Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Esencijalna ulja ruzmarina, limuna ili smreke mogu da pomognu koži sa celulitom

Priredio/la: D.T.
13:00 - 05. 06. 2021.

Celulit je teško rešiv estetski problem, ali dermatolozi kažu da su esencijalna ulja, kao čist proizvod prirode, najbolje sredstvo za negu i lečenje kože

esencijalna ulja-celulit-pomorandžina koža I ulja imaju terapeutsku moć Foto: Shutterstock

Esencijalna ulja ruzmarina, limuna ili smreke moga bi da budu od pomoći kod tretmana celulita. Velika većina žena ima ovaj problem za čiji nastanak su odgovorni mikrocirkulatorni i limfatični sistem, vanćelijsko okruženje i višak potkožnog masnog tkiva. Esencijalna ulja godinama se koriste u mnogim kulturama za lečenje brojnih stanja, od terapije stresa do zarastanja rana i čišćenja sinusa. Postoji, kako se pretpostavlja, najmanje 90 različitih vrsta esencijalnih ulja. Ova ulja su čist produkt prirode, pa ih mnogi dermatolozi preporučuju kao najbolje sredstvo za negu i lečenje kože.

Mnogo faktora utiče na nastanak celulita

Postoji, kako se smatra, više faktora koji utiču na nastanak celulita – način ishrane, previše soli i slatkiša, slaba cirkulacija i fizička aktivnost, hormoni i najviše, kako se pretpostavlja, genetika. Celulit se često opisuje i kao normalno stanje kod žena. Od nedavno se smatra da ova ulja mogu da pomognu kod tretmana celulita, koji je najjednostavnije rečeno potkožni sloj masti, najčešći na bokovima, butinama, zadnjici i stomaku.

Oko 90 odsto žena „muči“ celulit

Celulit, ipak, ne pogađa samo osobe s viškom kilograma. Može se desiti da i mršave osobe imaju ove potkožne naslage. Stručnjaci Klinike Mayo kažu  genetika je presudni faktor. Celulit nije bolest, ali njegova pojava ume da bude neprijatna. Prema nekim istraživanjima, oko 90 odsto žena je nezadovoljno izgledom svog tela zbog celulita, s druge strane, ovo stanje brine svega oko dva odsto muškaraca.

Kakva esencijalna ulja se koriste za celulit?

U svrhu tretmana celulita u kozmetici se najčešće koriste ulja kedra, čempresa, komorača, grejpfruta, smreke, lavande, limuna, limunske trave, mandarine, ruzmarina. Savet je da se ova ulja ne nanose direktno na kožu jer umeju da izazovu iritaciju, obično se razblažuju s uljem „nosačem“, najčešće kokosovim, bademovim ili maslinovim.

Stručnjaci sa Univerziteta u Minesoti predlažu razređivanje u rasponu od 1 do 5 procenata. Ako masirate velike površine tela, odaberite jedan procenat esencijalnog ulja. To znači da ćete jednu kap osnovnog esencijalnog ulja dodati u jednu čajnu kašiku ulja nosača. Mešavina ulja se umasira u područje na kojem ima celulita. S obzirom na to da ovo ulje brzo isparava, savet je da se procedura primenjuje dva puta dnevno.

Rezultat za 8 nedelja

Mala studija iz 2018. godine pokazala je da masiranje uljima limuna i limunske trave u roku od osam sedmica smanjuje vidljivost celulita. Važno je ipak imati na umu, da sve ovo zavisi od više faktora, pre svega od načina na koji se izvodi masaža.

Pre primene tretmana pobrinite se da je prostorija u kojoj primenjujete ulje dobro provetrena, izbegavajte kontakt s očima, ili plamenom, jer neka od ulja mogu veoma lako da se zapale. Ukoliko primetite iritaciju kože, odustanite od upotrebe i kontaktirajte doktora. U slučaju da dete nehotice popije neko od ovih ulja, odmah pozovite stručnu pomoć i nikako ne terajte dete da povraća. Ipak, kada je u pitanu primena ulja u tretmanu celulita, nema još dovoljno istraživanja koja bi dokazala njihovu efektivnost.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend