Naslovna / Prirodna medicina

Kejt Midlton pije smuti od kelja i ima dobar razlog za to, a ovo je recept

9:00 - 27. 10. 2020.

Kelj je bogat izvor kalcijuma, magnezijuma i vitamina K

Napitak od kelja čisti jetru Foto: Shutterstock

Od svih šejkova i smutija, prenose britanski mediji, Kejt Midlton preferira baš napitak od kelja jer je odličan za podizanje energije, sjajan u borbi protiv anemije, pomaže telu da se bori protiv infekcija, čisti jetru i digestivni sistem, uništava bakterije i deluje antispetično. Kejt je, inače, odavno veliki fan zelenih sokova, zbog kojih su joj mediji dali nadimak „Smoothie Queen”.

Zbog čega je kelj tako zdrav?

Kelj sadrži fitonutrijente, među kojima su sulforofan, koji ulazi u jetru i poboljšava prirodnu detoksikaciju, i kampferol, koji se bori protiv slobodnih radikala i ima antiejdž svojstva.

Kalcijum u kelju dolazi u kombinaciji sa magnezijum, koji je neophodan da bi se kalcijum iskoristio u organizmu. Kelj je i jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo je vitamin K ona katalitička supstanca u metabolizmu koja reguliše da li će uneti kalcijum biti raspoređen u kosti ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mesto u krvnim sudovima.

Pritom, u 100 grama kelja ima skoro 20 procenata potrebne dnevne količine vlakana, zbog čega pomaže varenju, smanjuje opstipaciju i snižava količinu šećera u krvi.

Ima samo 36 kalorija i nema masnoće.

Recept za smuti

Potrebno je:

Pet velikih listova kelja, sok od jednog limuna, 1 jabuka, komadić svežeg đumbira, nekoliko listova nane

Priprema:

U blenderu izmiksujte sve sastojke i dodajte 120 mililitara hladne vode. Ovaj napitak je idealan kao užina, ali je dobar i kao zamena za doručak, naročito za one koji ne vole da jedu ujutru.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo