Naslovna / Ishrana

Beli luk svojim protivupalnim dejstvom čuva srce i jača imunitet

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 06. 11. 2021.

Nekoliko čena belog luka dnevno može da bude dobra prevencija i pomoć da ne završimo kod kardiologa

Beli luk Hrana, dodatak jelima, začin – beli luk je koristan u kom god obliku da ga konzumirate Foto: Shutterstock

Beli luk sadrži fitokemikalije kao što je alicin i organska jedinjenja sumpora, a njegova antiinflamatorna svojstva dobra su za kompletno zdravlje, imunitet, srce… Studije su pokazale da redovna upotreba belog luka, i u manjim količinama, daje dobre rezultate i štiti organizam. Njegov miris jeste nešto što mnoge ljude odbija, ali i za to ima rešenja.

Beli luk za niži krvni pritisak

Nekoliko čena belog luka dnevno može da bude dobra prevencija i pomoć da ne stignete do kardiologa, jer on stimuliše sintezu azotnog oksida, koji širi krvne sudove i inhibira aktivnost ACE enzima. To su činioci normalnog protoka krvi i regulacije dobrog pritiska.

Metaanaliza 12 studija, objavljena u februaru 2020.godine u časopisu Experimental and Therapeutic Medicine, objavila je podatke da je kod više od 550 osoba sa hipertenzijom, koje su praćene, uzimanje suplemenata belog luka tokom tri meseca snizilo sistolni krvni pritisak za oko 8 poena, i dijastolni krvni pritisak za 5,5 poena, što je slično efektima lekova za krvni pritisak. Ovo, naravno, nipošto ne znači da svoju terapiju treba da zamenite belim lukom.

Pomaže kod upalnih procesa

Naučnici veruju da je hronična upala pokretač mnogih hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, rak i artritis, prenosi Harvard Health Publishing. Beli luk pomaže u inhibiciji aktivnosti određenih inflamatornih proteina što je potvrdila i kontrolisana studija rađena na 70 žena sa reumatoidnim artritisom. Grupa koja je uzimala 1.000 miligrama suplemenata belog luka dnevno,, tokom osam nedelja imala je niže markere upale, manje bolova i umora, i manje osetljive zglobove, u poređenju sa placebo grupom. Istraživači su objavili nalaze ove studije u novembru 2020. u publikaciji Phytotherapy Research.

Za niži holesterol

Još jedna potencijalna prednost belog luka je poboljšanje nivoa holesterola. U očekivanju više istraživanja, dostupne su studije u kojima je zaključeno da je uzimanje suplemenata belog luka efikasno u snižavanju ukupnog holesterola i visokog nivoa LDL holesterola, što su dva važna faktora rizika za srčana oboljenja.

Pojačajte imunitet

Pitanje imuniteta se posebno aktuelizovalo u okolnostima pandemije, a iako nema dovoljno dokaza koji bi sigurno potvrdili da će beli luk sprečiti ili lečiti prehladu, može da odigra značajnu ulogu u odbrambenim mehanizmima tela na nekoliko načina. Dokazano je da biljna supstanca alicin koja se nalazi u velikim količinama u belom luku ima jako antibakterijsko dejstvo. Tu su antivirusna svojstva koja mogu da deluju na dva načina,  blokiranjem ulaska virusa u ćelije i jačanjem imunološkog odgovora. Inače, beli luk je i jedan od najjačih antioksidanata.

Antikoagulantno dejstvo

Jedinjenja u belom luku imaju sklonost ka smanjivanju „lepljivosti“ trombocita, kao i svojstva protiv zgrušavanja. Sve ovo je važno u zaštiti od ateroskleroze, procesa u kojem nakupljanje plaka dovodi do očvršćavanja i sužavanja arterija, što dovodi do nastanka krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani i moždani udar.

Naravno, konzumacija belog luka ne bi trebalo da bude jedina preventivna mera koju preduzimate da zaštitite svoje arterije. Disciplina, zdravija ishrana, fizička aktivnost i prekid pušenja su pravi put ka uspešnoj prevenciji.

Kako da eliminišete miris belog luka

Svaki ozbiljan kuvar će vam reći da mu je beli luk jedan od omiljenih dodataka hrani jer daje odličan ukus hrani. Međutim, njegov intenzivan miris i zadah koji ostavlja čini da mnogi ljudi iz razumljivih razloga odustaju od njegove konzumacije.

Žvakanje nane ili listića spanaća, kao i jedna zelena jabuka, mogu da pomognu da se oslobodite jakog mirisa belog luka.

Eterična ulja rastvorena u vodi, i to prvenstveno nane, ruzmarina i eukaliptusa su takođe delotvorna, kao i zeleni čaj ili  kašičica prečišćenog jabukovog sirćeta. Pranje zuba i korišćenje konca se podrazumevaju, ali oni će samo trenutno eliminisati miris, budući da beli luk dugo isparava čime se njegova dejstva kroz čitav organizam pojačavaju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo