ekcema. Sadrži antimikrobne, antibakterijske i protivupalne materije. Neka istraživanja pokazuju da su antibakterijske aktivnosti, ovog ulja, delotvorne protiv bakterija Staphylococcus aureus.

Ulja šipka i šargarepe

Većina proizvoda za negu sadrže vitamin A, retinol sastojak bez kojeg je skoro nezamisliva nega kože. Vitamin A je sastavni deo u strukturi kože, retinol se dobija od ovog vitamina. Koristi se protiv bora i neujednačenosti tonova i pigmenata kože. Ubrzava metabolizam ćelija kože i pospešuje stvaranje kolagena. Može ublažiti, kako tvrde neki autori, i ožiljke i strije. Najćešće se koristi ipak kao sredstvo protiv starenja kože.

Ulja ruzmarina i ricinusa

Ruzmarinovo ulje se koristi za negu suve i oštećene kose. Poželjno je koristiti ovo ulje i kod perutave i suve kose jer će je nahraniti i sprečiti dalje sušenje kose. U jednoj studiji ulje ruzmarina se pokazalo kao dobro sredstvo u borbi sa androgenom alopecijom, bolesti pojačanog opadanja kose čiji se uzroci vezuju za genetsku osnovu. Ulje ruzmarina se dosta koristi i u masaži za bolju cirkulaciju. Ulje ricinusa se u nekim civilizacijama skoro vekovima koristi kao sredstvo za gušće obrve i trepavice. Ipak ako primenjujete ulje za ovu namenu budite obazrivi kako vam ne bi dospelo u oko.

Prirdona kozmetika s kojom nećete pogrešiti Foto: Pixabay

Ulje masline i avokada

Ukoliko imate tanke i nokte koje se lako lome. Ulja masline ili avokada su odlično rešenje. Namažite nokte sa par kapi ulja pre spavanja. Ulje će nahraniti preko noći nokte. Maslinovo ulje se vekovima koristi za negu lica, kože i kose. Vitamini A i E kojih ima u maslinama odlični su za suvu i oštećenu kožu, ili kožu koja je često izložena sunčevim zracima. U nekim studijama se tvrdi da smiruje i psorijazu, podmlađuje kožu, štiti je od sunčevih zraka, sprečava starenje i pojavu sitnih bora.

Ulje susama

Ovo ulje se u nekim kulturama od davnina koristi kao lek za zube i desni. Mućkanje ovog ulja u ustima, ali i ulja kokosa ili suncokreta, prema nekim skorašnjim studijama može biti od pomoći u borbi sa gingivitisom. Na ovaj način primenjeno ulje uklanja mikroorganizme koji mogu da prouzrokuju loš dah.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo