U kom obliku je crni luk najzdraviji i kako ćemo zadržati maksimum vitamina i minerala

Priredio/la: Marijana M. Rajić    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Crni luk ima antibakterijska svojstva, jer njegove pojedine supstance mogu da inhibiraju bujanje bakterija poput E. coli, Staphylococcus aureus i Helicobacter pylori

Crni luk (Allium cepa), jedna je od najstarijih poznatih biljaka. Koristio se još u drevnom Egiptu, Rimu i Grčkoj ne samo kao hrana, već i kao prirodni preparat za brojne bolesti. Kvalitetan nutritivni sastav čini ga jednim od najvrednijih darova prirode za ljudsko zdravlje.

Sirov crni luk: Moćni koncentrat hranljivih materija

Najveća količina korisnih jedinjenja u crnom luku nalazi se u sirovom obliku. Kada se luk termički obrađuje (posebno prženjem ili pečenjem), deo vitamina i bioaktivnih materija se gubi. Istraživanja pokazuju da se pri kuvanju na visokim temperaturama gubi i do 25–30 odsto vitamina C i čak 50 procenata kvercetina, flavonoida koji je jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa.

Sirov crni luk, s druge strane, čuva svoju punu nutritivnu vrednost. Jedna glavica sadrži između 9 i 18 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a takođe obezbeđuje i značajne količine vitamina B6, folne kiseline (B9), kalijuma i manganskih mikroelemenata. Svi oni zajedno jačaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema, sintezu hormona i proizvodnju energije.

Prirodna zaštita srca i krvnih sudova: Kako na njih utiče kada jedemo crni luk

Crni luk ima izrazito povoljan efekat na kardiovaskularni sistem. Naučne studije su pokazale da flavonoidi iz luka, pre svega kvercetin, pomažu u smanjenju nivoa “lošeg” LDL holesterola i triglicerida, dok povećavaju nivo “dobrog” HDL holesterola. Redovan unos sirovog crnog luka može da doprinese boljoj elastičnosti krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska.

Pored toga, sumporna jedinjenja (poput alicina i tiosulfata) imaju antikoagulantna svojstva, što znači da sprečavaju zgrušavanje krvi i time smanjuju rizik od tromboze i srčanog udara. Upravo ta sumporna jedinjenja daju crnom luku njegov karakterističan miris i oštrinu, ali su istovremeno i najdelotvorniji prirodni lekoviti sastojci.

Protivupalno i antikancerogeno dejstvo

Sirov crni luk ima izraženo antiinflamatorno delovanje, zahvaljujući prisustvu kvercetina, saponina i polifenola. Istraživanja objavljena u časopisima Journal of Agricultural and Food Chemistry i Nutrition Research Reviews ukazuju da redovna konzumacija sirovog luka može smanjiti rizik od hroničnih upala, pa čak i nekih oblika raka, naročito raka debelog creva, želuca i prostate.

Kvercetin pomaže u neutralisanju slobodnih radikala i sprečava oštećenja DNK ćelija. Sumporna jedinjenja mogu da inhibiraju rast kancerogenih ćelija i podstaknu njihovu apoptozu (programiranu smrt ćelija). Zbog toga se sirovi luk smatra jednim od najdelotvornijih prirodnih antikancerogenih namirnica.

Podrška varenju i imunitetu

Crni luk je bogat prebiotičkim vlaknima, posebno inulinom i fruktooligosaharidima (FOS), koji hrane korisne bakterije u crevima. Zdrava crevna mikroflora je osnov jakog imuniteta, dobrog varenja i stabilnog nivoa šećera u krvi. Sirovi luk posebno stimuliše rast bakterija roda Bifidobacterium i Lactobacillus, koje štite digestivni sistem od patogena.

Osim toga, luk poseduje i antibakterijska svojstva, jer ekstrakti sirovog luka mogu da inhibiraju bujanje bakterija poput E. coli, Staphylococcus aureus i Helicobacter pylori. Zbog toga se u narodnoj medicini često koristi za prevenciju prehlada i infekcija disajnih puteva.

Smanjenje nivoa šećera u krvi

Studije na ljudima i životinjama pokazale su da sumporna jedinjenja iz luka mogu pomoći u regulisanju nivoa glukoze u krvi. Kod osoba sa dijabetesom tipa 2, redovan unos sirovog luka povezan je sa boljom osetljivošću na insulin i nižim vrednostima šećera u krvi. To svojstvo luk duguje kombinaciji flavonoida i hroma, minerala koji učestvuje u metabolizmu glukoze.

Kako ublažiti oštrinu sirovog crnog luka

Ako vam je sirov crni luk previše jak, postoji jednostavan trik. Nakon seckanja, potopite ga u hladnu vodu 10-15 minuta. Ovim postupkom se smanjuje koncentracija iritirajućih sumpornih jedinjenja (posebno propanentijal-oksida, supstance zbog koje oči suze), ali većina hranljivih materija ostaje očuvana. Tako ćete dobiti prijatniji, blaži ukus, bez gubitka koristi.

Iako je crni luk ukusan u svim oblicima (dinstan, pečen, grilovan...), naučni dokazi jasno pokazuju da najviše koristi donosi kada se jede sirov. U tom obliku čuva sve svoje vitamine, enzime, flavonoide i minerale, pružajući snažnu zaštitu srcu, krvnim sudovima, probavnom sistemu i ćelijama celog tela.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>