Prirodna medicina

Suplementi crne ribizle mogu ublažiti gubitak mineralne gustine kostiju žena u postmenopauzi

Priredio/la: I. V.

Suplementi crne ribizle uspeli da smanje nivoe proteina zvanih interleukin-1 beta i RANKL, koji izaziva resorpciju kostiju i time i smanjenje njihove gustine

Suplementi crne ribizle ublažavaju gubitak kostiju u postmenopauzi, otkrili su naučnici sa  University of Connecticut. Kako starimo, naše kosti gube gustinu i postaju krhke, što nas dovodi u opasnost od preloma, što je posebno zabrinjavajuće kod žena u postmenopauzi, koje generalno imaju mnogo veće gubitke u gustini kostiju nego muškarci u njihovoj starosnoj grupi.

Crna ribizla ima potencijal da ublaži niz stanja, uključujući gubitak kostiju u postmenopauzi, kao i osteoporozu

Ock Chun, profesorka nutricionističkih nauka na godinama radi sa kiselom bobicom kao što je crna ribizla, istražujući njen potencijal da ublaži niz stanja uključujući gubitak kostiju u postmenopauzi, kao i osteoporozu. Profesorka Chun ranije je vodila studiju koja je pokazala da su suplementi crne ribizle kod miševa pomogli u sprečavanju gubitka gustine kostiju nakon menopauze. Ova studija dokazuje da je najbolje vreme za intervenciju bilo u prelazu između pre i postmenopauze pre nego što je gubitak koštane mase značajno napredovao.

Sa ovim dokazima profesorka Chun i njen tim želeli su da vide da li će suplement crne ribizle isto delovati i na ljude. Nedavno su u Journal of Nutritional Biochemistry objavili svoja otkrića, koja pokazuju zaštitne efekte crne ribizle protiv gubitka gustine kostiju.

Suplementi crne ribizle sprečava gubitak mineralne gustine kostiju u celom telu

Kapsule praha crne ribizle, dnevno, tokom 6 meseci uzimalo je 40 žena učesnica studije u perimenopauzi i ranoj postmenopauzi, starosne dobi između 45 i 60 godina. Učesnice su nasumično raspoređene da uzmu jednu kapsulu, dve ili placebo, a svaka kapsula je imala 392 miligrama suplementa crne ribizle.

Istraživači su otkrili da su suplementi sprečili gubitak mineralne gustine kostiju u celom telu. Grupa žena koja je uzela dve kapsule zapravo je pokazala ukupno povećanje mineralne gustine kostiju na kraju šestomesečnog probnog perioda. Naučnici su takođe posmatrali promene u mikrobiomu creva i imunološkom sistemu, koji u interakciji igraju ključnu ulogu u metabolizmu kostiju.

Otkrili su da su suplementi crne ribizle smanjili nivoe proteina zvanih interleukin-1 beta i RANKL – protein koji igra ključnu ulogu u stimulaciji fuzije, vezivanja, aktivacije i preživljavanja osteoklasta, ćelija uključenih u resorpciju kostiju. Interleukin-1 beta stimuliše ekspresiju RANKL proteina koji izaziva resorpciju kostiju i time smanjenje gustine kostiju. Studija je pokazala da je smanjenje RANKL proteina direktno u vezi sa povećanjem gustine kostiju celog tela nakon 6 meseci.

Bakterija Ruminococcus 2 izaziva zaštitne efekte crne ribizle na kosti

Uzimanje suplemenata je takođe povećalo bakteriju koja se nalazi u mikrobiomu creva pod nazivom Ruminococcus 2. Ovo je navelo istraživače da zaključe da bi to mogla da bude jedna od bakterija koje izazivaju zaštitne efekte crne ribizle na kosti. Naučnici ističu da je u ovom procesu sve povezano i postoji mnogo istraživanja koja pokazuju da creva mogu da regulišu različite sisteme u telu.

Ruminococcus 2 bakterije pomažu u razgradnji polisaharida i vlakana. To je ključna funkcija za pretvaranje hrane koju jedemo u dostupnu energiju koju telo može da koristi. Istraživači su identifikovali ukupno četiri proteina koji su imali povećanu ekspresiju u grupi žena koja je uzela dve kapsule suplementa. Oni bi mogli poslužiti kao potencijalni biomarkeri za promene koje su primetili u gustini kostiju kako bi omogućili istraživačima ili medicinskim stručnjacima da brzo i lako procene da li suplementacija crne ribizle koristi gustini kostiju.

Za žene u perimenopauzi i ranoj postmenopauzi suplementi crne ribizle mogu da umanje rizik od osteoporoze

Ova studija posebno je važna za žene u perimenopauzi i ranoj postmenopauzi koje imaju ili su u riziku od razvoja osteoporoze. Dok lekovi za osteoporozu postoje, usaglašenost je mala zbog neželjenih efekata. Ako suplementi crne ribizle mogu poboljšati gustinu kostiju bez istih nuspojava, to bi se moglo pokazati efikasnom alternativom za ovu populaciju.

– Studija pokazuje da crna ribizla može da bude potencijalna strategija ishrane koja pomaže u prevenciji postmenopauzalne osteoporoze – ističe Briana Nosal, istraživač sa UConn Health.