Plodove hrasta sakupljali smo još kao deca ne sluteći koliko lekovitih svojstava ovo drvo krije u svim svojim delovima. Baš zbog toga se tradicionalno za Božić unosi u domove kao simbol zdravlja, snage i dugovečnosti. Stari narodi zvali su ga „drvetom mudrosti“ pa su se zbog toga i sva važna plemenska okupljanja obavljala pod hrastovim krošnjama.
U narodnoj medicini najviše se koristi kora od hrasta koja se prikuplja tokom suvih, letnjih meseci, kao i žirovi koji se skupljaju tokom jeseni, u septembru i oktobru. Od aktivnih sastojaka u kori hrasta prisutni su tanini, flvonoidi, triterpeni, galna kiselina, kvercetin, šećer, pektini i skrob, dok plod sadrži limunsku kiselinu i masno ulje. Zbog visokog sadržaja tanina, čaj od hrastove kore preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože. Ovaj čaj preporučuje se i osobama koje imaju čir na želucu i na dvanaestoplačanom crevu, jer konzumiranjem čaja od hrastoce kore zaustavlja se krvarenje i stezanje tkiva. Tako se ublažavaju te vrste stomačnih tegoba.
Trovanje gljivama dešava se čak i najboljim poznavaocima pečuraka i obično se javlja tokom leta i jeseni, u okviru čitave porodice. U takvim situacijama obavezno se treba javiti lekaru, a kao prva pomoć možeda pomogne čaj od hrastove kore koji se od davnina koristi u slučaju trovanja otrovnim biljem ili trovanja pečurkama.
Aktivni sastojci kore hrasta imaju adstringentno dejstvo (skupljaju višak vlage) te se čaj od ovog stoletnog drveta može koristiti i za spoljašnju upotrebu. Čaj od hrastove kore može da ublaži svrab kože, razne upalne procese i infekcije. Takođe, spoljašnjom upotrebom, odnosno oblogama i kupkama od čaja mogu se tretirati gnojne rane i čirevi.
Čaj od kore hrasta deluje i na upalu sluzokože usta i vaginalne sluzokože, a kupke od hrastove kore mogu da pomognu i osobama koje imaju problem sa preteranim znojenjem stopala. Kupke protiv znojenja nogu mogu da se prave i od kore hrasta, ali i od sušenih listova.
Čaj od kore hrasta koristi se za unutrašnju i spoljašnju upotreba, i u zavisnosti od namene, čaj se i drugačije priprema. Ako se koristi za unutrašnju upotrebu, odnos pije, čaj pripremite na ovaj način: