Naslovna / Ishrana

3 najbolja napitka za zdravlje mozga

Piše: D.T.
13:00 - 04. 02. 2021.

Mozak je najvažniji organ u našem telu, upravlja svim drugim organima i kao svaki motor mora da ima optimalne i najbolje zalihe tečnosti. U vinu je možda istina, ali nekada je da bi naše kognitivne funkcije bile na maksimumu dovoljna je samo jedna čaša vode

Zeleni sokovi pomažu da uklonite štetne toksine iz organizma Foto: Shutterstock

Zaslađena pića poput raznih vrsta energetskih napitaka i sportskih pića, smanjuju sposobnost pamćenja i učenja, negativno utiču na celokupnu moždanu funkciju i stvaraju manje novih neurona u mozgu. Sa druge strana, neka pića poput običnog čaja mogu da budu od višestruke koristi.

Čaj

Ukoliko ste do sada pili čaj samo kada ste bolesni, vreme je da promenite navike. Čaj nema samo odličan učinak na naš mozak, nego nam pomaže i da se opustimo. Nije čudno što su neki istočni narodi, od ispijanja čaja napravili pravi mali ritual. Zeleni čaj, crni, ili biljni kao što je nana budi sve moždane aktivnosti.

Prema nekim studijama, ove vrste čaja za skoro 50 odsto poboljšavaju kognitivne aktivnosti, smanjuju nivo anksioznosti, podstiču pamćenje i pažnju. Samo jedna šoljica zelenog čaja može da umanji rizik od demencije i depresije. Svojim delovanjem ova vrsta čaja utiče na kortizol hormon stresa. Pojedina istraživanja sugerišu da u nekim slučajevima šoljica čaja smanjuje nivo depresije za 21 odsto, piše MBG.

Katehin je glavna komponenta zelenog čaja. Katehini su prirodni antioksidansi koji deluju antioksidativno i protivupalno. Smanjuju nivo holesterola smanjenjem apsorpcije holesterola u telo. Pijenje prosečno dve šoljice zelenog čaja dnevno tokom 10 godina, prema jednoj studiji, rezultiralo je bitnim smanjenjem nivoa LDL holesterola, poznatog i kao loš holesterol. Zbog svega zeleni čaj može preventivno da deluje na niz bolesti kao što su kancer, dijabetes, gojaznost, Alchajmerova bolest.

Neke studije tvrde da tanin koji se nalazi u čaju ublažava dejstvo lekova. Kinezi govore da čajevi uništavaju medikamente.

Zeleni čaj, takođe sadrži aminokiselinu L-tenin, za koju je utvrđeno da pomaže kod smanjenja stresa. Istraživanja pokazuju da kombinacija kofeina i L-tanina poboljšava rad mozga jačanjem radne memorije i pažnje kao i smanjenjem teskobe. Količina kofeina u zelenom čaju mnogo je manja nego u kafi, tako da možete da iskoristite neke od blagodati kofeina bez nuspojava, kakva je nervoza. I ostali biljni čajevi imaju blagotvorno dejstvo na mozak i od pomoći su u sprečavanju neurodegenerativnih poremećaja. Najbolji efekat ima običan čaj, bez dodatka mleka, šećera ili veštačkih zaslađivača.

Kokosova voda

Sve popularniji napitak među onima koji propagiraju zdrav način život. Nalazi u središtu zelenih plodova kokosovog oraha koji sadrže do 400 mililitara vode, i koji su u trenutku branja stari pet do sedam meseci i nešto je drugačije u odnosu na kokosovo mleko. Sadrži antioksidanse kao što je vitamin C i pomaže u borbi sa stresom. Smanjuje nivo šećera u krvi, pritisak.

Zeleni sokovi

Bogati antioksidansima, uključujući vitamine C i E, pomažu da uklonite štetne toksine iz vašeg organizma. Vitamin A, sa druge strane, presudan je za rast ćelija i regeneraciju. Sokovi napravljeni od zelenog povrća su puni hlorofila, koji je od ključne važnosti za detoksikaciju tela i otklanjanje upalnih procesa u organizmu. Telo će bolje apsorbovati na ovaj način pripremljeno povrće, ali imajte na umu da zeleni sokovi, nikako ne mogu biti zamena za zeleno povrće. Studije ukazuju da ljudi koji jedu više voća i povrća imaju manje izglede da zadobiju kognitivne probleme u kasnijem životom dobu u poređenju s vršnjacima koji ne koriste ove namirnice često, pokazuje američko istraživanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Aleksandra
0:58, 10. 12. 2022.
Odgovori

Extra ste!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo