Naslovna / Zdravlje

Da li treba da proveravamo količinu kiseonika u krvi i ako se osećamo dobro?

Priredio/la: P.Ž.|11:00 - 07. 12. 2020.

Ovaj uređaj se može koristiti i pre pojave prvih simptoma koji bi ukazivali da imate neki problem sa plućima

pulsni osimetar Jednostavan za korišćenje, a upozorava na vreme: pulsni oksimetar Foto: Shutterstock

Saturacija ukazuje na nivo količine  kiseonika u krvi. Što je veća saturacija, više kiseonika je prisutno u krvi, a onda se i više kiseonika isporuči u naše tkivo.

Poznato je da je tokom infekcije korona virusom poremećena razmena gasova u plućima i nedovoljno kiseonika se dovodi u krv. Zbog toga je metabolizam poremećen, ćelije luče veliku količinu štetnih supstanci, a to narušava i funkcionisanje tela. Ako se tokom hipoksije (nedostatka kiseonika u krvi) ne preduzmu hitne mere (i ne obezbedite snabdevanje kiseonikom veštačkim putem), to može da prouzrokuje nepovratna oštećenja organizma, a u nekim slučajevima to dovodi i do tragičnog ishoda.

Obično osoba sama oseti da joj nedostaje kiseonik u telu (otežano diše, javljaju se astmatični napadi, stezanje u grudima itd.).

– Međutim, kod korona virusa neki pacijenti imaju takozvanu tihu ili „srećnu hipoksiju“. Ovo je fenomen u kojem se pacijenti sa kritično niskom saturacijom ne guše i osećaju relativno dobro. Istovremeno se u pacijentu razvijaju sve opasne posledice hipoksije, a osobi je hitno potrebna medicinska pomoć – napominje ruska doktorka Olga Morozova.

Pulsni oksimetar za otkrivanje prvih simptoma

Moguće je identifikovati tihu ili „srećnu hipoksiju“ uz pomoć pulsnog oksimetra – medicinskog uređaja.

Uređaj je jednostavan za upotrebu, potrebno je da ga stavite na prst kako biste izmerili nivo saturacije, a sami rezultati se lako tumače.

  • Normalne vrednosti saturacije su između 94-100%.
  • 93% – prvi stepen respiratorne insuficijencije, osoba već treba da traži medicinsku pomoć.

Određivanje nivoa saturacije krvi kiseonikom je jednostavna i neinvazivna metoda (koja ne uključuje prodiranje u telo).

– Zbog toga, ukoliko imate pulsni oksimetar kod kuće, možete meriti nivo kiseonika u krvi po potrebi i ako želite svakodnevno – kaže dr Olga Morozova.

Danas mnogi mobilni telefoni i većina pametnih satova imaju oksimetrijsku funkciju, ali su ti rezultati u većini slučajeva nepouzdani. Morozova kaže da su eksperimenti pokazali da su takvi uređaji neprecizni, pa se stoga ne mogu izjednačavati sa medicinskim uređajima.

– Ekipe hitne pomoći opremljene su pulsnim oksimetrima. Ali ne bi trebalo da ih zovete samo da biste proverili da li je sve u redu sa vašom saturacijom, posebno danas u vreme zagušenosti medicinskog sistema. Većina pacijenata sa korona virusom tokom hipoksije manifestuje klasične simptome nedostatka kiseonika – navodi dr Morozova.

U vremenu kada ne vladaju vanredne okolnosti kao što je pandemija respiratorne bolesti, ljudima se preporučuje najmanje jednom do dva puta  godišnje da provere svoju saturaciju, posebno u slučajevima kada boluju od nekog hroničnog oboljenja pluća, kada se preporučuje i češće.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo