Naslovna / Ishrana

Neprijatan dah koji ostavlja luk posle jela može se otkloniti na nekoliko načina

Priredio/la: D. T.|15:00 - 31. 05. 2021.

Iako gotovo svi pokušavaju miris luka da neutrališu žvakama, postoje i neka prirodna sredstva koja mogu da budu od pomoći

Beli luk Mogu li biljke protiv mirisa luka Foto: Unsplash

Neprijatan zadah luka često nas muči nakon nekog gurmanskog ručka ili salate. Luk,  i crni i beli, hrana je koju ne bi trebalo, zarad dobrog zdravlja, da izostavljate s jelovnika. Istina je da je loš dah česta posledica upotrebe luka, posebno u sirovom stanju. Iako gotovo svi pokušavaju miris luka da neutrališu žvakama, postoje i neka prirodna sredstva na bazi mente ili zelenog čaja koja takođe mogu da budu od pomoći.

Bogati sumpornim jedinjenjem

Luk i beli luk su članovi porodice allium, sličnog su sastava i sadrže mnoštvo sumprnih jedinjena, koja ovoj hrani, inače čestom sastojku mnogih jela, daje prepoznatljiv ukus. Prilikom sečenja luk emituje karakterističan miris, koji često ume da bude veoma neprijatan. Beli luk može izazvati neprijatan zadah, koji traje i satima nakon jela. Nusproizvodi se apsorbuju u krvotok i prenose na pluća. To, ipak nije razlog da se ovj luk izbegava, jer su, kako tvrde stručnjaci, koristi od njega velike za očuvanje našeg zdravlja.

Jabuke, spanać, nana

Ukoliko ste upravo pojeli ručak bogato začinjen lukom, pojedite jabuku za desert ili žvaćite sveže listove nane. Jedna studija je pokazala da hemijski sastav sirovih jabuka, zelene salate ili nane pomaže u uklanjanju mirisa belog luka. Vrući zeleni čaj i limunov sok takođe, kako se smatra, mogu biti od pomoći.

Konac i četkica posle jela

Neke od bakterija koje prouzrokuju loš dah žive na desnima i jeziku. Upotreba konca za zube i četkice može smanjiti efekte belog luka. Pažljivo operite zube, jezik, nepce, unutrašnju stranu obraza.

Sredstva za ispiranje s hlor dioksidom

Postoje neke naučne pretpostavke, da bi i sredstva s hlordioksidom mogla biti od pomoći. Ovo sredstvo može ukloniti i naslage bakterija, koje prekrivaju jezik, ali i eliminisati posledice crnog ili belog luka. Hlor dioksid je sastojak koji se koristi za prečišćavanje i poboljšanje ukusa vode. Sredstvo za ispiranje zuba koristite posle čišćenja zuba koncem i četkicom za zube. Pažljivo sledite uputstva na bočici kako biste izbegli eventualne iritacije.

Eterična ulja

Eterična ulja su čest sastojak tečnosti za ispiranje usta na bazi alkohola. Pored toga što osvežavaju dah, neka od ovih ulja imaju i antibakterijska svojstva. Možete i sami da napravite domaću vodicu za ispiranje usta sa esencijalnim uljima i uljem nosačem (kokos, slatki badem ili maslina). Eterična ulja sa dokazanim prednostima za uklanjanje neugodnog zadaha od luka su na bazi nane, ruzmarina, eukaliptusa, smirne.

Strugači za jezik

Bakterije se razmnožavaju u zadnjim delovima jezika do kojih četkica za zube ne može da dosegne. Posebna sredstva za čišćenje jezika, poput specijalnih četkica i strugača mogu biti od pomoći i kod uklanjanja neprijatnog mirisa posle belog luka i uopšte lošeg daha.

Pročišćeno jabukovo sirće

Jabukovo sirće sadrži pektin, koji podstiče razvoj dobrih bakterija. Jednu do dve kašičice jabukovog sirćeta pomešajte u čaši obične vode. Popijte pre upotrebe luka, jer se smatra da će na ovaj način upotrebljeno jabukovo sirće pomoći da luk prođe kroz organizam brže, pomoći probavu i smanjiti neprijatne posledice upotrebe luka. Možete popiti tečnost i posle jela, ili njome isprati usta.

Zeleni čaj umanjuje neprijatan dah

Zeleni čaj može na izvesno vreme umanjiti neprijatne efekte luka. Smatra se da zeleni čaj ima antiseptično dejstvo, i veruje se da je efikasnije u uklanjanju posledica upotrebe luka od žvakaće gume ili peršuna.

Žvakaće gume

Mogu u izvesnoj meri da neutrališu miris luka. Veruje se da žvake mogu da smanje i posledice refluksa želudačnog sadržaja. Ukoliko baš ne možete da odolite luku izbegavajte ga u jutarnjem obroku, ili pre važnog sastanka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo