Naslovna / Prirodna medicina

Gusta krv može da se reguliše ishranom i prirodnim lekovima

Priredio/la: I. V. |15:00 - 05. 03. 2022.

Osobe koje imaju problem sa hiperkoagulabilnošću, više su sklone stvaranju krvnih ugrušaka, odnosno trombova, i u većem su riziku od srčanog i moždanog udara

gusta krv Foto: eKlinika/Shutterstock

Gusta krv ili hiperkoagulabilnost je stanje kada je krv gušća i lepljivija nego što bi trebalo da bude. Ukoliko neko ima problem sa hiperkoagulabilnošću, to znači da je ta osoba više sklona stvaranju krvnih ugrušaka, odnosno trombova, koji su najveći krivci za pojavu srčanog ili moždanog udara. Gusta krv može uticati na snabdevenost tela kiseonikom, sprečiti hormone i hranjive materije da dođu do tkiva i ćelija.

Test: Kako sami da odredite da li vam je krv gusta

Epidemiolog dr Dušan Vujnović za eKlinika portal otkriva kako malim testom u kućnim uslovima možemo da proverimo da li imamo gustu krv. Sve što je potrebno je sterilna igla iz apoteke, parče vate i alkohol.

– Alkoholom premažite jagodicu prsta, pa je ubodite iglom i krenite da merite vreme kada krv pocuri. Ukoliko se krv zgrušava u vremenu do 2 minuta, znači da je došlo do preranog zgrušnjavanja i najverovatnije se radi o gustoj krvi. Ako se krv zgruša u roku do 5 minuta, stanje je normalno. Ukoliko do zgrušavanja dođe posle 5 do 7 minuta najverovatnije se radi o retkoj krvi i onda se govori o nekim drugim oboljenjima – objašnjava za eKlinika portal dr Vujnović.

Gusta krv može se kontrolisati prirodnim napicima

Najjednostavniji način regulisanja guste krvi jeste uvođenje u ishranu kiselo-mlečnih proizvoda, onih koji ukiseljavaju hranu i tako razblažuju krv. Tu, pre svega, spadaju vitamini, salicilna i limunska kiselina. Dr Vujnović upozorava da ishrana i prirodni napici protiv zgušnjavanja krvi ne smeju da se uzimaju na svoju ruku, već u dogovoru sa lekarom, jer neki od sastojaka mogu imati kontra efekat.

Lek od belog luka 

Beli luk je, na primer, namirnica koju mogu da koriste i osobe koje boluju od čira na želucu ili gastritisa. Za lek od belog luka potrebno je 300 g meda i 250 grama samlevenog belog luka. Med i luk pomešajte i ostavite da odstoji tri nedelje. Uzimati jednu supenu kašiku 3 puta na dan, 40 minuta pre jela.

Napitak od biljke kokotac

Jednu supenu kašiku osušene biljke kokotac, prelijete čašom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Posle sat vremena procedite napitak i uzimajte jednu trećinu čaše, 3 puta dnevno, 30 minuta pre jela. Napitak se koristi 45 dana pa se pravi pauza od dve nedelje. Dr Vujnović ističe da možda može još jednom da se ponovi, ali prvo mora da se proveri krvna slika kako bi se utvrdilo protrombinsko vreme i utvrdi da je li je došlo do normalnog zgrušavanja krvi.

Napitak od belog luka 

Kao jedno od najdostupnijih sredstava za regulisanje guste krvi dr Dušan Vujnović preporučuje  beli luk. Dve do tri glavice belog luka se samelju, preliju sa pola litre medicinskog alkohola ili dobre lozove rakije. Ova mešavina se zatvori i drži na tamnom mestu dve nedelje, vremenom se malo protrese kako bi se talog razredio. Posle dve nedelje se sve procedi, doda se deo meda i limunovog soka, a kada se to izjednači uzima se jedna velika supena kašika, pre spavanja.

Lek od đumbira i limunovog soka

Đumbir sadrži salicilate, odnosno soli salicilne kiseline, koje imaju mogućnost da blokiraju efikasnost vitamina K, koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Dr Dušan Vujnović savetuje njegovu upotrebu ljudim koji imaju gustu krv. Izrenda se 20 grama korena đumbira i doda se mala kašičica zelenog čaja. Sve se prelije s dve čaše ključale vode i doda se pola čaše limunovog soka. Ovaj lek se koristi dva do tri puta dnevno, pre jela.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Obrenka
20:37, 05. 03. 2022.
Odgovori

A STA da radimo.mi Koji smo na antikougolantnoj terapiji?,<Ja imam atrijalne fibrilacije I ugradjen pejs, Nas uvek zaboravite.

Mirralem
14:22, 10. 09. 2023.
Odgovori

Odlicni savjeti. Da li vise preferirate kombinaciju bijeli luk loza i dr. ili bijeli luk i med.
Koliko meda i lumunovog doka dodati lozi sa bijelim lukom?
L. P.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo