Moja priča

Telo čuvene glumice potpuno se izdeformisalo od lekova: Bolna autoimuna bolest joj je uništila karijeru

Priredio/la: Ma.R.

- Posebno bolan bio mi je desni zglob na ruci. Samo dodirivanje me teralo da vrištim - ovako je Ketlin Tarner, zvezda filmova "Čast Pricijevih", "Rat Rouzovih" i "Lov na zeleni dijamant" opisala način na koji joj je reumatoidni artritis promenio život dok je bila na vrhuncu popularnosti

Ketlin Tarner (Kathleen Turner) je bila jedna od najvećih zvezda Holivuda osamdesetih godina prošlog veka. Snimila je niz uspešnih filmova – blokbastera, a onda iznenada nestala sa velikih ekrana. Tek nedavno je otkrila da je jedan od glavnih razloga njenog odsustva sa crvenih tepiha reumatoidni artritis.

Težak bol pre svega: Kako je popularna glumica opisala reumatoidni artritis

Naime, glumicu je u obećavajućem momentu karijere zaustavio reumatoidni artritis, koji je izazivao razarajuće bolove i zahtevao lekove koji su, pored ostalog, činili njen um „zamagljenim“, a bol u njenom telu nepodnošljivim.

U jednom velikom intervjuu, glumica je otkrila kako je bilo raditi sa Majklom Daglasom, Džekom Nikolsonom i Nikolasom Kejdžom, ali i kako je dijagnoza uništila njenu karijeru. Reumatoidni artritis pogodio ju je u kasnim tridesetim, poslednjim godinama kada je po nepisanim zakovima surovog Holivuda smatrana talentovanom, ali i seksualno privlačnom glumicom. U to vreme se veoma malo znalo o autoimunim bolestima, tako da je njena bolest bila izvor mnogih loših nagađanja i o njenom privatnom i o profesionalnom životu.

– Teško je razumeti nivo bola koji ova bolest donosi – opisala je Ketlin Tarner.

Za njenu bolest tada nije bilo mnogo terapijskih opcija: „Lekovi su mi izmenili telo a na poslu sam se osećala nesigurno“

Glumica se prisetila vremena kada nije mogla da podigne mnoge predmete, na primer čašu ili flašu. Tačnije, nije mogla da ih uhvati i drži rukama, pa su ljudi mislili da je pijana.

– Jedini efikasan tretman devedesetih godina kada mi je dijagnostikovan reumetoidni artritis bile su masivne doze steroida sa ogromnim neželjenim efektima. Neki lekovi promenili su moj fizički izgled i uticali na sposobnost sposobnost da pamtim tekstove, pa sam se na poslu osećala nesigurno. Posebno bolan bio mi je desni zglob na ruci. Samo dodirivanje me teralo da vrištim – rekla je zvezda filmova „Čast Pricijevih“, „Rat Rouzovih “ i „Lov na zeleni dijamant“.  Kako je bol postajao sve gori, Tarner se zaista okrenula alkoholu i lečila od zavisnosti.

Na sreću, od tada se mnogo toga promenilo za pacijente sa reumatoidnim artritisom, čiji je Svetski dan obeležen juče u svetu. Tarnerova, koja i dalje voli pozorište i sada predaje glumu, kaže da se oseća sve bolje. Spremna je za nove izazove zahvaljujući inovativnim terapijama.

– Sve sam jača i trudim se da uradim što više mogu – optimistična je glumica.

Šta je reumatoidni artritis i koji su simptomi

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest u kojoj naš imunski sistem greškom napada zglobove, izazivajući upalu, bol i oticanje, definišu stručnjaci American College of Rheumatology. Ako upala traje duže vreme, može izazvati trajna oštećenja zgloba. RA pogađa više od 1,3 miliona Amerikanaca, a oko tri četvrtine pacijenata su žene. Bolest može početi u bilo kojoj životnoj dobi, ali najčešće se javlja između 30. i 50. godine. Uzrok bolesti za sada je nauci nepoznat, ali presudni mogu biti genetički faktori. Ostali faktori rizika uključuju pušenje i gojaznost.

Pacijenti pate od bolova u zglobovima, ukočenosti (posebno ujutru), otoka i gubitka funkcije zgloba. Najčešće su pogođeni zglobovi na rukama (šakama) i kolenima. Ostali simptomi uključuju gubitak energije, nižu telesnu i pored upalnog procesa, gubitak apetita i pojavu reumatoidnih nodula. Reč je o izbočinama koje se formiraju ispod kože na laktovima i rukama.

Kako se danas leči reumatoidni artritis

Lek za RA ne postoji, ali terapija je znatno napredovala u poslednjih 30 godina, potvrđuju u American College of Rheumatology. Trenutni tretmani pružaju većini pacijenata olakšanje simptoma i omogućavaju im da funkcionišu blizu normalnog kvaliteta života, objašnjavaju stručnjaci.

To je svakako ogroman veliki napredak u poređenju sa mogućnostima lečenja devedesetih, koje su podrazumevale velike količine steroidnih lekova.

Danas pacijenti, nakon što im je dijagnoza potvrđena testovima krvi, fizikalnim pregledima i drugim dijagnostičkim metodama, dobijaju lekove koji usporavaju bolest i sprečavaju deformitete zglobova. Kombinuju se nesteroidni antiinflamatorni lekovi i male doze kortikosteroida.

Za održavanje zdravlja zglobova i poboljšanje kvaliteta života, pacijentima se savetuje hodanje i jačanje mišića, ali i odmor ili blago istezanje, kada se simptomi pogoršaju.