Naslovna / Zdravlje

Otkriveno da sastojci zelenog čaja mogu da unište ćelije karcinoma

Priredio/la: I. V.|19:00 - 15. 02. 2021.

Poznato je koliko je zdrav zeleni čaj, ali naučnici su sada otkrili da bi njegovi sastojci mogli da pokrenu proces koji je sposoban da popravi oštećenja DNK ili uništi ćelije karcinoma

Antioksidans u zelenom čaju može da poveća nivo prirodnog proteina protiv raka Foto: Shutterstock

Antioksidans koji se nalazi u zelenom čaju može da poveća nivo P53, odnosno prirodni protein protiv raka, poznat kao „čuvar genoma“ zbog svoje sposobnosti da popravi oštećenja DNK ili uništi ćelije karcinoma. Ovo otkriće, proizišlo iz studije direktne interakcije između P53 i jedinjenja zelenog čaja, epigallocatechin gallate (EGCG), navodi eksperte da su blizu otkrivanja lekova protiv raka.

Novi put za razvoj lekova protiv raka

– I molekul P53 i EGCG izuzetno su zanimljivi. Mutacije u P53 nalaze se u više od 50 odsto ljudskog karcinoma, dok je EGCG glavni antioksidans u zelenom čaju, popularnom napitku širom sveta. Sada otkrivamo da postoji prethodno nepoznata, direktna interakcija među njima, što ukazuje na novi put za razvoj lekova protiv raka. Naš rad pomoćiće da objasnimo kako je EGCG u stanju da pojača antikancerogenu aktivnost P53, otvarajući vrata za razvoj lekova sa jedinjenjima sličnim EGCG – objasnio je Chunyu Wang, profesor bioloških nauka na Rensselaer School of Science, inače stručnjak za korišćenje spektroskopije nuklearne magnetne rezonance za proučavanje specifičnih mehanizama Alchajmerove bolesti i karcinoma, uključujući P53, koji je opisao kao „verovatno najvažniji protein u karcinomu čoveka“.

Prirodni protein P53 aktivira „popravku“ DNK

Prirodni protein P53 ima nekoliko dobro poznatih funkcija u borbi protiv raka, uključujući zaustavljanje rasta ćelija kako bi se omogućilo obnavljanje DNK, aktiviranje „popravke“ DNK i pokretanje programirane ćelijske smrti, zvane apoptoza, ukoliko oštećenje DNK ne može da se popravi. Jedan kraj proteina, poznat kao N-terminalni domen, ima fleksibilan oblik i stoga može potencijalno da obavlja nekoliko funkcija, u zavisnosti od njegove interakcije sa više molekula.

Prirodni antioksidans pomaže u uklanjanju stalnih oštećenja

EGCG je prirodni antioksidans, što znači da pomaže u uklanjanju skoro stalnih oštećenja nastalih tokom metabolizma kiseonika. U izobilju ga ima u zelenom čaju, i smatra se biljnim dodatkom. Tim profesora Wanga otkrio je da veza između EGCG i P53 čuva protein protiv razgradnje. Tipično, nakon stvaranja u telu, P53 se brzo razgrađuje kada N-terminalni domen stupi u interakciju sa proteinom koji se naziva MDM2. Ovaj redovni ciklus proizvodnje i razgradnje održava konstantno nizak nivo P53.

– I EGCG i MDM2 vezuju se na istom mestu na P53, na N-terminalnom domenu, tako da se EGCG takmiči sa MDM2. Kada se EGCG veže za P53, protein se ne razgrađuje kroz MDM2, pa će se nivo P53 povećavati direktnom interakcijom sa EGCG, a to znači da će biti više P53 molekula za borbu protiv raka. I ovo je vrlo važna interakcija – naglasio je profesor Wang.

Temelji za nove i uspešne terapije

Curt Breneman, dekan Rensselaer School of Science, istakao je da „razvijanjem mehanizama na molekularnom nivou, koji kontrolišu ključne biohemijske interakcije povezane sa razarajućim bolestima kao što su rak i Alchajmerova bolest, istraživanje profesora Chunyu Wanga postavlja temelje za nove i uspešne terapije„.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo