Naslovna / Prirodna medicina

Za koje probleme na koži lica može da se koristi ulje šipka

Priredio/la: I. V. |18:00 - 07. 10. 2023.

Medicinska upotreba ulja šipka seže još od starih Egipćana, poznatih po tome što su upotrebljavali šipkovo ulje za lečenje raznih stanja kože lica

ulje šipka Ulje šipka pravi se od plodova i semena grma divlje ruže, presovanjem šipka Foto: Shutterstock

Ulje šipka pravi se od plodova i semena grma divlje ruže, presovanjem šipka, jarko narandžastog ploda ružinog grma. Iako postoji mnogo različitih vrsta šipka, većina proizvoda od šipka potiče od vrste Rosa canina L. Veruje se da medicinska upotreba ovog ulja  seže još od starih Egipćana, poznatih po tome što su upotrebljavali šipkovo ulje za lečenje raznih stanja kože lica. Pre upotrebe treba imati u vidu da ovo ulje može da izazove blage do teške alergijske reakcije kao što je anafilaksija (prestanak disanja).

Koje zdravstvene koristi ima ulje šipka?

Zaštita kože

Danas se ulje šipka koristi zbog svojih lekovitih i kozmetičkih svojstava. Dok se proizvodi od šipka najčešće nalaze u obliku ulja, esencija šipka se takođe može koristiti u kremama i čajevima. Ulje šipka se obično koristi za lečenje ili zaglađivanje kože. Iako istraživanja pokazuju da oralna upotreba šipka može da pruži neke medicinske koristi, potrebno je više istraživanja kako bi se podržale ove tvrdnje.

Šipak je bogat vitaminom C, što ga čini odličnim sredstvom za zaštitu kože. Vitamin C u ulju šipka deluje kao antioksidans, supstanca koja štiti ćelije od oštećenja i bolesti. Šipak, na primer, pomaže u regenraciji kože nakon oštećenja od sunca i može čak da preokrene znake starenja uzrokovane usled previše sunca. Šipkovo ulje sadrži karotenoide, koji pomažu da koža bude sveža i zdrava stvaranjem novih ćelija kože. Sadrži vitamin F, koji pomaže u zadržavanju vlage u koži i štiti je od oštećenja.

Lečenje akni

Ulje ili krema šipka mogu da pomognu u lečenju akni uzrokovanih zapušenim porama kože. Šipak sadrži trans retinojsku kiselinu – retinoid koji pomaže telu da reguliše proizvodnju novih ćelija kože. Kada se nove ćelije proizvode češće, manja je verovatnoća da će se pore zapušiti. Retinoidi u ulju šipka mogu i da posvetle kožu, spreče pojavu mitisera i smanje upalu. Ulje šipka takođe sadrži linolnu kiselinu, masnu kiselinu koja može da pomogne u prevenciji akni i smanjenju bubuljica.

Lečenje ekcema

Ulje šipka može da pomogne u lečenju ekcema, upale kože koja može da izazove svrab i crvenilo. Ulje sadrži fenole, hemikalije antibakterijskog svojstva koja pomažu u borbi protiv kožnih oboljenja poput ekcema. Ulje ili krema takođe mogu da leče ekcem tako što obnavljaju barijeru kože i hidratizuju je.

Lečenje ožiljaka

Istraživanja pokazuju da ulje šipka pomaže u smanjenju pojave ožiljaka. Studija, koja je lečila  ljude uljem šipka nakon operacija na koži, otkrila je da je tretman pomogao u smanjenju promene boje ožiljaka i celokupnom izgledu povrede.

Prevencija strija

Ulje šipka može da spreči pojavu strija. Iako je istraživanje ograničeno, studija je pokazala da krema koja sadrži šipkovo ulje, vitamin E i nekoliko drugih ulja pomaže trudnicama da izbegnu stvaranje velikih strija. Međutim, nema dokaza da samo šipkovo ulje može značajno da spreči pojavu strija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo