Naslovna / Zdravlje

Alchajmerova bolest i 5 stvari koje mogu da je spreče

Priredio/la: S.St.
15:30 - 11. 12. 2022.

Alchajmerova bolest menja normalan promet materija u
mozgu kada dolazi do nakupljanje belančevina oštećujući hemijske procese i smanjujući prenos informacija između ćelija, za šta je posebno odgovoran acetil holin

Alchajmerova bolest Alchajmerova bolest nastaje odumiranjem moždanih ćelija i dovodi do problema s pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem Foto: Shutterstock

Alchajmerova bolest nastaje odumiranjem moždanih ćelija. To je vrsta demencije koja dovodi do problema s pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem. Simptomi se obično razvijaju polako i vremenom se pogoršavaju do te mere da obolelim osobama znatno mogu da ometaju obavljanje svakodnevnih zadataka.

Alchajmerova bolest i šta može da je spreči

1. Prestanak pušenja

Pošto je pušenje faktor rizika koji može da se promeni, prestanak pušenja može da bude veoma koristan za zdravlje mozga. Povećani rizik od razvoja demencije, posebno Alchajmerove bolesti i vaskularne demencije, povezan je sa trenutnim pušenjem, a prestanak pušenja smanjuje rizik. Osim toga, prestanak pušenja:

 • smanjuje šanse za nastanak kardiovaskularnih bolesti i moždani udar
 • smanjuje sužavanje krvnih sudova u srcu i mozgu

2. Smanjite alkohol na minimum

Prvo treba da odredimo svoje limite u odnosu na dane i količine konzumiranja alkohola. Sledeća odluka odnosi se na manje pića i ona slabije jačine, dok postepeno ne počnemo da povećavamo broj dana bez pića. Manje alkohola:

 • poboljšava ponašanje i moć rasuđivanja
 • poboljšava imunitet za borbu protiv zdravstvenih problema

3. Zdrava, uravnotežena ishrana

– Upražnjavajte ishranu koja uključuje najmanje pet porcija voća i povrća dnevno, integralne žitarice, nemasne proteine i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, izbegavajući hranu sa visokim sadržajem zasićenih masti, šećera i soli. Održavajte zdravu težinu – kaže dr Prateek Bhardwaj, izvršni direktor Vesta Elder Care za Times of India. Ovakav način ishrane ima svoje prednosti i omogućava:

 • bolje pamćenje,
 • manje nakupljanje plaka u mozgu, i
 • izvesnu zaštitu od atrofije mozga

4. Vežbanje

Treba da vežbamo najmanje 150 minuta svake nedelje i to da upražnjavamo aerobnu aktivnost umerenog intenziteta (kao što je vožnja bicikla ili brzo hodanje), ili onoliko koliko možemo. Vežbanje poboljšava:

 • pamćenje
 • rezonovanje
 • prosuđivanje i veštine razmišljanja (kognitivne funkcije)
 • povećava veličinu dela mozga povezanog sa formiranjem pamćenja (hipokampus)

5. Redovni zdravstveni pregledi

– Alchajmerova bolest ne može da se spreči. Međutim, dobre životne navike, ishrana i redovni zdravstveni pregledi mogu da odlože napredne stadijume bolesti – kaže dr Bhardwaj.

Rano otkrivanje bolesti povećava verovatnoću pristupa opcijama lečenja i njihovu stopu uspeha.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mlan
21:20, 11. 12. 2022.
Odgovori

Svetska medicina trazi lek na bazi nikotina.utvrdjeno da pusaci gotovo da ne oboljavaju od alchajmera

solunac
6:58, 13. 12. 2022.
Odgovori

Моја покојна мајка нити је пушила, нити пила, хранила се здраво, била је умерена у свему, боловала је од алцхајмерове болести!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo