Naslovna / Lepota

Suvo četkanje kože – ritual nege koji oslobađa telo od toksina

Priredio/la: I. V.|19:00 - 11. 03. 2021.

Ako se zna da stimuliše limfni sistem, vrši piling kože, pomaže telu da se oslobodi toksina, smanjuje stres… ovaj ritual bi trebalo primenjivati bar jednom nedeljno

Foto: eKlinika.rs/Shutterstock

Suvo četkanje kože je vrsta ajurvedskog leka, poznat već vekovima, ali prilično zapostavljen u beauty rutini većine žena. Veruje se da ima mnogo zdravstvenih blagodati, ne samo za kožu, već i za čitavo telo, ali, čim pomaže telu da se oslobodi raznih nakupljenih otrova, dovoljan je razlog da bar jednom, dva puta mesečno odvojimo vreme za ovaj ritual nege.

Prednosti suvog četkanja kože

Neka od efektnih svojstava suvog četkanja kože su to što:

  • stimuliše limfni sistem
  • vrši piling kože
  • pomaže telu da se oslobodi toksina
  • povećava cirkulaciju i energiju
  • pomaže u procesu razbijanja celulita

Limfni sistem i uklanjanje toksina

Limfni sistem pomaže vašem telu da se bori protiv infekcija. Tečnosti u ljudskom telu teku kroz sistem i filtriraju se kroz limfne čvorove. Ako ste bolesni ili ste izloženi velikoj količini toksina, sistem može postati ugrožen i „zapušen“. Zbog toga nam limfni čvorovi često oteku kada smo prehlađeni. Smatra se da suvo četkanje pomaže telu da se oslobodi toksina putem znoja. Vlakna na četkama stimulišu pore i otvaraju ih, a to olakšava telu da se znoji, što zauzvrat smanjuje količinu toksina koji prolaze kroz limfni sistem.

Opuštajući piling kože

Suvo četkanje deluje baš kao piling kože, jer grube dlake mogu da uklone suve, mrtve ćelije kože što našu kožu ostavlja glatkom i mekom. Svi koje vole ovaj ritual znaju da im je neophodna drvena četka sa grubim čekinjama od prirodnih vlakana koji se koristi na određeni način. A suština ovog načina nege kože da grube čekinje sa četke pomognu u uklanjanju mrtve kože i poboljšaju  sposobnost kože da kroz pore eliminiše toksine. Takođe, ova metoda može da vam pomogne da se opustite.

Opuštanje u tami i tišini

Slično masaži, suvo četkanje može učiniti da se osećamo opušteno. Da bismo maksimalno iskoristili ovu prednost suvog četkanja kože, stručnjaci predlažu da se ovaj ritual obavlja u ambijentu sa prigušenim svetlom, odnosno u tamnom i tihom prostoru.

Na celulit ipak ne utiče

Celulit je stanje koje kože najviše pogađa žene, a uzrok nastanka „pomorandžine kore“ ni do danas nije poznat. Dokazano je da masaža privremeno smanjuje pojavu celulita. Neki tvrde da suvo četkanje može da smanji pojavu celulita jer ima slične efekte na telo kao masaža, iako nema naučnih podataka koji bi potvrdili ovu teoriju. Dermatolozi se slažu da četkanje vrši piling kože, ali, ističu da taj metod neće pomoći uklanjanju celulita.

Za ovaj ritual potrebna je drvena četka sa grubim čekinjama od prirodnih vlakana  Foto: Shutterstock

Kako izgleda ritual suvog četkanja

Za suvo četkanje kože potrebna je četka od prirodnih vlakana. U zavisnosti od dela tela koji se tretira, četka može da bude dugom drškom (za leđa, na primer), okrugla za butine i nadlaktice, dok se manje četkice sa drškom koriste za tretman lica. Važno je da četka bude suva, znači ne smete da je kvasite pre početka trljanja kože. Ali, možete da koristite neki od pilinga u vidu kristala (poput  morske soli) pomešanih sa mlevenim biljem. Ukoliko se tretira celo, obično se počinje od stopala i nogu preko torzoa i ruku do glave.

Široki kružni pokreti

Koža se masira širokim kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu. Onde gde je koža tanka samo lagano treba pristiskati kožu, a najjači je pritisak na deblju kožu, poput tabana.
Nakon suvog četkanja istuširajte se mlakom, a ako možete i hladnom vodom kako biste uklonili ostatke izumrlih ćelija kože, odnosno suvu kožu. Posle tuširanja poželjno je kožu nahraniti nekim prirodnim biljnim uljem, poput maslinovog ili kokosovog ulja, kako biste hidrirali kožu i obezbedili joj potrebnu vlagu. Kada prvi put poželite da probate suvo četkanje, najbolje je započeti laganim četkanjem, pa kako se koža bude privikavala, pritisak može da se poveća.

 

Izbegavajte osetljiva mesta i sve delove gde je koža oštećena, a tu spadaju područja sa:

  • osipom
  • ranama
  • posekotinama
  • infekcijama
  • nikada nemojte četkati područje kože iziritirano otrovnim hrastom, otrovnim bršljanom ili sa psorijazom

Održavanje četkica

Nakon što završite rutinu četkanja, obavezno isperite sve četke koje ste koristili. S obzirom na to da su napravljene od prirodnih materijala, četke sušite na otvorenom, sunčanom prostoru kako biste sprečili pojavu plesni. Ako ih koristite više puta nedeljeno, operite četkice jednom nedeljno toplom vodom i sapunom. Takođe, izbegavajte  da četku delite sa bilo kim kako bi sprečili rizik od potencijalne infekcije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo