Naslovna / Moja priča

Od dijagnoze do dijalize: Iskustvo Biljane Vasković

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 28. 05. 2024.

Kada je Biljana Vasković (40) na jednoj redovnoj lekarskoj kontroli saznala da boluje od neizlečive bolesti, njen život se zauvek promenio. Suočavanje sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom donelo je mnoge izazove i promenilo njen svakodnevni život

Danas, Biljana hrabro govori o svojoj borbi, iskustvu s peritoneumskom dijalizom i svakodnevnim izazovima koje nosi ova bolest. Saznajte više o njenom životu i korisnim informacijama o dijalizi u današnjem ePodcastu.

– Na samom začetku bolesti, hronične bubrežne insuficijencije, bio je tek nešto malo povišen kreatinin i, kao i kod svake početne dijagnoze, krenuli smo sa analizama da utvrdimo uzrok. Takođe, 2015. godine uradili su mi biopsiju bubrega, koja nije ništa pokazala jer je bio početni stadijum – kaže Biljana Vasković na početku današnjeg ePodcasta.

Zašto peritoneumska dijaliza?

Međutim, 2022. godine Biljana je započela dijalizu i, u dogovoru sa lekarima, odlučila se za peritoneumsku dijalizu. Peritoneumska dijaliza je procedura koju koriste osobe čiji bubrezi više ne funkcionišu efikasno. Izvodi se kod kuće i omogućava uklanjanje viška tečnosti i otpadnih materija iz krvi.

– S obzirom da sam u početnoj fazi bolesti bila generalno zdrava u drugim aspektima, vežbala i vodila zdrav život, biopsija bubrega nije pokazala značajne promene. Ipak, već tada je utvrđeno da je u pitanju hronična bubrežna insuficijencija. Lekari su mi jasno rekli da bolje biti neće, i da je moj zadatak da održim trenutno stanje što je duže moguće – objašnjava Biljana.

Porodično iskustvo sa dijalizom

Njen izbor peritoneumske dijalize bio je dodatno motivisan porodičnim iskustvima. Njena majka i sestra takođe su bolovale od hronične bubrežne insuficijencije.

– Mama je bila na hemodijalizi 20 godina, što je bilo izuzetno iscrpljujuće. Hemodijaliza je agresivna, a restrikcije po pitanju hrane i vode su stroge. Peritoneumska dijaliza, iako takođe zahteva pažnju prema ishrani, omogućava veću slobodu, uključujući i unos vode –  kaže Biljana.

Zašto je Donorstvo herojstvo

Peritoneumska dijaliza se radi u kućnim uslovima, što Biljani omogućava da vodi relativno normalan život. Ona objašnjava da, iako je prvobitno radila dijalizu tokom noći, prešla je na dijalizu četiri puta dnevno jer njen organizam sporije filtrira toksine.

– Sada radim dijalizu na svakih pet sati, a svaka sesija traje oko 40 minuta. Iako nije idealno, morala sam da prilagodim ovom režimu –  kaže Biljana.

U današnjem ePodcastu, Biljana Vasković, član Udruženja Donorstvo je herojstvo, podeliće s nama kako izgleda njen svakodnevni život, koje namirnice su štetne za bubrege, njene buduće planove, stanje liste čekanja za transplantaciju i zašto je važno usvajanje Zakona o transplantaciji. Pridružite nam se i saznajte više o ovoj inspirativnoj priči.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo