Naslovna / Prirodna medicina

Japanski biljni lek leči kolitis i štiti od inflamatorne bolesti creva

Priredio/la: I. V. |11:00 - 29. 08. 2022.

Tradicionalni japanski biljni lek obično se propisuje za prevenciju i lečenje gastrointestinalnih bolesti, kao i za smanjenje opstrukcije creva nakon operacije kolorektalnog karcinoma

japanski biljni lek Tradicionalni japanski biljni lek obično se propisuje za prevenciju i lečenje gastrointestinalnih bolesti Foto: Shutterstock

Japanski biljni lek, koji se tradicionalno koristi kao prirodni medikament, pokazao je dobre rezultate u lečenju kolitisa, jednog od dva stanja koja obuhvataju inflamatornu bolest creva. Istraživači sa RIKEN Center for Integrative Medical Sciences u Japanu objavili su u Frontiers in Immunology svoju studiju koja pokazuje da biljni lek nazvan Daikenchuto (DKT), u čiju formulu ulazi đumbir, biber, ginseng (žen šen) i maltoza, smanjuje težinu kolitisa kod laboratorijskih miševa sprečavanjem karakteristične neravnoteže u crevnim mikrobama, a ujedno povećava nivo imunih ćelija debelog creva, koje se bore protiv upale.

Japanski biljni lek poznat je pod imenom Daikenchuto (DKT)

Kolitis je hronična upala debelog creva, koju karakteriše neravnoteža u crevnim bakterijama i abnormalni imunološki odgovor. Prevalencija se udvostručila u poslednjih 20 godina i trenutno je globalna briga za zdravlje, posebno u Evropi i Severnoj Americi. Iako su tretmani brojni, naučnici ističu da su oni samo delimično efikasni. Ovo je navelo neke istraživače da bliže analiziraju tradicionalne biljne lekove koji potiču iz Kine, a sada se obično koriste u Japanu i drugim azijskim zemljama.

Daikenchuto (DKT) je formula koja sadrži određene količine đumbira, bibera, ginsenga i maltoze, i jedan je od 148 biljnih lekova pod nazivom Kampo, koji su razvijeni u Japanu i često ih prepisuju lekari za lečenje raznih bolesti. Prethodna istraživanja su nagovestila da bi DKT mogao da bude koristan za lečenje kolitisa, ali nedostajali su dokazi, posebno na molekularnom nivou. Zbog toga su istraživači sa RIKEN Center for Integrative Medical Sciences  sproveli detaljno ispitivanje njegovih efekata miševima obolelim od kolitisa.

DKT lek obnovio je većinu bakterija koje nedostaju u mukrobiomu

Kolitis je izazvan kod miševa korišcćenjem dekstran natrijum sulfata, koji je toksičan za ćelije koje oblažu debelo crevo. Kada je ovim miševima dat DKT biljni lek, njihova telesna težina je ostala normalna, a imali su niže kliničke rezultate za kolitis. Dodatna analiza otkrila je mnogo manje oštećenja ćelija koje oblažu debelo crevo. Budući da su na taj način pokazali da DKT zaista pomaže u zaštiti od kolitisa, istraživači su nastavili da analiziraju mikrobiom creva miševa i nivo ekspresije antiinflamatornih imunih ćelija.

Mikrobiomi creva sadrže brojne bakterije i gljivice koje pomažu u varenju i imunološkom sistemu. Kolitis je povezan sa neravnotežom u ovoj mikrobioti creva, a analiza je pokazala da je porodica bakterija mlečne kiseline smanjena kod kolitičnih miševa iz ove studije. Takođe je iscrpljen jedan od njihovih metabolita, kratkolančana masna kiselina koja se zove propionat. Davanje DKT leka laboratorijskim miševima obnovilo je većinu ovih nedostajućih bakterija – posebno onih iz roda Lactobacillus, a i nivoi propionata su bili normalni.

Japanski biljni lek obično se propisuje za prevenciju i lečenje gastrointestinalnih bolesti

Kolitis je takođe povezan sa abnormalnim imunološkim odgovorom koji uzrokuje karakterističnu intestinalnu upalu. Kada je tim naučnika analizirao urođene imune ćelije creva, otkrio je da su nivoi tipa zvanog ILC3 bili niži kod miševa sa kolitisom nego kod primeraka koji su dobijali biljni DKT lek. Otkrili su i da su miševi koji nemaju ILC3 više patili i nisu mogli da imaju nikakvu korist od DKT tretmana. To znači da su ILC3 kritični za zaštitu od kolitisa i da DKT deluje u interakciji sa njima. Na kraju, kPCR analiza je pokazala da ove važne imune ćelije imaju receptore za propionat, nazvane GPR43, na svojoj površini.

Daikenchuto se obično propisuje za prevenciju i lečenje gastrointestinalnih bolesti, kao i za smanjenje opstrukcije creva nakon operacije kolorektalnog karcinoma. Ovde smo pokazali da takođe može da ublaži crevne bolesti, kao što je kolitis, tako što rebalansira nivoe laktobacila u crevnom mikrobiomu. Ovo verovatno pomaže u smanjenju inflamatornih imunih odgovora podstičući aktivnost urođenih limfoidnih ćelija tipa 3 – objasnio je Satoh-Takayama iz RIKEN Center for Integrative Medical Sciences. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Keric Marina
14:01, 17. 11. 2023.
Odgovori

Moja Ćerka 16 god ima upalu debelog creva kako mogu doći do Japanologie biljnog leka koji leči kolitis?

Предраг
8:56, 27. 11. 2023.
Odgovori

На нашем тржишту га још нема ?

vesna
21:41, 09. 12. 2023.
Odgovori

imam ,kandidu ,kolitis gastritis sta mi preporucujete od suplemenata jer mi je sada potrebno ,hvala unapred

Dragana
21:16, 02. 04. 2024.
Odgovori

Gde moze da se kupi lek?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo