Naslovna / Prirodna medicina

Šta je kurkuma shot, kako se pravi i koje su njegove dobrobiti za zdravlje

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 08. 02. 2024.

Kurkuma shot je veoma zdrav i ukusan način da u svoj organizam unesemo ovaj zdrav i koristan začin

kurkuma shot Kurkuma shot je malo koncentrovano piće napravljeno od svežeg korena kurkume ili kurkume u prahu, obično kombinovano sa đumbirom, limunovim sokom, crnim biberom i medom Foto Shutterstock

Kurkuma shot je odličan način da kurkumu dodamo u svoju ishranu, a shot je ime nastalo od engleskih reči shot shooter koje zapravo označava način na koji se on pije – brzo i kratko, bez oklevanjaKurkuma je oduvek bila poznata po svojim lekovitim svojstvima, ali tokom kuvanja dodajemo je samo prstohvat. Postoje zdravi, ali i ukusni načini za uključivanje ovog magičnog začina u našu ishranu, a jedan od njih je kurkuma shot. Iako može da nam se učini da je reč o jakom piću, kurkuma shot je veoma ukusan i može da bude još ukusniji dodavanjem drugih sastojaka kao što su đumbir, jabukovo sirće, pa čak i ananas, dok je med ti da da upotpuni slast ovog koncentrovanog pića.

Šta je kurkuma shot

Kurkuma shot je malo koncentrovano piće napravljeno od svežeg korena kurkume ili kurkume u prahuObično se kombinuje sa drugim sastojcima kao što su đumbir, limunov sok, crni biber ili med kako bi se poboljšali ukus i zdravstvene prednosti.

– Kurkuma shot poznat je po visokim nivoima antioksidanata i antiinflamatornih svojstava, a često se konzumira zbog svojih potencijalnih osobina za jačanje imuniteta i svojstava korisnih za probavu i protiv raka. Ovo piće obično se brzo konzumira, u jednom gutljaju – objašnjava za HealthShots nutricionistkinja Kejal Shah.

U čemu je razlika između kurkuma shot i dodavanja kurkume u piće i hranu

Kurkuma shot razlikuje se od dodavanja kurkume u piće i hranu na nekoliko načina. Prvo, kurkuma shot je koncentrisana doza kurkume, dok dodavanje kurkume u piće i hranu obično uključuje korišćenje manjih količina.

– Takođe, u kurkuma shot može se dodati đumbir ili limun kako bi se poboljšali ukus i zdravstvene prednosti, dok se prilikom dodavanja hrani ili pićima, kurkuma često koristi kao začin ili aroma – kaže Shah.

Koje zdravstvene prednosti ima kurkuma shot

1. Anti-inflamatorna svojstva

Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje poznato po svojim snažnim antiinflamatornim svojstvima, što može pomoći u smanjenju upale u telu.

2. Antioksidativna svojstva

Kurkuma je bogata antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, potencijalno smanjujući rizik od hroničnih bolesti.

3. Svojstva za jačanje imuniteta

Pokazalo se da kurkumin u kurkumi poboljšava aktivnost imunog sistema, pomaže u opštem zdravlju i borbi protiv infekcija.

4. Prednosti za varenje

Kurkuma može pomoći u poboljšanju varenja i smanjenju simptoma lošeg varenja, nadimanja i gasova zbog svoje sposobnosti da stimuliše proizvodnju žuči i poveća oslobađanje enzima.

5. Podrška zdravlju mozga

Kurkumin može da pređe krvno-moždanu barijeru i pokazalo se da ima potencijalne neuroprotektivne efekte, potencijalno pomažući da se smanji rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Recepti za kurkuma shot koje možemo da napravimo kod kuće

1. Klasični kurkuma shot

  • U blenderu pomešajte 2,5 cm svežeg korena kurkume (oljuštenog), 1 mali komad svežeg đumbira (oljuštenog) i 1 kašiku limunovog soka.
  • Dodajte prstohvat crnog bibera za bolju apsorpciju kurkumina.
  • Blendirajte dok ne postane glatka smesa i procedite je kroz sitno sito.
  • Sipajte tečnost u čaše i odmah popijte

2. Kurkuma shot sa jabukovim sirćetom

  • U maloj posudi pomešajte 1 kašiku jabukovog sirćeta, 1 kašičicu kurkume u prahu i 1 kašičicu meda.
  • Dodajte malo crnog bibera i dobro promešajte da se sjedini.
  • Sipajte smesu u čašu i brzo je konzumirajte.

3. Kurkuma shot sa ananasom 

  • U blenderu pomešajte 1 šolju komadića svežeg ananasa, 2,5 cm svežeg korena kurkume (oljuštenog) i 1 kašiku limunovog soka.
  • Dodajte prstohvat crnog bibera i mešajte dok ne postane glatko.
  • Procedite smesu kroz sitno sito da biste uklonili celulozu.
  • Sipajte tečnost u čaše i odmah popijte.

Koji su nedostaci kurkuma shots

Iako kurkuma shot nudi nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi, važno je da znamo i nekoliko mogućih neželjenih efekata.

1. Ostavlja mrlje

Od kurkume mogu da ostanu mrlje na površinama, priboru i odeći zbog njene žive boje. Treba da preduzmemo mere predostrožnosti kako bismo sprečili nastanak mrlja i da odmah očistimo ukoliko se prospe.

2. Uznemireni stomak

Neke osobe mogu imati gastrointestinalne probleme kao što su nelagodnost u stomaku, mučnina ili dijareja kada konzumiraju kurkumu u velikim količinama. Zato treba da počnemo sa malim količinama i da slušamo svoje telo.

3. Interakcije sa lekovima

Kurkuma može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, kao što su razređivači krvi i lekovi koji utiču na funkciju jetre. Takođe, konsultujte lekara ako uzimate bilo kakve lekove kako biste bili sigurni da nema potencijalnih interakcija.

4. Apsorpcija kurkumina

Kurkumin, aktivno jedinjenje u kurkumi, ima nisku bioraspoloživost u telu. Uparivanje kurkuma shots sa crnim biberom i izvorom zdrave masti može poboljšati apsorpciju, ali ipak može varirati među pojedincima.

5. Alergije ili preosjetljivost

Neki ljudi su alergični na kurkumu. Ako osetite bilo kakve neželjene reakcije kao što su svrab, otok ili otežano disanje, prekinite upotrebu i potražite savet lekara.

6. Lična tolerancija

Tolerancija svake osobe na kurkumu može varirati. Nekima može biti neprijatan ukus ili miris, ili možda neće odgovarati njihovom sistemu za varenje.

7. Nije magični lek za sve

Dok kurkuma shots nude potencijalne zdravstvene koristi, one nisu magični lek za sve. Neophodno je održavati uravnoteženu ishranu, redovno vežbati i slediti savete lekara radi opšte dobrobiti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo