Naslovna / Zdravlje

Vitamin D: Kako da ga pijete da bi bio najdelotvorniji

Priredio/la: J. M.|20:50 - 29. 11. 2020.

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog

Doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu

Vitamin D treba da se pije kao prevencija, a za obolelele od covid 19, obavezan je suplement

Svako jutro – vitamin D Foto: Shutterstock

Vitamin D je osnovni suplement koji se poslednih meseci preporučuje i kao preventiva, ali i kod obolelih od covid 19. Kako je ze eKliniku rekao profesor dr Borislav Kamenov, imunolog zdrave odrasle osobe, starosti od 20 do 60 godina, treba da unose 5.000 jedinica vitamina D svakog dana, dok stariji od 60 godina treba da piju 10.000 IJ dnevno, ali, naravno, uz konsultaciju sa lekarom.

Ovo su orijentacione količine, a svaki čovek, pa i potpuno zdrav, treba obavezno da proveri nivo vitamina D u krvi i PTH, hormon paraštitaste žlezde koji reguliše nivo vitamina D u krvi.

Ipak, mnogi su u dilemi kada i kako se pravilno uzima ovaj važan vitamin i da li neka pravila postoje. Neki lekari savetuju da se vitamin D uzima sa malo mleka u kašičici, neki kažu da je najbolje nakapati kapi vitamina D na malo hleba i sažvakati…

− Nema potrebe ništa posebno da se radi da bi se vitamin D uneo u organizam kako treba: jednostavno nakapajte na kašičicu određenu količinu i progutajte. Nema potrebe stavljati malo mleka, niti na koricu hleba – kaže za E-kliniku profesor Borislav Kamenov i dodaje:

− Najbolje je vitamin D uzimati ujutru. Dakle, na kašičicu, bez ikakvih dodataka, slobodno možete tako.

Profesor Kamenov savetuje da se pored suplemenata unose vitamini i putem hrane, koliko je to moguće, ali da u vreme pandemije svakako treba pomoći organizmu uzimanjem kapi vitamina D.

Da podsetimo vitamina D ima ulju jetre bakalara i drugih masnih riba, zatim u tuni, sardinama, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora. Masne ribe i riblja ulja osiguravaju 15-25% ukupnog unosa. Takođe, šitaki pečurke, džigerica, žumance osiguravaju 11-13% ukupnog unosa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mira
10:00, 21. 11. 2023.
Odgovori

Divni ste…
Hvala za informacije…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo