Mnogi greše kada pripremaju čaj od kamilice, jer unište najlekovitiji sastojak

Priredio/la: I. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Da nije bilo nemačkih trgovaca s početka 19. veka da nam "otvore oči" i ukažu koliko je kamilica cenjena u svetu i lekovita biljka, mi bi je i dalje smatrali korovom

Do 1901. godine za kamilicu (matricaria chamomilla) se uopšte nije znalo u našim krajevima, smatrala se korovskom biljkom, a onda su nam oči otvorili nemački trgovci koji su nam otkrili koliko je ova biljka cenjena u svetu, a tek što je lekovita... Stručnjaci kažu da najkrupnija, najsočnija, najčistija i najlepša kamilica raste po žitištima, pre svega uz ozimu pšenicu.

Nosilac lekovitosti

Kamilica je mnogo naučno i hemijski ispitivana, ali, i pored toga što je u njoj otkriveno na desetine jedinjenja, nosilac njene lekovitosti je etarsko ulje. Etarsko ulje kamilice sadrži azulen od koga potiče tamnoplava boja ulja. Količina etarskog ulja u cvetu kamilice kreće se od 0,3 do 1,7 procenata (a farmakopeja propisije minimum 0,3 odsto ulja). Ukoliko kamilica sadrži više etarskog ulja, utoliko je kvalitetnija i više se ceni.

Organizam čini otpornijim

Upotreba kamilice kao leka je vrlo raširena i česta u narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Kamilica je antiflogistik - deluje protiv zapaljenja, blag spazmolitik - deluje protiv grčeva i karminativ - deluje protiv nadimanja. Ova biljka ima svojstvo da organizam učini otpornijim prema mnogim bolestima. Eksperimentalno je dokazano da jedna šolja čaja kamilice popijena na poslu smanjuje broj radnika na bolovanju!

Ovo je pogrešno

Kamilica se najviše upotrebljava u vidu čaja čija je priprema vrlo jednostavna, ali, nažalost, u većini slučajeva pogrešna. Najčešća greška je u tome što se za pripremu čaja koristi mnogo manje cvetova nego što je potrebno. Druga greška je što se čaj kuva, i to često veoma dugo, kako bi se ekstrahovali lekoviti sastojci, što je, takođe, pogrešno. Jer, glavni lekoviti sastojak kamilice je etarsko ulje. A kada ulje kuvate - ono ispari!

Ovo je pravilan postupak

Pravilno pripremanje čaja od kamilice sastoji se u sledećem: u šolju staviti 2 pune kašike cveta kamilice. Preliti šoljom ključale vode. Promešati, pa poklopiti. Ostaviti čaj da odstoji pola sata do ceo sat. Zatim se procedi i pije. Ako je čaj namenjen bolesniku koji treba da se preznoji - čaj se pije topao, a ako se koristi za poboljšanje apetita - pije se ohlađen, pola sata pre jela.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANA VINTAR

    15. oktobar 2024. | 11:04

    Srdacan pozdrav iz Melbourne Australia. Hvala na receptima za smirenje zivaca. Ja imam 72 godine I imam veliki problem sa zivcima. Mogo puta cnem u nesvijest a ni jedan doctor mi ne moze pomoci. Dali ima kakav prirodan lijek za mene da se rijesim tih panicnih napada? Zahvaljujem Vam se na bilo kakav savjet -odgovor. Onda mi site I address gdje mogopu to kupiti. BIGG HUGHES. Ana Nina Vintar

  • Петровић Смиља

    22. januar 2021. | 05:40

    Хвала.Савет је драгоцен.

  • Zavram

    16. januar 2021. | 17:51

    Освежити знање, стећи ново сазнање, никада није на одмет. Први пут читам да се две кашике цвета користе за једну шољу чаја. Свакако, хвала на прилогу.

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>