Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Dr Ana Ralić: Akne se uspešno leče samo kod lekara

Piše: dr Ana Ralić
15:00 - 19. 10. 2020.

Čak 85 odsto mladih uzrasta od 12 do 25 godina boluje od akni i to im kvari kvalitet života. U lečenju je najefikasniji medicinski tretman

 

Akne kod mladih mogu izazvati psihosocijalne probleme Foto: Shutterstock

Osim estetskih, akne izazivaju psihosocijalne probleme kod mladih. Oni se vremenom povlače u sebe, izbegavaju društvo, stide se svog lica, gube samoštovanje i realnu sliku o sebi. Nije važno da li imaju nekoliko bubuljica ili je reč o ozbiljnoj kliničkoj slici akni – glavna preokupacija postaju bubuljice.

Treba da znamo da se akne uspešno leče ukoliko se primeni adekvatan metod, a mlada osoba se pridržava svih uputstava i ne preskaskače terapiju. Upornost je ključ uspeha. Jer borba sa aknama nije trka na 100 metara već maraton.

Važno je ne cediti bubuljice Foto: Shutterstock

Najbolji je individualan pristup lečenju 

Kod blagih i umereno jakih oblika akni najčešće se koristi lokalna terapija u vidu kreme. U lečenju ovakvih oblika akni koriste se različite kombinacije benzoil peroksida, adapalena (Sona), azeleične kiseline (Skinoren) i antibiotika. Zbog efikasnosti lečenja obično se propisuje kombinacija krema. Ukoliko su, i pored ovakve terapije, blage akne i dalje prisutne, prelazi se na oralnu terapiju antibioticima. Kod težih oblika akni, pored lokalne terapije, koristi se i sistemska terapija u koju spadaju antibiotici,  izotretinoid (roakutan) i kontraceptivne pilule kod žena.

6 protokola morate poštovati

Da bi terapija imala maskimalne efekte, neophodno je strogo se pridržavati sledećih pravila:

  • Lice ujutru i uveče očistite micelarnom vodom, pa se umijte penom.
  • Nakon umivanja, lice samo blago posušite, nemojte trljati peškirom.
  • Ukoliko koristite benzoil peroksid i/ili adapalen i/ili azeleičnu kiselinu, jako je važno da ih pravilno nanosite. Adapalen se nanosi u tankom sloju direktno na bubuljice i isključivo uveče. Benzoil peroksid možete naneti ujutru u tankom sloju samo na bubuljice (najlakše je štapićem za uši) i preko njega naneti dnevnu hidratantnu nekomedogenu kremu sa SPF50.
  • Usled primene benzoil peroksida, adapalena ili azeleične kiseline, koža postaje suva, osetljiva, crvena. Mogu se javiti iritacije nalik blagim opekotinama. U tom slučaju se savetuje ili da smanjite terapiju ili da se proizvod koji koristite nanosi svaki drugi dan.
  • Ukoliko koristitie oralnu antibiotsku terapiju (tetraciklin…), vrlo je važno da lek uzimate pola sata nakon obilnog obroka. Takođe je važno da korisite neki od probiotika, kako zbog želuca i varenja, tako i zbog rizika od pojave vaginalne kandidijaze, koja se često javlja usled duže priemene antibiotika.
  • Jako je bitno kožu ne dirati rukama i ne cediti bubuljice.

Ishrana nema veze sa bubuljicama

Postoje četiri glavna uzroka nastanka akni:

  • genetska predispozicija
  • povećan nivo hormona u pubertetu
  • povećan afinitet lojnih žlezda prema hormonima, iako je koncentracija u krvi normalna
  • poremećaj muških polnih hormona

Pored navedenih uzroka, kliničku sliku akni mogu pogoršati ishrana, lekovi i stres, mada ovi faktori nikada nisu glavni uzrok. Čak i njihov doprinos pogoršanju akni još uvek pod znakom pitanja. Znamo da se akne fiziološki pojavljuju u pubertetu, onda kada imamo povećanu koncentaciju muških polnih hormona.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend